recensie

Amerikaan in Parijs - Ernest Hemingway

Amerikaan in Parijs - Ernest Hemingway Met het boek Amerikaan in Parijs beschrijft de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway treffend de sfeer van de hoofdstad van Frankrijk in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Hemingway heeft niet alleen gevatte anekdotes, maar durft ook met stevige kritiek te komen op zijn tijdsgenoten. Het boek is een sobere, ingetogen stijl geschreven, een stijl die kenmerkend is voor Hemingway. Als eerste kennismaking met de schrijver is dit boek geen aanrader, voor insiders is er juist veel herkenbaars.

Achtergrondinformatie

  • Titel: Amerikaan in Parijs
  • Engelse titel: A Moveable Feast
  • Schrijver: Ernest Hemingway
  • Uitgever: Strengholt Classics
  • Verschijningsdatum: 2007 (6e druk)
  • ISBN: 9789045028163
  • Prijs: Boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar, geen vaste prijs

Een van de meeste bekende Amerikaanse schrijvers uit de eerste helft van de twintigste eeuw is Ernest Hemingway. Hij was niet alleen schrijver, maar ook journalist en trok er graag op uit. Voor zijn werk werd hij onder andere beloond met een Pulitzerprijs en de Nobelprijs voor de Literatuur. De meeste van zijn werken werden lange tijd na zijn dood in 1961 nog steeds herdrukt. Een van zijn meest bijzondere werken is het boek Amerikaan in Parijs. De inhoud van dit boek schreef Hemingway toen hij in de jaren twintig van de twintigste eeuw in Parijs verbleef. Het werd echter pas in 1964 uitgegeven door zijn weduwe en verscheen onder de titel A Moveable Feast. Het was gebaseerd op een manuscript met aantekeningen.

Boek voor de insider

In het boek beschrijft Hemingway hoe hij in Parijs een serieus schrijver probeert te zijn. Hij huurt een appartement waar hij overdag kan schrijven. Ondertussen trekt hij er op uit en ontmoet bevriende Engelse en Amerikaanse schrijvers. Het boek wordt gekenmerkt door de sobere en indringende stijl van Hemingway. In dat opzicht verschilt het boek weinig van zijn andere boeken en komt de echte liefhebber van Hemingway ook in dit boek goed aan zijn trekken. In het boek uit hij soms bijtende kritiek op zijn vrienden en beroemde tijdsgenoten als Gertrude Stein en F. Scott Fitzgerald. Soms is het voor de lezer lastig om te volgen. Dat komt omdat het boek soms nogal wat voorkennis veronderstelt en de meeste mensen zullen die kennis niet zomaar in huis hebben. Amerikaan in Parijs is daarom een klein beetje een boek voor de insiders. Voor een eerste kennismaking met Hemingway is een ander boek misschien een betere aanrader.

Aanslagen in Parijs

Na de aanslagen in november 2015 in Parijs maakte het boek een heuse comeback. Dat komt door de Franse titel van het boek: Paris est une fête (In het Nederlands: Parijs is een feest). In eerste instantie is het opvallend dat het boek zo lijkt aan te slaan bij de Parijzenaren omdat het vooral gaat over Hemingway en zijn vrienden, maar het is vooral de sfeer die Hemingway beschrijft van de stad die altijd leeft waar veel Fransen zich in herkennen. Veel mensen vonden dat het feest moest doorgaan na de aanslagen en dat de Parijzenaren zich niet moesten laten ontmoedigen door de aanslagen van moslimterroristen. Mensen kochten het boek massaal in de winkel en binnen de kortste keren was het uitverkocht. De Franse titel van het boek is ook correct gekozen. Wie af en toe in Parijs komt herkent de sfeer die in het boek beschreven wordt, namelijk de sfeer van een stad die altijd leeft en waar volop reuring is. In die zin was de Amerikaanse schrijver een goede observator en weet de sfeer treffend neer te zetten.

Niet te veel storen aan anekdotes

Verder komen er in het boek nogal wat anekdotes naar voren waar je als lezer kan twijfelen of ze waar zijn. De schrijver laat dat aan het begin van zijn boek in het midden. Hemingway staat bekend om zijn kleurrijke fantasie. Wie het boek wilt lezen moet dus niet al te zeer gespitst zijn op waarheidsvinding, maar de verhalen op zich laten afkomen en misschien met een korreltje zout nemen, maar zich daar niet te veel aan storen. Op die manier kan het boek een heel leuk tijdverdrijf zijn.

Geen dik boek

Het boek beslaat 189 pagina's en is daarmee prima leesbaar op een avond, maar wellicht dat de meeste lezers er langer over willen doen. Door zijn beknopte schrijfstijl zegt Hemingway heel veel in heel weinig woorden. Daardoor krijgt de lezer veel informatie tot zich en het kost tijd om die te verwerken. Daarom kan het een aanrader zijn om iets langzamer over het boek te doen.
© 2015 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rumcocktails: DaiquiriEr bestaan verschillende manieren om Daiquiri-cocktails te maken. Eén van de meest gekende is wel de Floridita-daiquiri,…
Hemingway, A Farewell to Arms: Het antioorlogsverhaalrecensieHemingway, A Farewell to Arms: Het antioorlogsverhaalIn 1929 schreef Hemingway zijn boek A Farewell to Arms een semi-autobiografisch boek over zijn belevenissen als Ambulanc…
Het leven van F. Scott FitzgeraldHet leven van F. Scott FitzgeraldF. Scott Fitzgerald was één van de belangrijkste schrijvers uit de twintigste eeuw. Zijn populairste boek The Great Gats…
Josephine BakerJosephine Baker ontvluchtte het racisme in de Verenigde Staten om vervolgens een ster van wereldformaat te worden in Par…

Mols hoop: over verdriet en troost bij het missen van iemandrecensieMols hoop: over verdriet en troost bij het missen van iemandEen verhaal over verdriet hebben als iemand die je dierbaar is, niet meer terug zal keren. Hond vangt de geuren van de w…
Kinderboekrecensie: Avé, Caesar - Arend van DamrecensieKinderboekrecensie: Avé, Caesar - Arend van DamIn 50 voor Christus kwamen de Romeinen naar Nederland. Zij wilden Nederland veroveren. Hoe dat is gegaan en hoe het in d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meitzke, Pixabay
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/20/hemingway-weer-populair-na-aanslagen-2
Simcha (763 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.