recensie

Recensie: Dwaalsporen door Henning Mankell

Dwaalsporen is deel vijf in de Wallander-serie van Henning Mankell. Het is tevens het dramatische verhaal over het leed wat jonge mensen in zowel rijke als arme landen wordt aangedaan door mensen die zich boven de wet lijken te bevinden.

Het Boek

  • Titel: Dwaalsporen
  • Oorspronkelijke (Zweedse) Titel: Villospår
  • Auteur: Henning Mankell
  • Uitgeverij: De Geus
  • Plaats en Jaar van Uitgave: Amsterdam, 2003
  • ISBN: 90-445-0408-8

Het Verhaal

De proloog van Dwaalsporen is die van een vader die zijn dochtertje laat dopen in de grootste kathedraal van de Dominicaanse Republiek, om er zo voor te zorgen dat zij een beter leven krijgt dan haar ouders.

Gruwelijke Moorden

Vervolgens komen we samen met Wallander in een veld met koolzaad terecht waar een meisje zichzelf het leven ontneemt door zichzelf in brand te steken met behulp van benzine. Wallander, die toch wel wat gewend is, is diep geschokt, maar krijgt weinig tijd voor zijn gevoelens omdat er een dode man wordt gevonden. Een voormalige minister, die met een bijl in de rug is geslagen en gescalpeerd. Niet veel later duikt er een tweede lichaam op, dat opnieuw gescalpeerd is en met een bijl bewerkt. Ditmaal betreft het een rijke kunsthandelaar. Wallander en zijn team beseffen dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben en er wordt een psycholoog ingeschakeld om een profielschets van de moordenaar te maken. Niet veel later wordt er opnieuw een lichaam gevonden, ditmaal van een kruimeldief, maar opnieuw is de man gescalpeerd, deze keer zijn echter zijn ogen met zoutzuur bewerkt en wordt het lichaam midden in Ystad gevonden. Wallander en de mensen om hen heen zijn verbijsterd en de psycholoog staat hen zo goed als hij kan bij.

Jonge Moordenaar

Intussen weten de lezers inmiddels dat de dader een jonge jongen is, Stefan Fredman, die de moorden pleegt om zijn zusje te redden. Dat zusje zit in een psychiatrische inrichting. Het derde slachtoffer is de vader van de jongen en zijn zus en wat hij precies met zijn kinderen heeft gedaan blijft onverteld. Wallander leert de jongen kennen wanneer hij bij diens moeder, Anita Fredman, op bezoek gaat. Hij ziet een degelijke, rustige jongen, die vroeg volwassen is geworden. Ook ziet hij een jonger broertje, dat met doodsbange ogen om hem heen kijkt.

Vrouwenhandel

De vierde moord levert de doorbraak op. Dit betreft een bekende ‘zakenman’, van wie bekend is dat hij criminele handelingen verricht. Door in zijn leven te snuffelen vindt Wallander een buitenhuis waar jonge meisjes uit Zuid-Amerika gevangen worden gehouden, om in de prostitutie te belanden. Opeens begrijpt Wallander ook wat er met het meisje in het veld van de koolzaden aan de hand was, zij was in eenzelfde positie belandt en als deze meisjes en gevlucht. Dankzij de opmerking van een arts tijdens het onderzoek naar de dood van het meisje komt Wallander achter de identiteit van Stefan. De arts vertelde over het broertje van Stefan en Wallander gaat achter hem aan. Stefan heeft inmiddels zijn zus uit de inrichting ontvoert en hij besluit dat hij nog een offer moet brengen om zijn zus weer ‘tot leven te wekken’. En dat wil hij doen door Wallander om het leven te brengen. Maar dit mislukt en tijdens zijn vlucht krijgt Stefan een ongeluk met zijn brommer, waarbij zijn zus om het leven komt. Stefan belandt nu zelf in een inrichting.

Het verhaal eindigt met de vader van het dode meisje dat een laatste groet komt brengen aan zijn dochter. En met Wallander die eindelijk toch nog op vakantie gaat met zijn Letse liefde Baiba.

Mijn Mening

Dwaalsporen is een zeer dramatisch verhaal. Gruwelijke moorden gepleegd door een veertienjarige. Om zijn zus te helpen. Een jongen die zo ernstig gestoord is dat hij overgaat tot vreselijke daden. En het is het verhaal van meisjes uit de Derde Wereld die onder valse voorwendselen naar het Westen worden gelokt om vervolgens in de prostitutie te belanden. Zoals altijd heeft Mankell zijn verhaal goed in elkaar zitten en voel je zijn woede tegen de praktijken die jonge mensen tot allerlei gruwelijke daden brengen. Wallander is een meester in het vertellen van een thriller en tegelijkertijd kritiek te leveren op misstanden in de samenleving. Zijn thrillers zijn altijd meer dan alleen dat en dat maakt ze extra de moeite waard.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Midzomermoord door Henning MankellMidzomermoord is deel zeven in de Wallander-serie van Henning Mankell. Midzomermoord is het verhaal van een krankzinnige…
recensieHenning Mankell: Honden van RigaHonden van Riga uit 1992 is het tweede boek dat verscheen in de serie over de Zweedse rechercheur uit Ystad geschreven d…
recensieRecensie: De Terugkeer van de DansleraarDe terugkeer van de dansleraar is een thriller van Henning Mankell. Maar deze keer niet met de populaire inspecteur Wall…
Populaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerPopulaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerRegelmatig is op televisie een detective te zien. Dat is een prozaïsche vertelling waarin een gepleegde misdaad wordt op…

recensie‘Popular Culture & High Culture', H.J. Gans“Alle mensen hebben het recht op de cultuur van hun voorkeur, onafhankelijk van het hoogwaardig of populair zijn van die…
Bronnen en referenties
  • Dwaalsporen. Mankell Henning. Breda: Uitgeverij De Geus 2002
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.