recensie

Recensie: Midzomermoord door Henning Mankell

Midzomermoord is deel zeven in de Wallander-serie van Henning Mankell. Midzomermoord is het verhaal van een krankzinnige moordenaar die het plezier en geluk van mensen niet verdragen kan. Tevens is het een aanklacht tegen een samenleving, waar steeds meer mensen op de een of andere wijze buiten de boot vallen.

Het Boek

Titel: Midzomermoord
Oorspronkelijk (Zweedse) Titel: Steget Efter
Auteur: Henning Mankell
Uitgeverij: De Geus
Plaats en Jaar van Uitgave: Amsterdam, 2006
ISBN: 90-445-0881-4

Het Verhaal

Het verhaal opent met de moord op drie jonge mensen tijdens midzomernacht. Deze groep jongeren heeft een feestje in een afgelegen gebied en hun moordenaar wacht op hen, vermoordt hen en verbergt hen dan.

Dode Collega

Wallander krijgt te maken met een bezorgde moeder, die niet begrijpt wat er met haar dochter aan de hand is. Die is verdwenen, maar de moeder krijgt kaarten van haar uit Europa, ze gelooft echter dat iemand anders die kaarten geschreven heeft. Samen met het meisje zijn ook twee andere jongeren verdwenen. En dan blijkt dat Svedberg, een collega van Wallander er niet is, normaal een man van de klok. Wanneer bij Wallander de bezorgdheid de overhand krijgt gaat hij naar diens appartement en vindt daar zijn dode collega. Svedberg is vermoord. Een moord op een politieman heeft altijd prioriteit en dus gaan Wallander en zijn collega’s keihard aan de slag. Ze ontdekken in het appartement van Svedberg een foto van een vrouw en van de verdwenen jongeren. Dit is aanleiding voor het idee dat de twee zaken met elkaar verband houden.

Moord

Dan worden de drie lichamen van de verdwenen jongeren gevonden en heeft het team het meer dan druk. Al snel komt men er achter dat de jongeren al een tijd dood zijn en verborgen zijn geweest. Ze verdiepen zich in de levens van de jongeren en komen tot de conclusie dat een meisje wat eigenlijk mee zou gaan naar de midzomerviering afwezig was. Wallander neemt contact met haar op en vindt haar vlak na een poging tot zelfmoord. Wanneer ze opknapt ontsnapt ze uit het ziekenhuis en Wallander gaat haar achterna naar een eilandje bij de Zweedse kust. Ze vertelt hem alles wat ze weet, maar ’s nachts blijkt de moordenaar haar ook gevonden te hebben en brengt hij ook dit meisje om.

Travestiet

Al snel worden er opnieuw drie moorden gepleegd, dit keer op een bruidspaar en hun fotograaf. Het is duidelijk dat het dezelfde moordenaar is en dat hij degenen die hij ombrengt uitstekend kent. Hij weet precies wat ze gaan doen. Dit brengt Wallander op het spoor van een parttime postbode. Wallander ontdekt dat deze postbode ook de vrouw is op de foto in het appartement van Svedberg, hij is een travestiet. Wanneer het appartement van deze Ake Larstam wordt onderzocht blijkt dat er nog een moord op de agenda staat, maar men komt er niet uit wie het beoogde slachtoffer is. Wanneer Wallander dan terugkeert naar huis ontdekt hij dat hijzelf op het lijstje van de moordenaar terecht is gekomen. Uiteindelijk wordt Ake Larstam opgepakt. En neemt Wallander een welverdiende vakantie naar de eilanden waar hij al eerder was. De streek waar Zweden begon, maar misschien ook ophoudt.

Mijn Mening

Midzomermoord is een verhaal dat zoals altijd weer goed in elkaar zit. Mankell heeft met het boek opnieuw een spannende en onderhoudende thriller geschreven. Wat misschien wel het belangrijkste thema in dit boek is, is hoe slecht we de mensen om ons heen eigenlijk kennen. Svedberg, de collega van Mankell die vermoord wordt, blijkt een totaal ander leven te hebben geleid dan zijn collega’s altijd dachten. Ze blijken hem totaal niet gekend te hebben. Ook is het het verhaal van mensen die buiten de groep vallen, zoals bijvoorbeeld de moordenaar, maar ook de drie jongeren die lid zijn van een vreemd soort sekte. Zoals alle boeken van Mankell hangt ook hier een wat melancholieke sfeer, die bij Kurt Wallander past.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieHenning Mankell: Honden van RigaHonden van Riga uit 1992 is het tweede boek dat verscheen in de serie over de Zweedse rechercheur uit Ystad geschreven d…
recensieRecensie: Dwaalsporen door Henning MankellDwaalsporen is deel vijf in de Wallander-serie van Henning Mankell. Het is tevens het dramatische verhaal over het leed…
Populaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerPopulaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerRegelmatig is op televisie een detective te zien. Dat is een prozaïsche vertelling waarin een gepleegde misdaad wordt op…
recensieRecensie: De Terugkeer van de DansleraarDe terugkeer van de dansleraar is een thriller van Henning Mankell. Maar deze keer niet met de populaire inspecteur Wall…

recensie‘Popular Culture & High Culture', H.J. Gans“Alle mensen hebben het recht op de cultuur van hun voorkeur, onafhankelijk van het hoogwaardig of populair zijn van die…
Bronnen en referenties
  • Midzomermoord. Mankell Henning. Breda: Uitgeverij De Geus 2003
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.