Top 5 best betaalde schrijvers ter wereld (2019)

Top 5 best betaalde schrijvers ter wereld (2019) Het schrijven van een boek, voor veel mensen is dat geen beroep waar een goede boterham mee verdiend kan worden. Echter er zijn wel degelijk schrijvers die een flink vermogen hebben opgebouwd door het schrijven van een boek. In de top vijf van de best betaalde schrijvers ter wereld van 2019 staan alleen miljonairs. Daarmee laat de lijst zien dat de boekensector een lucratieve sector kan zijn. Welke auteurs vielen net buiten de boot in 2019? Hoe komen de auteurs aan zulke hoge inkomsten in één jaar?

Top 5 best betaalde schrijvers in 2019

De lijst van de top vijf best betaalde schrijvers is samengesteld door Forbes in 2019. Er is een duidelijke winnaar wat betreft het salaris dat in een jaar verdiend wordt. J.K. Rowling staat na een jaar afwezigheid opnieuw bovenaan de lijst, met maar liefst 92 miljoen dollar. Ze lost daarmee James Patterson af. De volledige top 5 ziet er als volgt uit:

PositieSchrijverSalaris in 2019*
1J.K. Rowling85,07 miljoen
2James Patterson64,72 miljoen
3Michelle Obama33,29 miljoen
4Jeff Kinney18,49 miljoen
5Stephen King15,72 miljoen
*: het salaris is omgerekend van dollar naar euro's op 18 februari 2020 met een koers van om en nabij 0,92.

Er zit een groot verschil in salaris tussen nummer één en nummer vijf. Hoe komt het dat er grote verschillen in salarissen zitten tussen de verschillende auteurs?

Carrières best betaalde schrijvers

J.K. Rowling

J.K. Rowling, wie kent haar niet? Ze kreeg wereldfaam door de zevendelige boekenserie van Harry Potter. In deze zevendelige boekenserie ontwikkelt de jonge tovenaar Harry zich tot een volwassen tovenaar. In 1997 kwam het eerste deel uit; Harry Potter en de Steen der Wijzen, terwijl in 2007 het laatste deel verscheen; Harry Potter en de relieken van de dood. De Harry Potter-reeks verscheen ook op film, waarbij Harry Potter nog beroemder werd dan hij al was. De boeken werden vertaald in 69 andere talen, waarbij er zo'n 500 miljoen exemplaren verkocht zijn. Haar vermogen werd in 2019 geschat op één miljard dollar. J.K. Rowling bouwt ondertussen voort op de Harry Potter-reeks door een spin-off-reeks te lanceren. In 2016 schreef ze Fantastic Beasts and Where to Find Them.

James Patterson

James Patterson is in 1947 geboren en lanceerde al tal van boekenreeksen. Ook zijn boeken zijn al vele miljoen keren verkocht. Hij verkocht wereldwijd meer dan 270 miljoen boeken. Hij verkocht in één jaar ongeveer 5,5 miljoen boeken. Patterson schrijft vanaf 1992 al aan een bekende reeks genaamd Alex Cross. De boeken van James Patterson zijn veelal thrillers, wat ook blijkt uit de naam van een andere reeks; Women's Murder Club.

Michelle Obama

Een naam die niet onbekend in de oren klinkt, maar wel relatief onbekend op het gebied van boeken. Zij gooide met haar tweede boek Becoming hoge ogen. In vijftien dagen was het direct het meest verkochte boek van 2018 in de Verenigde Staten. Er werden meer dan tien miljoen unieke exemplaren verkocht. In 2012 startte haar schrijverscarrière met het boek American Grown. In haar nieuwste boek, Becoming, neemt ze de lezer mee door verschillende gebeurtenissen die ze meegemaakt heeft door haar leven heen.

Jeff Kinney

Een relatief jong gezicht in de lijst is Jeff Kinney. Zijn bekendste serie is verreweg Het leven van een loser. De kinderboeken worden sinds 2007 geschreven en getekend door Jeff Kinney. Van 2007 tot 2018 lanceerde Kinney zeventien versies van Het leven van een loser. Hij verkocht tot 2018 wereldwijd ongeveer 200 miljoen exemplaren, terwijl de animo ook anno 2020 nog steeds aanwezig is voor de populaire kinderboekenserie. Dat bleek wel uit het jaar waarin gemeten werd hoeveel boeken van de serie verkocht werden. Er werden namelijk 3,6 miljoen boeken verkocht in een jaar tijd.

