recensieKoken op Ameland – recepten van eilanders
‘Koken op Ameland’ is een boek, waarin de samenstellers een aantal recepten bijeen hebben gebracht om die te koppelen aan Amelanders. In het boek tref je gerechten met mossels, oesters, kokkels en vis en natuurlijk met Amelander mosterd en Amelander kaas. Uiteraard ontbreken het Amelander bier en de Amelander likeuren niet en dat is nog lang niet alles. Van oost naar west en van noord naar zuid is het eiland afgespeurd naar gerechten waar binnen het concept van dit boek iets mee te doen was. De redactie vond ree, konijn, lam en rund, sushi, harder, garnalen en honing. Amelandse producten profileren zich op een mooie manier via dit kook- en kijkboek, waarin 56 recepten staan, geschikt voor gerechten waar vier personen zich aan kunnen verlustigen.
Amelander producten – mosterd, honing en lam
Amelander producten staan centraal in het boek en als het even kan komen ze van het wad en uit de zee. Want daar zijn lekkere dingen te scoren. Het maakt Ameland tot een heerlijk eiland, waar je niet alleen kunt genieten van het strand, de zon en de wind, maar ook de smaakpapillen kunt strelen met mosterdsoep van Amelander mosterd, honing van de plaatselijke imker en lamsvlees dat het keurmerk ‘Amelands’ draagt. Al dat lekkers kun je dan laten vergezellen door een likeurtje, dat in de noordelijkste en kleinste destilleerderij van Nederland is gemaakt of door Amelander bier van de brouwer uit Ballum.
Rôggefeest en Cammingha
Het boek ‘Koken op Ameland’ rijgt deze producten aan weetjes over het eiland. Over de strijd tegen het water, het jutten, de vrije heerlijkheid, de
Cammingha’s, het
reddingswezen en de
paardenreddingboot, de verdwenen dorpen en de eendenkooi, kunst van schilders van het eiland, het
Rôggefeest en
MadNes,
Shantykoor en
accordeonisten Annie en Mientje. Uit alle hoeken van het eiland zijn bijzonderheden en wetenswaardigheden verzameld en daar zijn eilanders bij gezocht. Die staan geportretteerd met een potje mosterd in de hand, of een visnet, een harder of een trits zelfgemaakte en bekroonde worsten.
Voorgerecht - mosterdsoep
Het boek is ingedeeld in voor-, hoofd- en nagerecht. Harmen en Elly Wijnberg staan op de foto
bij gegratineerde oesters met kaas en spinazie. Harmen plukt die oesters zelf van het wad, net als dat hij mossels en kokkels raapt om er heerlijk paella’s of andere gerechten van te maken. Greetje Wijnberg staat er met mosterd en meel in. Zij is molenaar en coördinator van de mosterdmakers. De
mosterdsoep wordt in de molen vaak gemaakt, gegeten en verkocht.
Hoofdgerecht - reebiefstuk
Robert Oud staat bij de
reebiefstuk. Hij is installateur en verkoopt keukens. Dat is het lijntje naar het gerecht. Als weetje staat er nog een stukje tekst bij over de reeën op Ameland. In 1940 was er nog nooit een ree gezien, en nog geen 80 jaar later lopen er 100. Een paar bladzijden verder staat het
Kabeljauwstofpotje van ‘Opoe Visser’. Steven en Willy Visser, die zelf geen restaurant maar een garage hebben, prijzen het gerecht van opoe aan.
Nagerecht – Appel-perentaart met honing en noten
Accordeonisten Annie en Mientje staan bij de
appel- en perentaart met honing en noten. Als weetje staat er wat informatie over de
commandeurshuizen. En zo staat het 128 pagina’s dikke boek met zachte kaft vol met gezellige informatie, leuke eilanders en heerlijke hapjes. Om zelf te maken of om te bestellen in een van de eilander restaurants.
Amelanders
De ene keer komt het recept en het gerecht rechtstreeks uit de koker van de Amelander die erbij is geportretteerd, de andere keer heeft de geportretteerde niet zoveel met het bordje eten te maken, maar is het een leuk verhaaltje, een leuk weetje met een mooie foto naast een gerecht waarvan niet helemaal duidelijk wat er Amelands aan is.
Recepten en foto’s
De recepten in het boek zijn geïnspireerd op de eilanders die er bij staan, maar ze worden samengesteld door
Le Palais Fin in ’s-Hertogenbosch, het bedrijf dat gespecialiseerd is in culinaire communicatie. De recepten die van de eilander restaurants komen zijn allemaal ‘geredigeerd’ door
le Palais Fin. Het maakt het eten iets minder Amelands maar brengt wel eenheid in de gerechten. De borden zijn gefotografeerd door specialisten op het gebied van culinaire fotografie. De foto’s zijn beeldend. Het begint met een strandlandschap en een garnalenkruier. Het zet meteen de toon: mooi, fris, lekker en eilands.
Koken op Ameland
- ISBN 978 90 78856 43 6
- Samenstelling: redactie onder leiding van Ron Putto
- Uitgeverij: Orange House bv, Oosthuizen
- Verschenen: maart 2016
- Prijs: € 15,95
Serie 'Koken op ...' en 'Koken in ...'
Orange House bedenkt concepten en een van hun concepten is de Koken in en Koken op … serie. Koken op Teel, Koken op Terschelling, Koken in Roermond, Koken in Horst aan de Maas. Voor elk eiland en voor elke plaats is een kookboek volgens dit recept te maken. Daar zoeken ze spraakmakende personen uit de buurt bij en dat, samen met informatie in de vorm van weetjes, maakt het boek. De foto’s maken er een kijkboek van. De bewoners zijn de beste ambassadeurs.
Lees verder