recensie

Eten, bidden en beminnen: het boek

De NewYorkse Elizabeth -Liz- Gilbert is een gevierd journaliste en al jarenlang getrouwd. Op haar 30e krijgt ze te maken krijgt met de kinderwens van haar man. Maar Liz wil liever stukjes schrijven dan moeder worden! Ook twijfelt ze aan de liefde. Liz vraagt uiteindelijk een scheiding aan, het begin van vele ellendige jaren. Na deze periode besluit ze op reis te gaan. Naar drie landen die beginnen met een i, symbool voor ik, Liz zelf.

Italie

Liz start haar reis in Italië. Hier neemt zij afscheid van een tijd vol paniekaanvallen over de scheiding. Een tijd van wanhoop en financiële problemen die uiteindelijk tot een heftige depressie leiden. Alleen zware medicijnen konden Gilbert er nog bovenop helpen. Haar pillen neemt Liz in Italië nog even in, voor de zekerheid. Na enige tijd kan Gilbert weer genieten en dat doet ze dan ook met volle teugen. Ze beschrijft dit bij tijd en wijle op hilarische wijze. Liz doet zich tegoed aan pasta's, ijsjes en heel veel wijn. Ondertussen neemt de schrijfster je letterlijk mee op reis in haar nieuwe wereldje waar warme vriendschappen, culinaire uitspattingen en levensgenot de boventoon voeren.

India

Na vier maanden vertrekt Gilbert naar India waar zij op humoristische wijze verslag doet van haar pogingen in een Ashram verlicht te raken. Zij mediteert hier elke morgen met haar nieuwe vrienden, van zakenmannen tot ex-alcoholisten. Na weken oefenen wordt Liz beloond: zij krijgt de kunst van meditatie onder de knie. Aan het einde van haar Indiase verblijf neemt ze in gedachten en op meditatieve wijze afscheid van haar ex-man. Dit gedeelte van het boek wordt alom beschouwd als de meest ontroerende en heftige passage. Bij Gilbert weet je nooit of je nu moet lachen of moet huilen en dat is precies wat het boek zo bijzonder maakt.

Indonesië

Enigszins verlicht vertrekt Liz voor haar laatste vier maanden naar Bali. Fietsend door de rijstvelden in het plaatsje Ubud geniet zij intens van haar avonturenreis. Gilbert raakt bevriend met een traditionele Balinese oudere medicijnman en ontwikkelt een hechte vriendschap met de eigenaresse van een kruidenwinkeltje. De verslagen van deze vriendschappen zijn ronduit geestig te noemen. Ook de liefde ontbreekt niet op Bali. Liz ontmoet een leuke man voor wie zij innige gevoelens koestert. Het begin van een stormachtige, prachtige liefde. Of deze liefde stand houdt? Lees zelf maar!

Recensies Eten, bidden en beminnen

Elizabeth Gilbert is in de media veel geroemd. Positieve recensenten noemen het boek een meesterwerk, vol hilarische momenten en intelligent geschreven. Enkele critici vinden het manuscript overmatig hedonistisch en enigszins narcistisch. Ikzelf vind het een fantastisch boek. Het verhaal beschrijft niet alleen een persoonlijke zoektocht maar is tevens een prachtig reisverslag. Je krijgt direct zin om op het vliegtuig te stappen. Ook geeft het boek hoop. Na jarenlange depressies weet Gilbert zichzelf te herpakken en weer intens van het leven te genieten. Petje af voor de schrijfster die dit zowel lichtvoetig, humoristisch als indringend heeft vastgelegd.

Over de schrijfster Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert (1969) is journaliste en schrijfster als ze op reis gaat. Met 'Eten, bidden en beminnen' breekt ze mondiaal door. Gilbert vergaart hiermee een fortuin. Liz heeft een eigen website: www.elizabethgilbert.com.

Film 'Eten, bidden en beminnen'

Het boek 'Eten, bidden en beminnen' ofwel 'Eat, pray, love' is in 2010 verflimd. Niemand minder dan Julia Roberts speelt de rol van Elizabeth Gilbert. Haar tegenspeler, Javier Bardem, vertolkt Felipe, de man voor wie Liz in Indonesië valt. De opnames hebben plaatsgevonden in de VS, Italië, India en op Bali.
© 2010 - 2020 Schoontje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieToewijding van Elizabeth Gilbert: boekrecensieIn het boek 'Toewijding' wordt duidelijk dat de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert allergisch is voor het huwelij…
Sera Beak: Het Rode BoekrecensieSera Beak: Het Rode BoekHet Rode Boek van Sera Beak (Uitgeverij Kosmos 2011) is een spirituele aansteker voor slimme, stoere en sexy vrouwen. Ee…
De psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psycholoog Carl Gustav Jung leefde van 1875 tot 1961. Deze psycholoog, die werd opgeleid door de bekende psycholoog F…
Boekrecensie: Deborah Harkness: De schaduw van de nachtrecensieBoekrecensie: Deborah Harkness: De schaduw van de nachtIn dit tweede deel van de Allerzielen trilogie reizen de geliefden, vampier Matthew en heks Diana terug in de tijd. In h…

recensieRecensie: Astrid Lindgren, Bröderna LejonhjärtaGebroeders Leeuwenhart uit 1977 ( Zweeds: Bröderna Lejonhjärta) van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren i…
Drie haasjes gaan eten, Betty Sluyzer en Pauline OudrecensieDrie haasjes gaan eten, Betty Sluyzer en Pauline OudKimioboeken gaan over onderwerpen die jonge kinderen bezighouden. Het nuttigen van een maaltijd is vaak een heel avontuu…

Reageer op het artikel "Eten, bidden en beminnen: het boek"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jessica, 08-04-2010 16:36 #1
Hallo,

Ik heb de recensie vorige week gelezen en het boek in het weekend gekocht. Op 2e paasdag was ik al op de helft. Het is echt schitterend. Hartelijk dank voor de tip.

Met vr. gr.
Jessica P.

Infoteur: Schoontje
Laatste update: 29-09-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!