recensie

Henning Mankell: Honden van Riga

Honden van Riga uit 1992 is het tweede boek dat verscheen in de serie over de Zweedse rechercheur uit Ystad geschreven door Henning Mankell. In het boek dreigt Wallander pion te worden van Letse intriges. Is dit boek een aanrader, of kan je het beter naast je neer leggen?

Het verhaal

De achterkant van het boek vertelt:
Op een winterse dag spoelt er een rubbervlot met twee dode mannen aan op de zuidkust van het Zweedse Skåne.
Na een anonieme tip stelt de politie een onderzoek in. De mannen zijn voor hun executie gemarteld. Identificatie aan de hand van hun gebit levert een spoor op dat Wallander naar de Letse hoofdstad Riga voert. Daar dreigt hij een pion te worden in een Baltische intrige.


Het verhaal begint dus in Zweden, maar later reist Wallander naar Riga. In het boek draait het vooral om het oplossen van een moord op een Letse majoor. Deze majoor is naar Zweden gekomen om samen met Wallander aan de zaak te werken over de twee dode mannen op het vlot. Maar als de majoor bij zijn terugkeer in Riga wordt vermoord, wordt er om de hulp van Wallander gevraagd. In het boek beschrijft Mankell hoe Wallander zich voelt in Letland. Het is voor hem een land waar niets is zoals het lijkt. Hij weet niet meer wie de goede is, en wie de slechte. In Zweden is het allemaal zoveel makkelijker. Constant wordt hij in de gaten gehouden, hij is gedwongen mensen te vertrouwen en constant is er de doodsdreiging en de moeheid. Mankell weet dit allemaal zo goed re beschrijven dat je zelf ook dezelfde dreiging voelt tijdens het lezen van deze thriller.

Verwarring

Van begin tot eind houdt het boek je in verwarring, als je denkt dat je snapt hoe het zit gebeurt er iets en staat alles weer op zijn kop. Hoe meer je denkt te weten van de zaak, hoe weinig je eigenlijk weet. Door dit verhaal af te laten spelen in een voormalige sovjet republiek waarin: ''alle overheidsgebouwen op gevangenissen lijken'' voel je de constante beklemming en de verwarring. Mankell is er in geslaagd om de omgevingen van zijn boek functioneel te maken aan het verhaal en de gevoelens van Wallander. Het labyrint van het politiearchief, de straten van Riga, de oude loodsen buiten de stad al deze locaties brengen dit boek tot leven. Ook het feit dat Wallander zich moet redden in gebrekkig Engels, bij al net zo gebrekkig pratende Letten zorgen ervoor dat Wallander nooit zeker weet op wie hij kan vertrouwen.

De inspecteur

Het spannende aan de Wallander serie is dat de inspecteur ook altijd zelf bij de zaak betrokken raakt en hij dus eigenlijk niet meer in staat is om vanaf een afstand te denken. De zaak kan hem niet meer los laten. Hij dreigt er zelf onderdeel van te worden. Vooral als hij gevoelens koestert voor de weduwe van de majoor. Hij staat het toe dat hij zich inlaat met een geheim genoodschap dat bevriend is met de majoor. In tegenstelling tot een gewone rechercheur die zich liever alleen via de officiele weg met een zaak bezig houdt. Humoristisch wordt het als Wallander van angst in een papierbak poept en zijn billen afveegt met verhoor verslagen. Dit moment wat gebeurt in een uiterst spannende scene verlichten de druk voor een moment. Maar meteen daarna is de spanning weer voelbaar.

Aanrader

Honden van Riga is een titel die je zeker gelezen moet hebben als je van detectives houdt. Het boek mag dan wel uit 1992 stammen en een Riga uit 1991 beschrijven, dat maakt niets uit. Zoals Mankell in zijn nawoord schrijft: Dit is een roman. Dat betekent dat alles misschien niet gebeurd is of eruitziet zoals in dit boek is beschreven, maar dat het wel op deze manier had kunnen gebeuren. Het enige nadeel aan het boek is dat het begint met de dode mannen op het vlot, maar dat het eigenlijk draait om de moord op de majoor. Dit komt pas later opgang. De oplossing van de moord op de majoor hangt samen met de moord van de twee dode mannen op het vlot. De oplossing daarvoor wordt op het eind vrij snel gegeven. Maar dit nadeel staat tot niets vergeleken met de spannende opbouw van het verhaal, de ondersteunende omschrijvingen van het verhaal en natuurlijk de eigenzinnige inspecteur Wallander die je na het lezen van deze thriller in je hart sluit.
© 2010 - 2024 Hendrik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Midzomermoord door Henning MankellMidzomermoord is deel zeven in de Wallander-serie van Henning Mankell. Midzomermoord is het verhaal van een krankzinnige…
recensieRecensie: Dwaalsporen door Henning MankellDwaalsporen is deel vijf in de Wallander-serie van Henning Mankell. Het is tevens het dramatische verhaal over het leed…
Studeren in LetlandDe kwaliteit van het onderwijs in Letland is erg hoog en de levensonderhoudskosten zijn er erg laag. Maar wat houdt stud…
recensieRecensie: De Terugkeer van de DansleraarDe terugkeer van de dansleraar is een thriller van Henning Mankell. Maar deze keer niet met de populaire inspecteur Wall…
recensieRecensie: Astrid Lindgren, Bröderna LejonhjärtaGebroeders Leeuwenhart uit 1977 ( Zweeds: Bröderna Lejonhjärta) van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren i…
Bronnen en referenties
  • Henning Mankell: Honden van Riga
Hendrik (32 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.