recensie

Boekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura Esquivel

Boekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura Esquivel Het boek "Rode Rozen en Tortillas", in het Spaans "Como Agua Para Chocolate", geschreven door Laura Esquivel (Mexico), is een boek met een magisch verhaal over een verboden, hartstochtelijke liefde, maar is tevens een unieke culinaire roman boordevol lekkerbekkende recepten. Het is een boek met heel veel symboliek en je leest het in één ruk uit.

De schrijfster Laura Esquivel

Laura Esquivel Valdés, geboren in Mexico-stad, op 30 september 1950, is een Mexicaans schrijfster. Ze begon te schrijven tijdens haar werk als kleuterleidster en schreef toneelstukken voor haar leerlingen. Later schreef Laura Esquivel in de jaren 1970 en 1980 ook kinderprogramma's voor de televisie.

De schrijfster beschrijft vaak de relatie tussen mannen en vrouwen. Esquivel werd beroemd door de culinaire roman - Rode rozen en tortillas - het boekje is in 33 talen vertaald en men heeft "Como agua para chocolate" zelfs verfilmd in 1992. Van dit boek zijn meer dan 4,5 miljoen exemplaren verkocht. In deze roman staat koken zeer centraal en is één van de belangrijkste zaken. Bijna al haar boeken kan je onderverdelen onder "magisch realisme".

Ze was getrouwd met Alfonso Arau die ook de film "Como Agua para Chocolate" regisseerde.

Selectie uit de werken van Laura Esquivel

 • 1989 Rode rozen en tortilla's (Como agua para chocolate)
 • 1995 De wetten van de liefde (La ley del amor)
 • 1998 Íntimas suculencias
 • 1998 Recepten voor de Liefde
 • 1999 Estrellita marinera
 • 2000 El libro de las emociones
 • 2001 De liefde van Don Júbilo (Tan veloz como el deseo)
 • 2001 Echte vrouwen koken anders
 • 2003 Passie
 • 2006 Malinche (Malinche)
 • 2007 Remedios para Cuerpo y Alma

Korte inhoud van "Rode Rozen en Tortillas"

Het verhaal speelt zich af in Mexico, in het jaar 1910. De hoofdpersonage Tita, is de jongste dochter binnen de familie De la Garza. Kort na de geboorte van Tita sterft haar vader en door de familietraditie, waarbij de jongste dochter ongehuwd moet blijven, is ze nu gedoemd om de rest van haar leven voor haar moeder "Mama Elena" te zorgen.

Wanneer ze de liefde van haar leven ontmoet, moet ze er zich bij neerleggen dat er geen afstand gedaan wordt van tradities binnen de familie bij Mama Elena. Dus trouwt haar geliefde "Pedro" met haar oudste zus "Rosaura", om dicht bij Tita te kunnen zijn. Ze communiceren met elkaar via de gerechten die Tita klaarmaakt, alleen zo kan ze haar gevoelens voor Pedro uiten.

Op een dag krijgt Tita rozen van Pedro die ze prompt in de vuilbak moet gooien van mama Elena. Het hoort niet dat een getrouwde man bloemen meebrengt voor een andere vrouw. Maar Tita maakt van de rozen een uiterst sensueel gerecht, "Kwartels met Rozenblaadjes", waar ze al haar liefde in stopt. Het recept heeft zijn uitwerking op haar zus "Gertrudis", die zich in de armen van een revolutionair stort en er van door gaat.

Mama Elena stuurt Rosaura en Pedro naar Texas, ver weg bij Tita vandaan. Tita stort in en Dr. Brown vangt haar op. Hij leert haar terug te geloven in de liefde en wil met haar trouwen. Maar in die tijd sterft haar moeder en Pedro en Rosaura komen terug naar Mexico. Ze merkt dat Pedro de enige echte liefde in haar leven is en begint een passionele liefdesverhouding met hem.

De jongste dochter van Rosaura wacht hetzelfde lot als Tita, maar gelukkig doen Pedro en Tita er alles aan zodat ze toch met de zoon van Dr. Brown kan trouwen.

Op het einde van het boek sterft Rosaura en kunnen Tita en Pedro eindelijk samen zijn. Na het eerste intieme moment samen, sterven ze. De hacienda brandt volledig af en het enige wat overblijft is het kookboek van Tita...
© 2010 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Laura Ingalls WilderDe Amerikaanse schrijfster Laura Ingalls Wilder is wereldberoemd geworden met de serie boeken die zij schreef over haar…
Boekverslag Twee vrouwen door Harry MulischBoekverslag Twee vrouwen door Harry MulischHet boek Twee vrouwen is een mooi boek geschreven door Harry Mulisch. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit h…
recensieToewijding van Elizabeth Gilbert: boekrecensieIn het boek 'Toewijding' wordt duidelijk dat de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert allergisch is voor het huwelij…
recensieWeerlicht - Dean Koontz (recensie)Weerlicht van Dean Koontz vertelt een verhaal over de mysterieuze, dreigende en onheilspellende dingen die gebeuren wann…

Vallende vrouw - verhaal over de ziekte MS: boekbeschrijvingrecensieVallende vrouw - verhaal over de ziekte MS: boekbeschrijvingHet boek Vallende Vrouw is geschreven door Karin Spaink. Karin Spaink heeft sinds 1986 de ziekte multiple sclerose. Het…
recensieFytotherapie en FarmacognosieDit boek is een unieke uitgave omdat hierin voor het eerst farmacognosie en fytotherapie op een moderne wijze samen word…
Bronnen en referenties
 • Het boekje Rode Rozen en Tortillas en biografiasyvidas.com
Gertrudis (51 artikelen)
Laatste update: 05-03-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.