recensie

Vallende vrouw - verhaal over de ziekte MS: boekbeschrijving

Vallende vrouw - verhaal over de ziekte MS: boekbeschrijving Het boek Vallende Vrouw is geschreven door Karin Spaink. Karin Spaink heeft sinds 1986 de ziekte multiple sclerose. Het boek Vallende Vrouw is een autobiografie van een lichaam. In het boek beschrijft Karin met sarcasme hoe ze omgaat met het feit dat ze Multiple sclerose heeft, hoe moeizaam de weg was bij het optreden van de eerste ziekte verschijnselen, het stellen van de diagnose M.S.en waar ze in het dagelijks leven tegenaan loopt.

Over de schrijfster, Karin Spaink

Schrijfster Karin Spaink is op 20 december 1957 in Amsterdam geboren. Zij heeft al diverse boeken geschreven over spraakmakende onderwerpen, waaronder het boek ‘De dood in een doordrukstrip’ wat gaat over zelfmoord en euthanasie, ‘Het Strafbare lichaam’ over de orenmaffia en nu dus ‘Vallende vrouw’, over hoe ze het leven met Multiple sclerose beleeft. Verder is zij onder meer columniste bij Het Parool. Karin Spaink heeft sinds 1986 de ziekte multiple sclerose. Eerst wilde ze er niet aan om over haar eigen ziekte en haar gevoelens daarover te schrijven, maar uiteindelijk heeft ze dit toch gedaan.

Algemene informatie

 • Titel: Vallende Vrouw
 • Auteur: Karin Spaink
 • Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
 • Gepubliceerd: 2007
 • Categorie: literaire non-fictie
 • Aantal pagina’s: 175
 • ISBN: 9789038869643

Het verhaal Vallende Vrouw

Karin Spaink wilde eerst geen boek over haar beleving van de ziekte M.S. schrijven, omdat het te veel voor de hand lag en al zo veel is gedaan. Veel van dit soort verhalen lijken op elkaar, het gaat vaak over het verlies van de gezondheid, vervolgens het verlies van het werk, vaak gevolgd door een scheiding van de partner of juist door het krijgen van een extra stevige relatie. In het boek beschrijft Karin Spaink het moment waarop ze allerlei vage gezondheidsklachten begon te krijgen. Een lange en moeizame tocht in het medische circuit volgde, op weg naar de zoektocht naar een juiste diagnose. Nadat de diagnose was gesteld, schrijft ze over vele problemen en struikelblokken waar ze mee te kampen kreeg. Langzaam maar zeker verloor ze steeds meer het vertrouwen in haar eigen lichaam, dat haar steeds maar meer stukje bij beetje in de steek liet. Ook de reactie van de medemensen op de ziekte en de verschijnselen ervan komt uitgebreid aan bod in het boek.

Een fragment uit het boek

Wanneer ik iets beter was liep ik soms, steun zoekend langs de relingen in de gangen van de afdeling en mijn hoofd schuin naar rechts gekanteld, weg van de aarde die zich naar me toe rukte, voorzichtig naar de recreatieruimte waar ik roken kon en andere gezichten zag. Daar leunde ik met mijn hoofd tegen de rug van een hoge stoel, of krulde me er rechtsom in op. Na tien minuten was ik dan zo moe dat ik naar bed moest worden gereden. Mijn hoofd bewoog in slow motion. Lezen kon niet, alle letters waren misselijk.

De schrijfstijl

Het boek is geschreven in de ik-vorm. Karin Spaink heeft het zware onderwerp met veel humor en sarcasme beschreven, waardoor het een prettig leesbaar boek is. Je zit al snel compleet in het zeer boeiende verhaal.

Mijn mening over het boek Vallende Vrouw

Het boek Vallende Vrouw is een verhaal van Karin Spaink waarin ze beschrijft hoe ze haar ziekte heeft ervaren en er probeert mee om te gaan. Het boek is zeker een aanrader voor een ieder die met de ziekte MS te maken heeft. In het verhaal worden veel aspecten besproken van de ziekte. Er worden vele verschijnselen van de ziekte benoemd, die in allerlei gradaties kunnen voorkomen bij patiënten met de ziekte. Ik heb zelf geen MS, maar ken wel iemand in mijn omgeving die het heeft. Door het boek te lezen heb ik veel meer inzicht gekregen in wat er allemaal bij komt kijken. Ook kan ik een aantal manieren van reageren van die persoon beter begrijpen. Karin Spaink heeft beslist geen zielig verhaal geschreven, maar heeft zeer realistisch en af en toe behoorlijk sarcastisch over haar eigen ervaringen geschreven. Voor een ieder die met de diagnose MS te maken krijgt, of voor familieleden of vrienden daarvan kan dit boek zeer verhelderend zijn.

Wat is Multiple sclerose?

Multiple sclerose is een ziekte, waarbij de myelineschede van de zenuwvezels beschadigt raken. Dit zorgt voor een gestoorde impuls geleiding, waardoor neurologische stoornissen kunnen ontstaan. De oorzaak van Multiple Sclerose is nog niet helemaal bekend, Mogelijk is het een auto immuun ziekte. Er wordt aangenomen dat het krijgen van MS afhankelijk is van genetische factoren in combinatie met omgevingsfactoren. MS is niet erfelijk, maar komt wel vaker binnen een familie voor. De eerste verschijnselen treden vaak op in de leeftijd van 20 en 40 jaar oud. De ziekte komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Enkele klachten die kunnen optreden zijn oogproblemen, duizeligheid, vermoeidheid, verlies van lichaamsfuncties, krachtsverlies, incontinentie, tintelingen. Het verloop van de ziekte is bij iedereen weer anders. Niet alle verschijnselen treden bij iedereen op en zeker niet tegelijk. Sommige patiënten belanden uiteindelijk in een rolstoel, maar dat geld zeker niet voor iedereen.

Enkele nuttige adressen

 • www.msweb.nl is een website voor en door mensen met MS
 • www.msvn.nl is de website van de MS Vereniging Nederland
 • www.msresearch.nl Stichting die zich bezig houdt met de inzameling van geld voor wetenschappelijk onderzoek en informatie geven over de medische aspecten van de ziekte.
 • www.hersenbank.nl De Nederlandse Hersenbank doet onderzoek op hersenen van gezonde mensen en vergelijkt dit met hersenweefsel van zieke mensen. Zo wordt onderzoek gedaan naar ziekten als MS, Alzheimer, ALS, ME, Parkinson
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…
Multiple sclerose en curcumaSommige kruiden lijken echte wondermiddelen te zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat het specerij geelwortel en meer bepaald…
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…
Boekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura EsquivelrecensieBoekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura EsquivelHet boek "Rode Rozen en Tortillas", in het Spaans "Como Agua Para Chocolate", geschreven door Laura Esquivel (Mexico), i…
Bronnen en referenties
 • Boek Vallende Vrouw voor de adressen
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.