recensie

Boekrecensie: De psychiater en het meisje van Erik Rozing

Een psychiater in opleiding die vol twijfels zit over zijn geschiktheid voor het vak en zijn leven meer in het algemeen - is zo iemand interessant genoeg als hoofdpersoon van een behoorlijk dikke roman? Blijft zijn wel en wee honderden pagina's lang boeien? Na lezing van 'De psychiater en het meisje' van Erik Rozing is het antwoord wat mij betreft een volmondig 'ja'. Rozing weet je als lezer zowel inhoudelijk als stilistisch geboeid te houden, enerzijds door een voor leken onthullend inkijkje te bieden in de gang van zaken in een psychiatrische kliniek, en anderzijds met een ensemble van personages die al snel uitgroeien tot haast persoonlijke kennissen met wie je intens meeleeft.

Boekgegevens

  • Auteur: Erik Rozing
  • Titel: De psychiater en het meisje
  • Uitgeverij: Meulenhoff
  • Jaar van verschijning: 2016
  • ISBN: 978-90-290-9089-6

Hoofdpersoon van 'De psychiater en het meisje' is de jonge arts Edgar Simons die bezig is aan zijn opleiding tot psychiater. Privé heeft hij het moeilijk: zijn vriendin Aisha heeft hem verlaten omdat ze van haar familie moet trouwen met haar neef, en hij worstelt met het feit dat zijn oma, die in een fantasiewereld leeft en een alcoholprobleem heeft, hem regelmatig vertelt dat ze niet meer verder wil leven. Ook twijfelt hij of hij zelf niet rijp is voor opname gezien het feit dat hij zich behoorlijk depressief voelt. Hij bespreekt dit regelmatig met zijn leertherapeut Bas, bij wie hij 'loopt' sinds hij door de familie van een patiënt is aangeklaagd na een beoordelingsfout die fatale gevolgen had.

Suïcidale borderliner

Als het verhaal begint, krijgt Edgar een nieuwe patiënt in behandeling: de jonge, aantrekkelijke Stella, een borderlinepatiënte die al vele zelfmoordpogingen achter de rug heeft en op wier grillige gedrag hij geen grip krijgt. Ze stuitert tijdens gesprekken alle kanten op en dringt bovendien steeds verder zijn privéleven binnen, iets waartegen hij onvoldoende verweer heeft. Zo treft hij haar tot zijn ontzetting aan als hij bij zijn oma op bezoek gaat, blijkt zij vaak 'toevallig' ergens aanwezig waar hij ook moet zijn en weet ze allerlei dingen van hem die ze eigenlijk helemaal niet kan weten. Uiteindelijk staat ze zelfs onaangekondigd bij hem thuis voor de deur. Hoe moet hij iemand op professionele afstand houden die haar uiterste best doet om de afstand tot hem juist zo klein mogelijk te maken?

Het leven in de psychiatrische kliniek wordt in deze roman op een geloofwaardige manier en met veel humor geschetst; die humor ontaardt nooit in pure slapstick, steeds blijft de onderliggende tragiek voelbaar. Ook een aantal dramatische gebeurtenissen houdt de lezer goed bij de les. Edgars opleiders en medebehandelaars (o.a. een autoritaire en licht ontvlambare hoogleraar en een collega met een eetstoornis) en de kleurrijke groep patiënten (onder wie types als 'de Kloon', 'de Asbak' en 'de Rollade') worden al snel herkenbare figuren aan wie je als lezer gehecht raakt. Alleen Edgars familie wordt nogal schetsmatig-karikaturaal neergezet, afgezien van de eerder genoemde oma, die in haar hulpeloosheid juist ontroerend authentiek overkomt.

Pageturner

Rozing biedt niet alleen een voor buitenstaanders boeiend inkijkje in de dagelijkse gang van zaken in een psychiatrische kliniek (de Latijnse termen en medische afkortingen vliegen je om de oren), maar weet ook een verzameling personages tot leven te wekken met wie je echt gaat meeleven en over wie je soms in angstige spanning zit.

Rozing schrijft vlot, met een droge humor en to-the-point, waardoor de dramatische momenten des te harder aankomen. Zo kan het boek zich gaandeweg ontpoppen tot een echte pageturner; je móét gewoon weten hoe het afloopt met Stella, Edgar, zijn oma en al die anderen. Het verhaal leest als een trein, zowel door de vlotte stijl als door de snelle opeenvolging van korte hoofdstukken, waardoor het niet aanvoelt als een boek van meer dan vierhonderd bladzijden. Kortom, warm aanbevolen!

De auteur

Erik Rozing studeerde in Maastricht en heeft zich in Leiden tot psychiater gespecialiseerd. Hij woont in Amsterdam en richt zich in zijn werk met name op de behandeling van psychose en trauma. De roman 'De psychiater en het meisje' is zijn debuut.
© 2016 - 2024 Lepeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een psychiater?Wat doet een psychiater?Een psychiater behandelt mensen die psychische stoornissen of andere problemen hebben. Voorbeelden hiervan zijn stemming…
Transseksualiteit: genderteamsTransseksualiteit: genderteamsEr zijn twee genderteams in Nederland. Het grootste genderteam vindt u in Amsterdam, in het VUMC. Daarnaast is er nog ee…
Transseksualiteit: gesprekken met genderteamIndien iemand denkt transseksueel te zijn, kan er een intake-gesprek met het genderteam aangevraagd worden. Mocht bij he…
Psychiater of Psycholoog worden? De verschillenHet verschil tussen een psychiater en een psycholoog is voor mensen vaak niet duidelijk. In tegenstelling tot een psycho…

De Thuiskomst - boek van Anna EnquistrecensieDe Thuiskomst - boek van Anna EnquistAnna Enquist schreef in 2005 het boek De Thuiskomst, over Elizabeth Cook en haar man, de ontdekkingsreiziger, James Cook…
recensie'Shopaholic grijpt in' door Sophie Kinsella'Shopaholic grijpt in' is het vervolg op 'Shopaholic naar de sterren' van schrijfster Sophie Kinsella. Waar 'Shopaholic…
Lepeltje (19 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.