recensieEen jasje voor Klein Konijn (door Rindert Kromhout)
Klein Konijn heeft het erg koud, gelukkig mag hij het vachtje van Groot Konijn lenen. Groot Konijn heeft nu zelf geen jasje meer en het is kouder dan hij had verwacht. Kip leent haar veren aan Groot Konijn, Kip krijgt op haar beurt de mantel van echt poezenbont van Poes. Koe leent als laatste haar jas uit en als zij het koud krijgt, gaat ze naar de boerin. Een lief boek van Rindert Kromhout over boerderijdieren, verschillende jassen en hulpvaardigheid.
Inhoud artikel
Gegevens van het boek Een jasje voor Klein Konijn
- Tekst: Rindert Kromhout
- Illustraties: Sandra Klaassen
- Uitgegeven door: Nederlands Jeugdinstituut, Utrecht/Buro Extern BV, Alkmaar
- Gepubliceerd: 2015
- Aantal pagina’s: 25
- ISBN: 978 90 8830 216 9
- Soort verhaal: stapelverhaal
- Geschikt voor: kinderen vanaf 4 jaar
Nederlands Jeugdinstituut
Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staat als omschrijving: Het Nederlands Jeugdinstituut is de kennisnetwerkorganisatie voor jeugd- en opvoedingsvraagstukken. Het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdsector en de opvoedingssector. Ieder kind in Nederland moet veilig en gezond op kunnen groeien en de nodige ondersteuning krijgen. Het Nederlands Jeugdinstituut biedt naast kennis en advies ook praktische hulpmiddelen aan.
Over de schrijver, Rindert Kromhout
Rindert Kromhout wordt geboren op 9 augustus 1958 te Rotterdam. Tussen zijn dertiende en vijftiende woont hij in kindertehuizen omdat het niet goed met hem ging in het gezin, maar daarna gaat hij weer bij zijn ouders wonen. In die tijd schrijft hij zijn eerste kinderverhalen (worden nooit uitgegeven). Rindert doet de avondmavo, werkt in een dierenwinkel en in een boekenwinkel. Hij gaat door met het schrijven van kinderverhalen en leest zijn verhalen voor aan kleuters op de kleuterschool waar hij vroeger naar toe ging. Rindert gaat naar een opleiding voor kleuterleider (KLOS) en haalt zijn diploma. Hij gaat niet werken als kleuterleider, maar kan zijn kennis wel goed gebruiken voor zijn kinderboeken. In 1978 wordt Rindert zijn eerste verhaal gepubliceerd (in de Donald Duck). Eind 1980 verschijnen de eerste kinderboeken van Rindert, boekjes voor kinderen die net zijn gestart met lezen. Vanaf mei 1982 is schrijver zijn beroep. In 2019 werd 'En ik was zijn held' genomineerd voor Beste boek voor jongeren. Rindert won deze prijs niet.
Over de illustrator, Sandra Klaassen
Sandra Klaassen is geboren in 1959 te Gendringen. Als kind wilde ze al graag tekeningen maken voor kinderboeken, maar balletdanseres was ook een optie. Ze volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch: Grafiek en Visuele Communicatie. Enkele jaren nadat ze afstudeerde, stuurde Sandra werk naar diverse uitgeverijen van kinderboeken en dit leverde haar wat opdrachten op. Anno 2020 is Sandra een bekend illustrator, tientallen boeken heeft ze van illustraties voorzien. Ze gebruikt pen en zachte aquareltinten. De illustraties worden omschreven als sprookjesachtig en vrolijk. Sandra is zeer geïnteresseerd in flora en fauna en volgt opleidingen in Edinburgh om botanisch illustreren te leren.
De inhoud van het boek
Klein Konijn heeft het koud. Als hij bibbert van de kou mag hij gelukkig de jas lenen van Groot Konijn. Groot Konijn heeft pas door hoe koud het is, als hij zijn jasje niet meer heeft. Gelukkig is daar Kip met haar prachtige veren. Kip kan op haar beurt de mantel van Poes lenen. Het lenen gaat maar door, want iedereen die zijn jas afstaat krijgt het zelf koud: Poes leent van Gans, Gans van Hond, Hond van Varken, Varken van Schaap, Schaap van Ezel en Ezel van Koe. Koe is het grootste dier op de boerderij en kan van niemand iets lenen. Gelukkig weet de boerin de oplossing.
De tekst en de illustraties
Op de voorkant van het boek zie je een vrouw bij een open deur, buiten staan allerlei dieren die je ziet op een boerderij. In grote zwarte letters staat de titel (Een jasje voor Klein Konijn) boven de illustratie. Op nagenoeg iedere pagina staat een illustratie. Het zijn schilderachtige tekeningen met warme kleuren. De dieren zijn heel mooi afgebeeld, eerst met hun eigen ‘jas’, daarna met de jas van een ander dier. Het levert ook grappige en schattige tekeningen op. Bij iedere tekening hoort een regel of acht tekst. De tekst past goed bij de tekeningen. Soms staat een zin in een groter formaat letter. In het midden van het boek een soort kijkplaat, verschillende dieren wisselen van jasje. In het midden staat: ‘Doe mijn jas maar even aan’.
Twee fragmenten uit het boek
Fragment 1
Wat heb ik nou gedaan? dacht Poes.
Mijn schitterende mantel van echt poezenbont!
Straks wordt het winter en wat moet ik dan?
Als ik het zo koud heb, kan ik geen muizen vangen.
En dan stuurt de boerin me weg.
En Poes liep naar Gans, die aan de rand van de vijver
waakzaam om zich heen zat te kijken of er geen
dieven in de buurt waren.
‘Gans?’ zei Poes. ‘Heb jij het koud?’
‘Nee hoor,’ zei Gans.
‘Ik heb het zalig warm in mijn jurk van ganzendons.
Hoezo?’
Fragment 2
De boerin gaf het jasje aan Klein Konijn.
Het paste precies!
Nu had Klein Konijn de jas van
Groot Konijn niet meer nodig.
Hij gaf hem meteen terug.
En Groot Konijn gaf Kip haar verenkleed terug.
En Kip gaf Poes haar bontmantel terug…
Mijn mening over Een jasje voor Klein Konijn
Het is een lief en grappig stapelverhaal waarin heel veel boerderijdieren voorbijkomen. Kinderen vanaf een jaar of vier zullen zich geen moment vervelen met dit boek. Prachtige illustraties van de dieren (konijn, kip, poes, gans, hond, varken, schaap, ezel en koe). Kinderen hebben veel fantasie, een dier kan in het echt zijn vachtje (jasje) niet uitdoen, maar in dit verhaal wel. Het levert grappige tekst op en komische tekeningen. Blije dieren als ze een vachtje van een ander dier krijgen, wat minder vrolijke dieren als ze merken dat het toch wel koud is zonder veren of mantel. Het einde is goed gekozen.