recensie

Findhorn kruidengids

The holistic Herbal, uitgebracht in 1983, werd vertaald als De Findhorn kruidengids, waarschijnlijk omdat op dat moment de beroemde en nu nog steeds bestaande commune in het Engelse Findhorn zeer populair was. De schrijver David Hoffmann is niet van de minste, hij combineerde een materiele, scheikundige kennis van planten met een spirituele, holistische visie. Schreef heel wat kruidenboeken en gaf ook een Cdrom uit over kruidengeneeskunde

Findhorn kruidengids

De Findhorn kruidengids bestaat uit drie delen. De ho­listische benadering van kruiden plaatst de kruiden in hun context en laat de relatie zien tussen planten, gene­zing en de mensheid. Het centrale deel van het boek be­spreekt de kruiden en de behandeling met kruiden van de verschillende lichaamssystemen. Het derde deel is een traditionele kruidengids waar de kruiden in detail worden besproken en waar informatie wordt gegeven over de chemische samenstelling, de werking en ook over het verzamelen en het bereiden ervan.

Dit boek kan op verschillende manieren worden ge­bruikt. Het kan in zijn geheel worden gelezen als inlei­ding in de kruidkunde; het kan als leerboek gebruikt worden; het kan als naslagwerk worden gebruikt voor de holistische behandeling van specifieke aandoeningen en problemen, of als een traditionele kruidengids om meer te leren over een bepaald kruid.

Uitgangspunt van deze gids is de werking van kruiden, die zodanig worden gekozen dat ze elkaar versterken om het lichaam optimale steun te verlenen tegen ziekten. In dit boek wordt het synergetisch gebruik van kruiden aanbevolen. Zorgvuldig moet worden gezocht naar een combinatie van werkingen van één of meer kruiden om tot een optimale hulp te komen voor het be­strijden van de ziekte. Een eenduidige benadering van een probleem moet worden vermeden. De lezer moet bepalen welke werkingen nodig zijn tegen een bepaalde ziekte, en dan óf de kruidengids raadplegen, die een algemene beschrijving geeft van elk kruid en zijn werkingen, óf het deel over de werkingen van kruiden. Om informatie te vinden over specifieke ziekten moet de lezer of de inhoudsopgave raadplegen onder het be­treffende hoofdstuk waar de ziekte onder valt of de al­gemene index voor verwijzingen.

In de kruidengids zijn de Nederlandse namen alfa­betisch gerangschikt. Als de lezer alleen de Latijnse naam kent zal hij de Nederlandse naam kunnen vinden met behulp van de index van botanische (Latijnse) na­men.
Om uit te zoeken welke kruiden nuttig zijn bij een be­paalde ziekte moet men het Repertorium raadplegen en daarna de kruidengids voor meer gedetailleerde infor­matie.

Vertaalprobleem bij kruidenboeken

Het is zonder meer een van de betere kruidenboeken, een algemeen probleem met vertaalde boeken is wel dat er soms vreemde planten besproken worden die wij hier nauwelijks kennen en, erger dat sommige kruidennamen verkeerd vertaald worden. Voorbeelden van vreemde planten: Condurango, Calumba, Cachou, Collinsonia,en Chamaelirium en dan hebben we het nog maar over de planten beginnend met een C. De uitgebreide bespreking van die vreemde planten is wel interessant voor een plantenliefhebber maar onhandig voor mensen die alleen maar enkele goede geneeskrachtige planten willen leren kennen voor eigen gebruik. Sommige van die planten zijn ook raar vertaald of hebben zelfs een sterke tot giftige werking. Zo wordt de Rhamnus cathartica, Wegedoorn als Duindoorn vermeld en dat is een totaal andere plant. Gelukkig worden meestal wel de juiste Latijnse namen vermeld, al is Hondsdraf niet Nepeta maar wel Chlechoma.

Er worden ook geneeskrachtige werkingen vermeld van weinig bekende planten zoals het Navelkruid of Umbilicus rupestris, die volgens Hoffmanns eigen ervaringen, het beste middel tegen oorpijn zou zijn. Verwarrend maar dat vind ik dan zelf wel weer interessant om eens uit te proberen.

Andere boeken van Hoffmann

  • The New Holistic Herbal (Health Workbooks)
  • The Herbal Handbook: A User's Guide to Medical Herbalism
  • Welsh Herbal Medicine
  • An Elders' Herbal: Natural Techniques for Health and Vitality
  • The Elements of Herbalism 10 exemplaren, 1 bespreking
  • An Herbal Guide to Stress Relief: Gentle Remedies and Techniques for
  • The Holistic Herbal: A Herbal Celebrating the Wholeness of Life
  • The Herb User's Guide: The Basic Skills of Medical Herbalism
© 2010 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieKruidenboeken, het koren tussen het kafIs er een kruidenboek waar alles in staat, wordt mij wel eens gevraagd? Wat bedoel je met een kruidenboek, is meestal mi…
Herbarium of kruidenboekHerba is het Latijnse woord voor kruid. Een herbarium is een verzameling van gedroogde krui­den. Wij denken dan meestal…
Valium (Diazepam)Valium is een veelgebruikt medicijn dat voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. Het gebruik ervan wordt hier bespr…
De vrouwen van Koning Willem I - Julie von der GoltzIn 2013 verscheen het boek over Koning Willem I (1772-1843) van Jeroen Koch. De historicus Koch bevestigt in zijn boek e…

recensieFloortje Zwigtman: Een groene BloemEen groene bloem is een trilogie geschreven door Floortje Zwigtman. De trilogie omvat de boeken Schijnbewegingen (2001),…
Wie heeft er op de kop van kleine mol gepoept?recensieWie heeft er op de kop van kleine mol gepoept?Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, een heerlijk boekje over allerlei poepjes. Welke peu…
Bronnen en referenties
  • Extra info over Hoffmann: http://sites.google.com/site/kruidwis/
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.