recensie

Wandelende tak uit de reeks Kleine beestjes

Wandelende tak uit de reeks Kleine beestjes Het boek met de titel Wandelende tak behoort tot de reeks Kleine beestjes van uitgeverij Ars Scribendi. In het boek kun je onder andere lezen hoe groot wandelende takken zijn, hoe ze zich verbergen en waarom ze soms doen of ze dood zijn. Dit boek is zeer geschikt als basis voor een spreekbeurt. Het is een informatief boek voor de jeugd.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek

 • Titel: Wandelende tak
 • Oorspronkelijke titel: Stick insect
 • Tekst: Karen Hartley, Chris Macro, Philip Taylor
 • Illustraties: Alan Fraser, Pennant Illustration
 • Uitgeverij: Ars Scribendi
 • Gepubliceerd: 2010
 • Genre: informatief boek voor de jeugd
 • Aantal pagina’s: 32
 • ISBN: 978 90 5566 526 6

De inhoud van het boek

 • Wat zijn wandelende takken: het zijn hele bijzondere insecten, ze hebben allemaal een heel lang lichaam, sommige typen hebben vleugels.
 • Hoe zien wandelende takken eruit: ze hebben zes poten en een kleine kop, de meeste wandelende takken zijn groen of bruin. Ze hebben een mond, twee grote ogen en twee voelsprieten.
 • Hoe groot zijn wandelende takken: volwassen wandelende takken zijn ongeveer zo lang als je hand. In tropische landen kunnen ze wel dertig centimeter lang worden.
 • De geboorte van wandelende takken: de vrouwtjes leggen honderden eitjes, de jongen die uit de eitjes komen worden nimfen genoemd. Er worden veel meer vrouwtjes geboren, mannetjes zijn heel zeldzaam.
 • Hoe groeien wandelende takken: nimfen groeien snel, als ze te groot worden voor hun huid dan vervellen ze. Dit gebeurt ongeveer vijf of zes keer voordat ze volwassen zijn.
 • Hoe bewegen wandelende takken: ze lopen langzaam en zwaaien heen en weer als een takje in de wind. Sommige wandelende takken hebben vleugels en kunnen korte afstanden vliegen.
 • Wat eten wandelende takken: ze eten bladeren en drinken water.
 • Welke dieren eten wandelende takken: hagedissen en vogels eten wandelende takken, in sommige warme landen eten mensen wandelende takken. Bij gevaar houdt een wandelende tak zich stil, hij lijkt dan net een takje.
 • Waar leven wandelende takken: ze leven in warme landen, op plaatsen waar veel bomen en struiken zijn. Ze kunnen de bladeren eten en zich voor roofdieren verstoppen. Wandelende takken worden als huisdieren gehouden, in hoge bakken zodat ze ruimte hebben om te klimmen.
 • Hoe lang leven wandelende takken: veel wandelende takken worden opgegeten als ze nog nimfen zijn. Een volwassen wandelende tak kan ongeveer een jaar oud worden, maar er zijn er die twee jaar leven.
 • Wat doen wandelende takken: ze kunnen lang stilzitten. Ze hebben speciale kussentjes en klauwtjes aan hun pootjes.
 • Zijn wandelende takken bijzonder: een jonge wandelende tak kan, als hij vast komt te zitten, ontsnappen door zijn poot af te breken. Hij loopt dan op vijf poten rond tot er een nieuwe aangroeit wanneer hij vervelt. Wandelende takken hebben stigma’s, dit zijn kleine gaatjes aan de zijkant van hun lichaam waardoor ze ademen.
 • Weet je het nog: in dit hoofdstukje wordt gevraagd wat een wandelende tak nodig heeft om gezond te blijven.
 • Wandelende tak in kaart: je ziet een wandelende tak op ware grootte, alle lichaamsdelen staan benoemd.
 • Woordenlijst: alle vetgedrukte woorden uit het boek worden uitgelegd in deze lijst.
 • Register
 • Meer weten: Insecten door Robert Snedden, Ars Scribendi 2008.

De tekst, illustraties en foto’s

Ieder item uit de inhoudsopgave neemt twee pagina’s in beslag, alleen de Wandelende tak in kaart, de Woordenlijst, het Register en Meer weten beslaan één pagina of minder. Bij ieder ‘hoofdstuk’ vind je prachtige foto’s van allerlei wandelende takken in de natuur. Ook een foto van wandelende takken die gehouden worden in een hoge bak, als huisdier. Op een van de laatste pagina's vind je een tekening van een wandelende tak op ware grootte, hier staan alle onderdelen van het insect benoemd.

Een fragment uit het boek

Sommige mensen houden wandelende takken
als huisdieren. Ze zorgen ervoor dat hun
dieren het warm genoeg hebben. Wandelende
takken worden in hoge bakken gehouden
zodat ze ruimte hebben om te klimmen.

Mijn mening

In een natuurmuseum in Leeuwarden had ik wandelende takken gezien. Ik wilde graag iets meer weten over deze insecten en haalde een boek bij de bibliotheek. Ik heb het boek met plezier doorgenomen met mijn kinderen, we hebben veel informatie gekregen maar zeer goed gedoseerd. Samen met de prachtige foto’s is het een aanrader en het boek is ook zeer goed te gebruiken bij een spreekbeurt over wandelende takken.
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenWandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenInsecten houden als huisdier is niet heel gebruikelijk in Nederland. Ondanks dat ze er niet altijd even knuffelbaar uitz…
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
Het OVUR-model: Didactisch modelHet didactische model OVUR, dat vooral gebruikt wordt in lessen Mondelinge taalvaardigheid (MTV) staat voor Oriëntatie,…
Mijn spreekbeurt in 5 stappenHoe maak je een goede spreekbeurt, waarmee je een voldoende haalt? Ik heb een aantal tips voor iedereen die voor zijn of…

recensieBoekbespreking De Bekentenis van John GrishamJohn Grisham is een Amerikaanse schrijver van meer dan 20 romans en toont met zijn nieuwe boek De Bekentenis zijn grote…
recensieBoekbespreking Haar naam was SarahHet Amerikaanse debuut van Tatiana de Rosnay is een relaas, gebaseerd op de ware gebeurtenissen rond de arrestatie en de…
Bronnen en referenties
 • Wandelende tak uit de reeks Kleine beestjes (ISBN 978 90 5566 526 6)
Reactie

Willeke, 04-04-2013
Ik wil dit boek heel graag kopen, waar is deze verkrijgbaar? Reactie infoteur, 05-04-2013
Op schoolsupport.nl kunt u het boek vinden. Ik weet niet zeker of je hier als particulier ook boeken kunt bestellen, dit kunt u navragen bij de klantenservice. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.