Roman geschreven in 48 uur - Polderglamour
In het televisieprogramma 'Streetlab Niet Te Geloven' beweerden de jeugdvrienden Daan Boom en Stijn van Vliet dat zij binnen 48 uur een roman konden schrijven, dat deze vervolgens werd gepubliceerd door een erkende uitgeverij en dat deze ook nog door een landelijk alledaags dagblad bekroond werd met minimaal drie sterren.
Polderglamour
Streetlab
Streetlab is een Nederlandse televisieprogramma van de KRO-NCRV van de vier jeugdvrienden Daan Boom, Jasper Demollin, Stijn van Vliet en Tim Senders. In het programma proberen de vrienden via experimenten leuke antwoorden te vinden op vragen. Zo gingen de jongens ergens proberen te werken zonder er daadwerkelijk te werken, meetrainen met een professionele voetbalclub, dagen de vrienden elkaar uit door voorbijgangers aparte dingen te vragen en proberen ze door te breken als Boyband. Ze hebben anno 2017 daadwerkelijk twee nummers uitgebracht, namelijk 'Küss Mich Jetzt' in 2015 en 'Forget My Name' in 2016. Daarnaast lukte het de jongens bijvoorbeeld om mee te trainen met onder andere FC Utrecht en Schalke 04 (poging bij Atletico Madrid niet geslaagd), op het podium te komen van het Film Festival van Cannes en om op het startpodium van een tijdrit in de Tour de France te staan. Naast hun eigen televisieprogramma hebben de jongens ook een YouTube-kanaal onder de naam 'Streetlab'.
Gouden Televizier Ring
Alhoewel het programma Streetlab pas in 2014 voor het eerst op de televisie verscheen, werd het in 2015 al samen met Expeditie Robinson en SynDROOM genomineerd voor de Gouden Televizier Ring 2015. De vijftigste Televizier Ring werd uitgereikt op 15 oktober en ging naar SynDROOM.
Streetlab Niet Te Geloven
In het televisieprogramma 'Streetlab Niet Te Geloven', begeleid door Tess Milne, draait alles om sterke verhalen. Voor het programma zijn de jongens verdeeld in twee teams: Tim en Jasper nemen het samen op tegen Daan en Stijn (en vice versa). Aan het begin van een aflevering noemen beide teams een stelling, zoals 'Wij hebben de Olympisch kampioen schaken verslagen in een potje schaken zonder hulpmiddelen'. Het doel is om twee BN'ers die te gast zijn te overtuigen van hun gelijk in de meest bizarre verhalen en avonturen. Dit doen ze met behulp van videofragmenten en een tastbaar voorwerp, waarna de jury telkens moet beslissen of het de jongens gaat lukken of niet. Welk team het lukt om aan het eind de jury te overtuigen van hun kunnen (ongeacht of het ze gelukt is of niet), krijgt een punt.
De roman Polderglamour
De bewering
De vrienden Stijn van Vliet en Daan Boom beweerden: 'Wij hebben in 48 uur een roman geschreven, die is uitgegeven door een erkende uitgeverij en die is beoordeeld in een landelijke krant met drie sterren', waarna de jury, bestaande uit Jelka van Houten (Nederlandse actrice en zangeres) en Peter Heerschop (Nederlandse acteur, cabaretier, schrijver en televisieprogrammamaker), allereerst verbaasd reageerde maar met de jongens meeging in hun verhaal.
Plan van aanpak
Een boek van Tommy Wieringa, de Dood van Murat Idrissi (2017), bestond uit 19.000 worden, er staat echter op de voorkant dat het een roman is. Hierdoor wilden Daan en Stijn een roman van 20.000 woorden schrijven, om zich zo aan de Tommy Wieringa-formule te houden. Nadat ze voor wat tips en tricks een paar schrijvers als Daan Heerma van Voss (Heerma van Voss was overigens ook de coach van de jongens tijdens het schrijven van het boek), Bart Chabot en Herman Brusselmans hadden benaderd, besloot Stijn dat hij een boek wilde schrijven over volkszangers. Hierna volgt Daan met het idee om als hoofdpersoon een volkszanger te hebben die doorbreekt met een lied waarmee hij eigenlijk helemaal niet door wil breken. Van het gehele proces is een video te vinden op YouTube.
Verstreken tijd | Aantal woorden op papier |
1 uur | 722 woorden |
3 uur | 1213 woorden |
4 uur en 50 minuten | 1738 woorden |
11 uur | 4110 woorden |
16 uur | 7018 woorden |
24 uur | 10.788 woorden |
30 uur | 12.417 woorden |
41 uur | 16.850 woorden |
45 uur en 10 minuten | 18.500 woorden |
48 uur | 20.000 woorden |
Uitgeven van het boek
Nadat verschillende uitgeverijen de roman niet wilden uitgeven, hebben de jongens toch een uitgeverij gevonden die dat wel wilde: uitgeverij Boekerij. Hierbij hebben ze hulp gekregen van een literair agent, Willem Bisseling. Vervolgens lieten de jongens Özcan Akyol een recensie over hun roman schrijven en hij gaf het drie sterren. Hiermee hadden zij hun verhaal, tegen de verwachting van de jury, Jasper, Daan en Tess in, waargemaakt.
Het verhaal
'De net iets te lange stilte werd doorbroken door een ferme vuistslag op tafel. Hij keek mij doordringend aan en zei: "Ik heb een heel goed gevoel bij jou, weet je dat? Jij en ik gaan mooie dingen doen.'
Al van jongs af aan droomt Tjibbe Wammes van een roemrijke zangcarrière. Als hij op een dag een telefoontje krijgt van de befaamde manager Jerry Armspek staat zijn wereld op zijn kop en verandert zijn leven volkomen. Hij komt terecht in de wereld van de Showbizz. Met alle gevolgen van dien ...'
Recensies
- "Een scherpe en cynische analyse (…) Een welkome roman in onze vaderlandse literatuur.' ~ Özcan Akyo
- Avontuurlijk, grappig, anarchistisch. Dit had absoluut niemand anders kunnen schrijven dan zij.' ~ Daan Heerma van Vos
- ‘Zó intens heb ik nog nooit om televisie moeten lachen.’ ~ Trouw (over Streetlab)
- ‘Nescio-achtige schoonheid.’ ~ Peter Heerschop
Opbrengst van het boek
De jongens zijn niet van plan om het geld dat ze verdienen met het boek in eigen zak te steken. Ze willen het doneren aan de Stichting Lezen en Schrijven.