recensie

Recensie: King Kong - Tomas Ross

Recensie: King Kong - Tomas Ross In 2006 verscheen de roman 'King Kong' van Tomas Ross. Dit is het laatste deel van het drieluik 'Voor Koningin en Vaderland', dat over de Tweede Wereldoorlog gaat. Het boek 'King Kong' gaat onder meer over de dubbelspion Chris Lindemans (bijnaam: King Kong) en het mogelijke verraad van Operatie Market Garden. Zoals in veel boeken van Tomas Ross, speelt ook in deze roman prins Bernhard weer een grote rol.

King Kong en de Slag bij Arnhem

Deze roman begint in februari 1943 in Argentinië. Daar is prins Bernhard te gast bij Juan Zorreguieta. Aan het einde van het eerste hoofdstuk duikt een jochie op, dat een neefje van Juan is. Dit jochie is Jorge Zorreguieta, die later de vader van Maxima zou worden.

Prins Bernhard heeft daadwerkelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog een mysterieuze reis in Latijns-Amerika gemaakt, waarover veel onduidelijk is. (Waarom maakte hij die reis precies? Waarom deed hij dit zo geheimzinnig? Met wie sprak hij tijdens die reis en waarom?) Die reis is dan ook een prachtig uitgangspunt voor verhalen van complotdenkers zoals Tomas Ross. Toch zijn de avonturen van Bernhard niet de hoofdlijn in deze roman. Het hoofdpersonage van dit derde deel van de trilogie 'Voor Koningin en Vaderland', is net als in de eerste twee delen de fictieve agent Daan Kist. De belangrijkste verhaallijn in dit boek is zijn zoektocht naar zijn mogelijke dochter.

Hoewel het boek 'King Kong' heet, is dus niet de dubbelspion met deze bijnaam de hoofdpersoon in deze roman. Vanzelfsprekend speelt hij echter wel een grote rol in dit boek (nog groter dan in de eerste twee delen van deze trilogie). In deze roman wordt getracht om een antwoord te geven op de vraag: wat was de eventuele rol van King Kong bij het mogelijke verraad van de slag bij Arnhem (Operation Market Garden).

Belangrijke personages

King Kong: Chris Lindemans

'King Kong' heette in werkelijkheid Christiaan Antonius (Chris) Lindemans. Hij werd geboren op 24 oktober 1912 in Rotterdam. De bijnaam 'King Kong' (een verwijzing naar de indertijd zeer populaire film), kreeg hij midden jaren dertig, aangezien hij zeer sterk was en tamelijk groot van gestalte. In de jaren dertig was Chris Lindemans reeds actief als dubbelspion: hij speelde zowel informatie door aan de Duitsers als aan de Engelsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef hij allerlei merkwaardige dubbelrollen spelen. Met name tijdens de eerste jaren van de oorlog was hij zeer actief in het verzet, maar hij werkte ook voor de Duitsers. Over zijn precieze beweegredenen en activiteiten tijdens de oorlogsjaren zijn altijd veel grote vragen blijven bestaan. In oktober 1944 werd hij gearresteerd. Lindemans heeft lang in voorarrest gezeten en is uitgebreid verhoord. Nog voordat echter zijn rechtszaak begon en er daadwerkelijk in het openbaar antwoorden konden komen op de vragen rondom zijn rol in de Tweede Wereldoorlog, pleegde hij in juli 1946 zelfmoord.

Een opvallend detail is overigens, dat Pieter Gerardus Hogendoorn één van de belangrijkste ondervragers was tijdens de verhoren van Chris Lindemans. Pieter Gerardus Hogendoorn was de vader van Willem Pieter Hogendoorn, die later onder het pseudoniem Tomas Ross thrillerschrijver werd. De vader heeft echter nooit iets aan zijn zoon verteld over die verhoren. Pas na de dood van de vader, kwam Tomas Ross erachter dat zijn vader zo'n grote rol had gespeeld bij de verhoren van één van de meest mysterieuze figuren uit de Nederlandse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hieruit is ook de grote fascinatie van Ross voor het fenomeen King Kong te verklaren.

