recensie

Kinderboekrecensie: Avé, Caesar - Arend van Dam

Kinderboekrecensie: Avé, Caesar - Arend van Dam In 50 voor Christus kwamen de Romeinen naar Nederland. Zij wilden Nederland veroveren. Hoe dat is gegaan en hoe het in die tijd ging in Nederland beschrijft Arend van Dam in zijn boek Avé Caesar. Het is een 10-verhalenbundel, waarin de verhalen op een grappige manier worden omschreven. Het verhaal wordt ondersteund door illustraties van Georgien Overwater.

Gegevens over het boek Avé, Caesar!

 • Schrijver: Arend van Dam
 • Illustrator: Georgien Overwater
 • Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
 • Gepubliceerd: november 2014
 • Aantal bladzijden: 48
 • ISBN: 9789000329847
 • Geschikt voor de leeftijd: 4 tot 12 jaar

Over de schrijver Arend van Dam

Arend van Dam is geboren op 24 juni 1953 in Maassluis. Tegenwoordig woont van Dam in Harlingen. Doordat de vader van Arend van Dam vrachtwagenchauffeur was, heeft Arend zelf ook lang gedacht dat hij vrachtwagenchauffeur wilde worden. Na de middelbare school is Van Dam een opleiding tot maatschappelijk werker gaan volgen. Nadat hij hiervoor zijn diploma in ontvangst had genomen, is hij eerst gaan werken bij een drugshulpverlening in Utrecht, later werkt hij in de gevangenis. Van Dam begon pas met schrijven op zijn 28ste. Zijn eerste boek 'Een beetje zwanger' kwam in 1983 op de markt en was bedoeld als handleiding voor vader. Het boek was een groot succes. In 1989 volgde zijn eerste kinderboek 'Oliebollen en Vuurwerk'.

Over de illustrator Georgien Overwater

De 10-verhalenbundels van Arend van Dam worden geïllustreerd door Georgien Overwater. De andere boeken uit de serie, de 50-verhalenbundels worden geïllustreerd door Alex de Wolf. Avé, Caesar! is een 10-verhalenbundel met de illustraties van Georgien Overwater. Georgien is geboren op 10 november 1958. Nadat Georgien de middelbare school had behaald, is zij de kunstacademie gaan volgen. Naast dat Georgien veel kinderboeken illustreert, maakt zij ook animaties en illustraties bij Sesamstraat. Georgien werkt en woont in Amsterdam.

Het verhaal

Het is een 10-verhalenbundel. Het verhaal neemt je mee naar de tijd van de Romeinen, 50 jaar voor Christus. Drusus is een jonge soldaat in het Romeinse leger. Drusus is de zoon van Augustus, die Julius Caesar opvolgt als keizer van Rome. Doordat Augustus vaak onderweg is, wordt Drusus opgevoed door slaven. Niet alle mensen waren blij met de Romeinse invloed. De Friezen wilde niet dat de Romeinen binnen kwamen. Romeinse legertroepen wilden heel Nederland veroveren, op een goedschikse en kwaadschikse manier. Na een tijd bouwden de Romeinen een grote nederzetting in Nijmegen. Ook bouwden zij een theater in Alphen aan de Rijn. In het verhaal komen verschillende plaatsen in Nederland naar voren die in de tijd van de Romeinen erg van belang waren. Vierhonderd jaar later trekken de Romeinen zich terug en verandert alles in Nederland flink.

Andere informatieve boeken uit de serie

 • Overal en ergens... (2012)
 • Een hele kunst (2012)
 • Lang geleden.. (2013)
 • Voorbij de horizon (2013)
 • Nu of ooit (2013)
 • Leve de koning (2013)
 • Ridders en kastelen (2014)
 • Op een dag.. (2014)
 • Op reis door Nederland (2015)
 • In een land hier ver vandaan (2015)
 • Het verhaal vertelt (2015)
 • De vikingen (2015)

Mijn mening over het boek

Het is een prachtig informatief verhaal, het verhaal is op een grappige manier geschreven. Het verhaal speelt zich af in de Romeinse tijd, in het verhaal komen verschillende plekken in Nederland naar voren. Dit is voor kinderen erg interessant, dit ligt dichtbij hun belevingswereld. Daarnaast is het verhaal handig opgebouwd, het boek bestaat uit 10-verhalenbundels. Elk verhaal gaat over een ander stukje in Nederland: de nederzetting in Nijmegen, de badplaatsen in Heerlen, het grote theater in Alphen aan de Rijn etc. Het verhaal schetst duidelijk wat er in 400 jaar (de Romeinse tijd) in Nederland is gebeurd.

Georgien Overwater heeft eenvoudige illustraties bij het verhaal gemaakt. De illustraties hebben felle kleuren en grote lijnen. Om precies te weten hoe het in die tijd eruit zag, zijn de illustraties niet gedetailleerd genoeg getekend. Wat meer detail in de illustraties, was erg leuk geweest.
© 2015 - 2024 Remembertolaugh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feesten met de liefste papa, geschreven door Arend van DamrecensieFeesten met de liefste papa, geschreven door Arend van DamFeesten met de liefste papa is een voorleesboek maar je kunt het boek ook gebruiken om inspiratie op te doen voor leuke…
De Visigoten: een vroeg christelijk Germaans volk in SpanjeWist u dat de Visigoten reeds rond 400 na Christus een overwining behaalden op de Romeinen in de slag bij Adrianopolis.…
De Keltische volkerenDe Keltische volkerenDe Kelten werden gevormd door verschillende stammen en volkeren die één ding met elkaar gemeen hadden: de Keltische taal…
De Gladius - hét Romeinse zwaardDe gladius; hét zwaard van de Romeinse legionair. Niet voor niets betekent gladius letterlijk vertaald zwaard. Met dit w…

Amerikaan in Parijs - Ernest HemingwayrecensieAmerikaan in Parijs - Ernest HemingwayMet het boek Amerikaan in Parijs beschrijft de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway treffend de sfeer van de hoofdstad…
Kinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerrecensieKinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerDe Gorgels is een fantasierijk, avontuurlijk en spannend boek. Het boek is geschreven door Jochem Myjer. Jochem Myjer, b…
Bronnen en referenties
 • http://www.bol.com/nl/p/ave-caesar/9200000015354908/
 • http://www.arendvandam.nl/biografie/
 • https://www.ploegsma.nl/auteur/georgien-overwater/
Remembertolaugh (27 artikelen)
Laatste update: 29-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.