recensie

Shopaholic van Sophie Kinsella

Shopaholic is de Nederlandse (?) titel van het Engelse The Secret Dreamworld of a Shopaholic, geschreven door Sophie Kinsella. (Londen, 1969). Hierin wordt een deel uit het leven van de Engelse Rebecca Bloomwood beschreven. Het leven van de twintiger bestaat uit veel winkelen..... dus schulden maken, een beetje werken als financieel journalist, champagne drinken en een bijna onbereikbare schatrijke liefde.

Gegevens:

  • Nederlandse titel: Shopaholic
  • Engelse titel: The Secret Dreamworld of a Shopaholic
  • Auteur: Sophie Kinsella
  • Uitgeverij: Black Swan Books, Transworld Publishers, London
  • Eerste druk: 2000
  • ISBN: 978 90 443 2277 4

Het verhaal

Winkelen

De Engelse Rebecca Bloomwood heeft een niet onaardige baan als financieel journaliste en een koopverslaving. Elke afspraak, elke belofte wordt verbroken om te kunnen winkelen. Na het ene leugentje, volgt het andere. Betalingen worden uitgesteld. Rekeningen worden weggegooid. Ze raakt hierdoor ernstig in de schulden. Zij vindt niet dat dit haar schuld is en verzint steeds weer een reden om geld uit te geven aan onbenullige zaken. Als haar creditcards worden geblokkeerd leent zij geld bij vrienden en collega's. Ook de succesvolle zakenman Luke Brandon leent haar een geldbedrag. Achtervolgd door een schuldeiser van de bank, vlucht zij naar haar ouders. Ze maakt haar bezorgde ouders en hun buren wijs dat ze achtervolgd wordt door een stalker. Dan ontdekt zij dat de buren zijn bedrogen door een beleggingsmaatschappij. Deze maatschappij wordt vertegenwoordigd door Luke Brandon. Zij schrijft hier een artikel over. Het artikel is zo spraakmakend dat zij wordt uitgenodigd het toe te lichten in een populair ochtendprogramma. Tegelijk met de stijgende schulden, stijgt haar carierre naar ongekende hoogte als zij een vast item in dit programma krijgt. In dit item behandelt zij financiele vragen van kijkers. Niemand heeft door hoe slecht deze populaire financieel adviseur haar eigen geldzaken geregeld heeft. Ondanks dit geheim wordt ze een bekende tv-persoonlijkheid op financieel gebied in Engeland.

Romance

Door het artikel over de beleggingsmaatschappij en haar medewerking aan het televisieprogramma leert zij, tijdens een discussie live op tv, haar collega Luke Brandon beter kennen. Dit groeit langzaam uit tot een romance. De schatrijke man heeft geen weet van haar schulden. Door het succesvolle programma lijkt haar financiele situatie langzaamaan iets te verbeteren en uiteindelijk laten de schuldeisers haar (voorlopig?) met rust.

Over de auteur

Sophie Kinsella is een pseudoniem. De echte naam van de auteur is Madeleine Wickham, geboren in 1969 te Londen. Net als de hoofdpersoon in Shopaholic, heeft zij zelf als financieel journalise gewerkt. Ze is getrouwd met een operazanger, heeft twee kinderen en woont in Surrey.

Mijn mening

Dit kan gezien worden als een voorspelbaar en typisch ''meidenboek''. Het dwangmatige koopgedrag van de hoofdpersoon ging mij al vrij snel storen. De humoristische toon van de auteur maakt een hoop goed. Het contrast tussen de wijze financieel adviseur op tv en de doorgedraaide koopverslaafde Rebecca in het echt, maken het verhaal enigszins boeiend. Het verhaal eindigt, heel voorspelbaar, op het moment dat Rebecca Bloomwood en Luke Brandon elkaar de liefde verklaren.
© 2009 - 2024 Koopmansi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensie'Shopaholic grijpt in' door Sophie Kinsella'Shopaholic grijpt in' is het vervolg op 'Shopaholic naar de sterren' van schrijfster Sophie Kinsella. Waar 'Shopaholic…
Boekverslag 'Shopaholic'Boekverslag 'Shopaholic'Heb je het boek 'Shopaholic' gelezen, of wil je het nog lezen voor je engelse lijst, dan is hier een samenvatting. Het i…
Boekverslag ShopaholicBoekverslag ShopaholicHet boek the secret dreamworld of a shopaholic, ook wel de geheime wereld van een shopaholic is een boek geschreven door…

Trinny and Susannah, What you wear can change your liferecensieTrinny and Susannah, What you wear can change your lifeIn het Engelse What you wear can change your life, van Trinny Woodall en Susannah Constantine, wordt de lezer op bijzond…
recensieElsa Morante, de geschiedenisElsa Morante (Rome, 1912-1985) beschrijft in De geschiedenis het leven van de Italiaanse onderwijzeres Ida Mancuso (gebo…
Koopmansi (32 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.