Stephen King

King is evenals James Patterson geboren in 1947 en schrijft anno 2020 nog steeds. Sinds 1974 heeft hij al meer dan 350 miljoen exemplaren verkocht. Stephen King heeft 63 romans geschreven, die vaak iets met elkaar te maken hebben, maar geen speciale reeksen vormen. In 2016 verkocht hij alleen al in de Verenigde Staten 1,9 miljoen boeken. Er zijn geregeld films gemaakt van zijn werken.

Schrijvers die net buiten de boot vallen

John Grisham

Grisham noteerde in de lijst van 2018 een vierde plek. In 2019 valt hij buiten de top vijf. John Grisham schrijft vooral romans in het thrillergenre. Zijn eerste bestseller, Advocaat van de duivel, werd in de beginjaren al zeven miljoen keer verkocht. Daarna volgden nog vele andere bestsellers, waarbij hij in totaal tot 2012 ongeveer 275 miljoen exemplaren verkocht had. In 2016 kwam het boek De Klokkenluider van hem uit, wat het derde beste boek was van 2016. Van De Klokkenluider alleen al werden in 2016 660.000 hardcovers verkocht. In 2018 kwam The Reckoning nog uit.

Dan Brown

Dan Brown is evenals John Grisham een schrijver van thrillers. Hij valt evenals Grisham buiten de top vijf, terwijl hij in 2018 nog op een vijfde plek stond. Dan Brown publiceerde niet zo veel boeken als andere namen in de lijst, maar had wel veel succes met de boeken die hij schreef. Zo publiceerde hij in 2000 Het Bernini Mysterie, terwijl hij drie jaar later zijn bekendste werk The Da Vinci Code publiceerde. Ook latere boeken Inferno en Oorsprong waren grote successen. Alleen al met de film The Da Vinci Code haalde Brown een bedrag van 750 miljoen dollar binnen.

Nora Roberts & Danielle Steel

Gezamenlijk met Danielle Steel stond Nora Roberts in 2018 op plaats acht. Zij schreef vanaf haar beginjaren tot en met juni 2019 al meer dan 225 romans. Sinds 1981 schrijft ze romans, voornamelijk over liefde. Tien van haar boeken werden in de periode van 1989 tot en met 2011 verfilmd. Danielle Steel, geboren in 1947, startte met schrijven van romans in 1973. Ze verkocht anno 2019 al meer dan 800 miljoen exemplaren. In de periode 1990 tot en met 1996 verschenen er maar liefst negentien verfilmingen van haar boeken. Vanaf 2016 bracht ze weer flink wat boeken uit, maar haar beroemdheid is wel afgenomen met de jaren.
© 2017 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met het schrijven van boekenGeld verdienen met het schrijven van boekenEén miljoen Nederlanders zouden graag een boek publiceren. Eenderde heeft het script al af, maar slechts tien procent ve…
Het e-book als marketinginstrumentGratis e-books zijn een effectief marketinginstrument. Informatieve schrijvers kunnen hun know-how en vakkenis bewijzen…
OnderwijsboekenOnderwijsboekenZowel op de basisschool, als op het voortgezet onderwijs wordt er bij het lesgeven vooral gebruik gemaakt van onderwijsb…

recensieBoekrecensie: 'Een botsing op het spoor', Joris van CasterenVoor de meeste mensen zijn aanrijdingen met treinen een verschijnsel waar ze als reiziger incidenteel mee geconfronteerd…
recensieBoekrecensie: 'Brood zout wijn' van Vonne van der MeerHet in 2017 verschenen boek 'Brood zout wijn' van Vonne van der Meer is een verhalenbundel, maar de zeven korte verhalen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DariuszSankowski, Pixabay
  • https://www.forbes.com/sites/hayleycuccinello/2019/12/20/worlds-highest-paid-authors-2019-rowling-patterson-obama/#22e859a6733a
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/J.K._Rowling
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dan_Brown
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Nora_Roberts
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.