Daan Kist

Naast allerlei bestaande personages, zoals Chris Lindemans, Prins Bernhard, Martin Bormann en Dolly Peekema, wordt deze 'faction thriller' ook weer voor een groot deel bevolkt door fictieve personages, waaronder natuurlijk de hoofdpersoon van deze trilogie: Daan Kist. Rond het begin van de oorlog was hij actief als Nederlandse inlichtingsofficier. Vervolgens vluchtte hij naar Engeland, om later toch weer terug te keren naar het bezette Nederland.

Een fascinerend boek, doch met absurd veel toeval

Het lezen van de drie delen van 'Voor Koningin en Vaderland' is een fascinerende ervaring. Dat komt met name door de originele visies van Ross op allerlei personen, groepen en fenomenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals de Engelandvaarders, de kliek rond Prins Bernhard in Londen, het verzet in Nederland, het gedrag en de beweegredenen van andere Nederlanders tijdens de Duitse bezetting, de onderlinge concurrentie tussen de Engelsen en de Amerikanen tijdens de oorlog, enzovoort, enzovoort.
'King Kong' is het afsluitende deel van dit drieluik en mede daardoor is het ook het meest boeiende deel: veel verhaallijnen uit de romans De Dubbelganger en De Anjercode komen in dit derde boek tot ontknoping. Tijdens het lezen van King Kong komen echter ook weer dezelfde twee kritiekpunten op als bij de eerste twee delen: het boek is stilistische niet erg goed geschreven en Tomas Ross gebruikt in deze drie boeken zo verschrikkelijk veel toeval, dat het soms tamelijk absurdistisch overkomt.

Biografie: schrijver Tomas Ross

Willem Pieter Hogendoorn werd geboren op 16 september 1944. Zijn vader was verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en werkte daarna bij de BVD (Binnenlandse Veiligheidsdienst). De oorlog en de geheime diensten zijn twee onderwerpen waar Willem Pieter Hogendoorn altijd zeer door is gefascineerd. Hij debuteerde als schrijver in 1980 met het non-fictie boek Later ging hij onder het pseudoniem Tomas Ross 'faction thrillers' schrijven. Tot dat genre behoren ook de drie boeken uit de Trilogie 'Voor Koningin en Vaderland': De Dubbelganger, De Anjercode en King Kong.

Gegevens van het boek:
 • Titel: King Kong (deel drie van Voor Koningin en Vaderland)
 • Auteur: Tomas Ross
 • Pagina's: 464
 • Jaar van uitgave: 2006
 • Uitgeverij: Cargo
© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: De dubbelganger - Tomas RossrecensieRecensie: De dubbelganger - Tomas RossIn 2004 verscheen de roman 'De dubbelganger' van Tomas Ross. Dit is het eerste deel van de trilogie 'Voor Koningin en Va…
Tomas Ross: thriller schrijver over politiek en samenzweringTomas Ross staat grotendeels bekend als de schrijver van de boeken Omwille van de Troon, De Zesde Mei en Koerier voor Sa…
Recensie: De anjercode Tomas RossrecensieRecensie: De anjercode Tomas RossIn 2005 publiceerde Tomas Ross 'De anjercode'. Dit boek is het tweede deel van zijn trilogie over de Tweede Wereldoorlog…
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…

Recensie 'The Imitation Game'recensieRecensie 'The Imitation Game'Alan Turing. Deze briljante wiskundige- die prima in het rijtje beroemde Aspergers past- redde in de Tweede Wereldoorlog…
Loch Ness; mythe of werkelijkheid? - W.P. HogendoornrecensieLoch Ness; mythe of werkelijkheid? - W.P. HogendoornIn 1980 publiceerde Willem Pieter Hogendoorn een boek over de mysterieuze wezens die in Loch Ness zouden leven. Het droe…
Bronnen en referenties
 • King Kong - Tomas Ross - Uitgeverij Cargo
 • http://www.vpro.nl/speel.program.34385993.html
 • http://www.npogeschiedenis.nl/speler.program.7114507.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tomas_Ross
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Christiaan_Lindemans
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 17-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.