recensieBoekbespreking: Een keukenmeidenroman
De titel van deze debuutroman van Kathryn Stockett kan misleidend zijn. Wie een boek over allerlei 'oppervlakkige' huishoudelijke zaken verwacht, zal of teleurgesteld zijn of aangenaam verrast. Het is kostelijk geschreven. In het Mississippi van de jaren 60 wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten actie te ondernemen.
In het Mississippi van de jaren 60 wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten iets te doen.
Boek
- Titel: Een keukenmeidenroman
- Auteur: Kathryn Stockett
- Pagina's: 495
- Uitgave: 2010
- Uitgeverij: Mistral
- ISBN: 9789049951221
Inhoud
Het verhaal wordt in de hoofdzaak verteld door drie vrouwen, de blanke Skeeler en de zwarte Aibileen en Minny.
Skeeler is 23 en dochter van een katoenboer die zelf ook heel liefdevol door een zwarte hulp is opgevoed. Om haar schrijverstalenten te ontwikkelen vindt ze al gauw een onaantrekkelijk baantje bij de plaatselijke krant. Doch via dit baantje komt ze bij een heel essentieel thema terecht waarin ze zich vast gaat bijten. Als haar vriendin Hilly haar op een dag gaat vertellen dat zij van plan is om in alle huizen van blanke gezinnen aparte wc's te laten plaatsen voor de zwarte hulpen, weet Skeeler wat haar te doen staat. Ze gaat verhalen van zwarte vrouwen verzamelen die als huishoudelijke hulpen werken bij blanke gezinnen. Ze stelt hun de vraag: hoe is het om als zwarte voor blanke mensen te werken. Een niet geheel ongevaarlijke opdracht die ze zichzelf heeft opgelegd.
Aibileen is een gemoedelijke, gesloten en rustige hulp van in de 50, die dol is op kleine kinderen. Zij werkt bij een blank gezin met een klein dochtertje, die Aibileen liefdevol haar Baby-Girl noemt. Het doet haar pijn om te zien, dat de moeder zich nauwelijks om haar kind bekommert waar Baby-Girl erg onder lijdt. Het gezin is bevriend met Hilly, de vriendin van Skeeler.
Als Skeeler eenmaal plan gevat heeft om verhalen van zwarte vrouwen te verzamelen om ze in boekvorm uit te geven, benadert ze als eerste Aibileen. Deze sputtert aanvankelijk tegen maar stemt uiteindelijk toe.
Minny is de beste vriendin van Aibileen en de absolute tegenpool van haar. Minny is klein, vol en rond met een grote mond welke haar dikwijls in de problemen brengt. Minny is getrouwd met een alcoholist die haar mishandelt, en heeft een huis vol kinderen. Waar zij komt brengt ze leven in de brouwerij en ook zij moet behoorlijk wennen aan het idee dat een blanke samen wil spannen met het donkere ras. Schoorvoetend maar oh zo trots wil ze haar verhaal wel kwijt aan Skeeler. Er breken spannende tijden aan voor alle betrokkenen want alle gesprekken moeten in het geheim plaats vinden. Ontdekking, straf en geweld liggen constant op de loer.
Schrijfster
Kathryn Stockett zelf groeide op in Mississippi op een katoenboerderij. Zij zelf hadden ook een hulp waar ze dierbare herinneringen aan heeft. Toch is haar roman geen biografie maar grotendeels fictie. Ze studeerde Engels in Alabama en verhuisde naar New York waar ze in de tijdschriftenmarketing ging werken. Een keukenmeidenroman is haar eerste boek.
De pers over het boek
Trouw
'Intimiteit naast vervreemding, liefde naast afkeer. Een keukenmeidenroman is zowel een hardhandige herinnering aan de tijd van de rassenscheiding als een hartverwarmend verhaal waarin vooroordelen worden overwonnen.'
Elsevier
'Een droomdebuut. Kathryn Stockett geeft zwarte vrouwen alsnog een stem. Knap gedaan, ma'am.'
Vrouw
'Dit boek is knap geschreven en zit ondanks de zwaarte van het onderwerp vol humor en meeslepende, ontroerende verhalen. Zeer de moeite waard.'
Metro
'Dit boek is een puur genot. Je wordt meegesleept door het inspirerende verhaal van vrouwen die voor verandering gaan.'
Libelle
'Een hartverscheurend verhaal….Goed voor een lach en een traan.'
Opzij
'Een echte pageturner.'
De Telegraaf
'Een keukenmeidenroman is een warme, onderhoudende en soms ook hilarische pageturner over de onderlinge verhouding tussen blanke en zwarte Amerikaanse vrouwen in de jaren zestig. Je sluit Stocketts karakters in het hart.'
USA Today
'Tot nadenken stemmend….dit is een van de beste romans van dit jaar.'
The New York Times
'De hoofdpersonen springen van de pagina in al hun warme, driedimensionale glorie…..'
Entertainment Weekly
'Elegant en authentiek, een verslavend verhaal over drie vrouwen die de grond onder hun voeten voelen bewegen terwijl de woorden van Martin Luther King en Bob Dylan hun stadje bereiken.'
Juni 2010: Een keukenmeidenroman staat al meer dan een jaar in de topvijf van de New York Times. ...
Minga over het boek
Als het boek je pakt, wil je het niet meer wegleggen voordat je het uit hebt. En ja, je kunt lachen en je kunt huilen, alles is aanwezig om geboeid te blijven lezen. Je gaat houden van Skeeler, Aibileen en Minny en leeft intens met ze mee. Ik hoop dat Kathryn Stockett in deze stijl blijft schrijven.