recensie

'Shopaholic grijpt in' door Sophie Kinsella

'Shopaholic grijpt in' is het vervolg op 'Shopaholic naar de sterren' van schrijfster Sophie Kinsella. Waar 'Shopaholic naar de sterren' eindigt met een open einde, gaat 'Shopaholic grijpt in' verder. Het vervolg heeft ongeveer twee jaar op zich laten wachten. Het is niet nodig om het eerste deel opnieuw te gaan lezen want in 'Shopaholic grijpt in' wordt voldoende teruggeblikt op het voorgaande deel, waardoor het boek goed als een opzichzelfstaand verhaal te lezen is.

De belangrijkste personages

 • Rebecca Brandon, geboren Bloomwood (Becky) is de hoofdpersoon. Zij is shopaholic. Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm vanuit haar personage.
 • Luke Brandon is de man van Rebecca. Samen hebben zij dochtertje Minnie.
 • Suze is de beste vriendin van Becky.
 • Tarkie of Tarquin is de man van Suze.
 • Jane Bloomwood is de moeder van Becky.
 • Graham Bloomwood is de vader van Becky.
 • Janice is de beste vriendin en buurvrouw van Jane.
 • Alicia Billington is Becky's grootste 'vijand'.
 • Bryce Perry is 'leider persoonlijke groei' bij Golden Peace, een fameus yoga- en afkickcentrum in Las Vegas.
 • Danny Kovitz is Becky's beroemde modeontwerpersvriend.
 • Elinor is de moeder van Luke.
 • Derek Smeath is een voormalig medewerker van de Endwich Bank, waarmee Becky in het verleden veel te maken heeft gehad.

Het verhaal

Het boek begint met een aantal e-mails over en weer tussen Derek Smeath en Rebecca. In deze e-mails wordt direct teruggegaan in de tijd, waardoor de lezer al enigszins op de hoogte is van wat er aan het verhaal vooraf is gegaan. Vervolgens gaat het verhaal verder in de camper waarin Becky, Luke, Minnie, Suze, Jane, Janice en Alicia op weg zijn van Los Angeles naar Las Vegas. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven en wordt verteld vanuit Becky's oogpunt. Rebecca denkt regelmatig terug aan wat er aan de tijd voordat ze in de camper zaten vooraf ging, hierdoor is het verhaal ook goed te volgen voor lezers die 'Shopaholic naar de sterren' niet hebben gelezen.

Het gezelschap is op weg naar Las Vegas omdat ze op zoek zijn naar Graham en Tarkie. Zij zijn samen met Bryce vertrokken naar Las Vegas zonder dat ze hun familie hebben laten weten wat ze daar gingen doen. Suze is bang dat Bryce Tarquin zijn geld wil afpakken (Tarquin is schatrijk en zit op het moment niet goed in zijn vel omdat het tussen hem en Suze even niet zo lekker loopt.). Graham is op zoek naar Brent, Corey en Raymond, vrienden van vroeger, om 'iets recht te zetten' (maar niemand weet wat dan precies) en zegt dat Tarquin en Bryce hem hierbij helpen. Omdat alles zo vaag en onduidelijk is, willen ze de mannen zo snel mogelijk opsporen om te weten te komen wat er nou precies aan de hand is en of alles goed met ze gaat.

Becky denk dat Suze haar de schuld geeft van alles wat er met Tarquin is gebeurd en dat Alicia de nieuwe beste vriendin van Suze is. Ook denkt ze dat haar moeder haar de schuld van alles geeft. Eigenlijk denkt ze zelf ook dat alles wat er aan de hand is met haar vader en Tarkie haar schuld is en hierdoor zit ook Becky niet goed in haar vel. Zelfs shoppen heeft ze weinig zin in!

Het verhaal volgt het gezelschap op hun reis. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat er nou precies aan de hand is met Tarquin, waarom Alicia mee is in de camper en wat Becky's vader van plan is in Las Vegas. Wie zijn nou Brent, Corey en Raymond? Komt het nog goed tussen Becky en Suze en tussen Suze en Tarquin en wat is de rol van Alicia in dit verhaal? Is zij nog steeds het onbetrouwbare persoon dat ze in de eerdere delen van de Shopaholic-serie was of is Alicia echt veranderd naar een betrokken, betrouwbaar persoon?

Aan het eind van het boek is dit alles duidelijk, maar wil dit zeggen dat er dan geen vervolg meer komt? Nee, want in het verhaal komt een aantal keren naar voren dat Becky dolgraag nog een kindje zou willen. Dit kan betekenen dat er nog een Shopaholic-boek komt in de toekomst, wellicht over Becky die een tweede kindje wil/krijgt.

Oordeel over het boek

Het boek leest makkelijk weg, er hoeft niet bij nagedacht te worden. Naast dat je benieuwd bent naar wat er aan de hand is met Graham en Tarquin, zijn de gedachten en avonturen van Becky ook weer heerlijk herkenbaar uit vorige boeken en zeker ook weer grappig om te lezen.

Het is niet persé nodig om 'Shopaholic naar de sterren' gelezen te hebben, want de belangrijkste punten uit dat boek komen ook in dit verhaal weer naar voren. 'Shopaholic grijpt in' is een makkelijk weglezende chicklit.

Informatie over het boek

 • Titel: Shopaholic grijpt in
 • Schrijver: Sophie Kinsella
 • Vertaald door: Mariëtte van Gelder
 • Uitgeverij: The house of books
 • Verschijningsjaar: 2016
 • Aantal pagina's: 320
 • ISBN: 9789044347869

Over de auteur

Sophie Kinsella is het pseudoniem van Madelein Wickham. Madeleine is geboren op 12 december 1969 in Londen, Engeland. In 1995 schreef Madeleine haar eerste roman genaamd 'The Tennis Party'. In 2000 verscheen het eerste deel van Shopaholic-serie, genaamd 'Shopaholic!'. Dit is tevens het eerste boek dat Madeleine schreef onder het pseudoniem Sophie Kinsella. Madeleine woont in Engeland samen met haar man en vijf kinderen.
© 2016 - 2024 Faimro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieShopaholic van Sophie KinsellaShopaholic is de Nederlandse (?) titel van het Engelse The Secret Dreamworld of a Shopaholic, geschreven door Sophie Kin…
Shopaholic! zegt ja van Sophie KinsellaShopaholic! zegt ja van Sophie KinsellaEen 'chicklit' is nu helemaal in. Dit is een roman voor dames tussen de 20 en 30 die altijd over vrouwenproblemen handel…
Boekverslag 'Shopaholic'Boekverslag 'Shopaholic'Heb je het boek 'Shopaholic' gelezen, of wil je het nog lezen voor je engelse lijst, dan is hier een samenvatting. Het i…
Boekverslag ShopaholicBoekverslag ShopaholicHet boek the secret dreamworld of a shopaholic, ook wel de geheime wereld van een shopaholic is een boek geschreven door…

recensieBoekrecensie: De psychiater en het meisje van Erik RozingEen psychiater in opleiding die vol twijfels zit over zijn geschiktheid voor het vak en zijn leven meer in het algemeen…
recensieBoekrecensie: 'Gaan, ging, gegaan' van Jenny ErpenbeckEen net gepensioneerde, zo goed als apolitieke hoogleraar wordt in het Berlijn van de eenentwintigste eeuw vrij abrupt g…
Bronnen en referenties
 • www.sophiekinsella.co.uk
Faimro (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.