recensieDe alternatieve huisapotheek
Dr. Böhmig bespreekt in het boek 'De alternatieve huisapotheek' op een overzichtelijke en nuchtere manier de best werkende planten voor verschillende aandoeningen. Een boek uit 1986 dat, wat inhoud betreft, nog steeds stand houdt in de overvloed van recreatieve hedendaagse kruidenboekjes.
Dit boek beschrijft de inrichting van een huisapotheek die uitsluitend uit natuurlijke middelen is samengesteld. In tien hoofdstukken worden de kruiden voor
- de maag: bitterstofplanten zoals gele gentiaan en echte kamille
- tegen opgeblazenheid: venkel en anijszaden
- diarree en verstopping: looistofplanten zoals tormentil maat ook framboosblad
- voor de lever, de galwegen en de alvleesklier: paardebloem en mariadistel
- tegen pijn: aspirineplanten zoals wilg en populier
- verkoudheid en griep: vlier en lindebloesem
- voor hart en bloedsomloop: meidoorn
- drainagemiddelen: zoals brandnetel
- voor de huid: goudsbloem en smeerwortel
De middelen, die besproken worden, zijn voor het grootste deel, maar niet uitsluitend, van plantaardige herkomst. Er worden slechts milde kruiden gekozen, met een zo groot mogelijk verschil tussen de nog net werkzame minimale dosis en een dosis die eventueel giftig zou kunnen zijn. Het gevaar voor schadelijke invloeden is daardoor uiterst gering. Desondanks zijn eventuele problemen die zich bij gebruik of dosering kunnen voordoen steeds afzonderlijk aangegeven. Eveneens wordt de lezer er bij de beschrijving van de afzonderlijke ziektebeelden op gewezen, dat ook het mildst werkende en ongevaarlijkste geneesmiddel in vele gevallen slechts de tweede keus is.
De basis van een behandeling is dikwijls een verandering van de levenswijze, waarbij vaak de meeste nadruk ligt op de voeding, meer lichaamsbeweging en geschikte maatregelen om het weerstandsvermogen te verhogen. Daarop wordt evenzeer ingegaan als op vragen over de ernst van 'meestal, maar niet altijd, onschuldig verlopende aandoeningen'.
De noodzaak om een zekere ordening aan te brengen in de verschillende afdelingen van een huisapotheek wordt benadrukt. Meer dan 70 voorbeelden voor etiketten zijn afgebeeld. Dat vergemakkelijkt het etiketteren en waarborgt de juiste keuze van de middelen bij het gebruik. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan middelen die geschikt zijn om te worden toegevoegd aan het badwater en middelen voor het spoelen van mond- en keelholte.
De alternatieve huisapotheek dateert al wel van 1986, maar geeft nog steeds een mooi overzicht van kruiden die voor verschillende kleine en grote kwalen gebruikt kunnen worden. Dr. Böhmig weet op een nuchtere en overzichtelijke manier zonder overdrijving de meest werkzame en de veiligste kruiden te bespreken.
Een voorbeeld: pijnstillende kruiden
Dit zijn in de eerste plaats kruiden die een vorm van salicylzuur bevatten. Dat zijn er heel wat, zoals: wilg, populier, moerasspirea, es, driekleurig viooltje, sleutelbloem, goudsbloem en maïs. Wij beperken ons hier tot de drie eerstgenoemde, omdat hun gehalte aan werkzame stof het betrouwbaarst is. Maar ook de andere zijn voor een deel hoogwaardige geneeskrachtige kruiden.
Schiet- of knotwilg. De bast van deze boom wordt wel 'de aspirine van de volksgeneeswijze' genoemd. De bast wordt in het voorjaar verzameld bij bomen van gemiddelde ouderdom en bevat tot 7% van de voornaamste werkzame stof, salicine. Deze wordt door onze darmbacteriën omgevormd tot saligenine en daaruit ontstaat pas in ons bloed salicylzuur. De werking gelijkt dan ook op die van synthetisch samengesteld acetylsalicylzuur, maar er is toch wel enig onderscheid: het anti-reumatische effect is groter bij salicylzuur, het koortsverdrijvend effect is groter bij acetylsalicylzuur. Daarom kan wilgebastthee (of die van populier of moerasspirea) goed worden gecombineerd met een kleine dosis synthetische tabletten (Aspirine, Aspro of iets dergelijks). De middelen vullen elkaar goed aan.
Wilgenbastthee (van de cortex salicis)
Dosis voor afzonderlijk gebruik: 1 opgehoopte theelepel per kop. Dosis in mengsel: 1 afgestreken theelepel
Opzetten met koud water, langzaam aan de kook brengen, van het vuur nemen, 5 minuten laten trekken en zeven. Wilgenbast wordt vaak gemengd met vlier, linde, koningskaars en anijs als thee voor bronchitis bij 'griep', gepaard gaande met hoofdpijn.
Dit boek maakt deel uit van de collectie: ‘Natuurgeneeswijze in de praktijk’.
Andere boeken in die reeks.
- Rugklachten, Hernia en Isschias.
- Slapeloosheid, stress en nervositeit.
- Reumatische aandoeningen en jicht.
- Meer weerstand door juiste voeding.
- De genezende kracht van water
- De genezende kracht van bloemen.
De alternatieve huisapotheek. Dr. U. Böhmig. Uitgeverij Strengholt ISBN 90-6010-648-2