recensie

Recensie 'The Imitation Game'

Recensie 'The Imitation Game' Alan Turing. Deze briljante wiskundige- die prima in het rijtje beroemde Aspergers past- redde in de Tweede Wereldoorlog het leven van miljoenen mensen. Zijn werk bij 'The Government Code and Cypher School' zorgde ervoor dat versleutelde boodschappen van de Duitsers ontcijferd werden. Men beschouwt het kraken van deze zogenoemde 'Enigma- code' nog steeds als één van de belangrijkste redenen dat de geallieerden de overwinning konden behalen. Zijn leven, met name zijn werk in de Tweede Wereldoorlog, wordt op een bijzondere manier weergegeven in 'The Imitation Game'.

Het verhaal

De jonge, pas afgestudeerde Alan Turing solliciteert ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bij de 'Government Code and Cypher School'. Met zijn indringende, dominante houding jaagt hij tijdens zijn sollicitatie al het personeel op de kast. Toch wordt hij aangenomen en ontpopt hij zich als een ambitieuze, harde werker. Samenwerken is echter niet zijn sterkste kant: veelal zondert hij zich af om zijn eigen ideeën uit te werken. Met zijn ingenieuze ideeën schopt hij het- tot ontzetting van zijn baas- tot Winston Churchill, die hem steunt in zijn gedachtegang. In de loop van het verhaal verandert Alan van een Einzelgänger naar een betrokken collega. Doordat hij zijn collega's van zijn gelijk weet te overtuigen, wordt het mogelijk om in veel kortere tijd zijn machine- die gebruikt wordt om Enigma-codes te kraken- daadwerkelijk aan de gang te krijgen.

Alans leven

Hoewel de hoofdlijn van het verhaal om Alans werk aan zijn machine gaat, wordt er in het verhaal ook aandacht besteed aan zijn jeugd en zijn verdere leven.

Alan heeft regelmatig een flashback over zijn schooljeugd. Hierin speelt zijn goede (en enige) vriend Christopher een grote rol. Niet alleen was hij degene die het opnam voor Alan als andere kinderen met hem aan de haal gingen, ook was hij degene die Alan kon overtuigen van zijn intelligentie. Als kijker wordt het dan al duidelijk dat Alan Christopher als meer dan een goede vriend beschouwde.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Alan opgepakt voor zijn homoseksualiteit (dat was in die tijd nog strafbaar). De veroordeling is hard: hij moet kiezen tussen chemische castratie, of twee jaar in de gevangenis. Een aantal jaar na zijn veroordeling pleegt hij zelfmoord. Over zijn dood wordt nog steeds gespeculeerd of dit inderdaad zelfmoord is geweest, of dat er iets anders is gebeurd.

De hoofdrolspeler

De hoofdrolspeler, Benedict Cumberbatch, is onder andere te zien (geweest) in de moderne versie van Sherlock Holmes, de tv- serie'Sherlock'. Daarnaast was hij te bewonderen in onder andere 'Amazing Grace', 'The Last Enemy' en 'Atonement'.

De regisseur

Morten Tyldum is een Noorse regisseur. Nadat hij diverse korte films, videoclips, reclames en reclames geregisseerd had, debuteerde hij in 2003 met zijn eerste grote productie 'Buddy'. 'The Imitation Game' is zijn vierde film.

Aanrader?

Hoewel de achtergrond van Alan Turing je wellicht, in ieder geval door het lezen van dit artikel, bekend was, is deze film een absolute aanrader. Niet alleen de perfecte vertolking van de rollen, ook de haarfijne schakeling tussen heden en verleden maken dat je als kijker twee uur lang aan je stoel geplakt zit.
© 2014 - 2024 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Computerpioniers: Alan TuringComputerpioniers: Alan TuringDe ontwikkeling van de computer is een lange weg geweest, een proces waar veel mensen hun eigen onmisbare bijdrage aan g…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…

recensieRecensie: Het meisje met de negen vingersLaia Fabregas heeft met haar debuut 'Het meisje met de negen vingers’ knap werk verricht voor iemand die in een andere t…
Recensie: King Kong - Tomas RossrecensieRecensie: King Kong - Tomas RossIn 2006 verscheen de roman 'King Kong' van Tomas Ross. Dit is het laatste deel van het drieluik 'Voor Koningin en Vaderl…
Bronnen en referenties
  • http://www.aspergersyndroom.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=14
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
  • http://www.encyclo.nl/begrip/einzelg%C3%A4nger
  • https://www.pathe.nl/film/20185/the-imitation-game
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Benedict_Cumberbatch
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Morten_Tyldum
Bo1995 (51 artikelen)
Laatste update: 11-05-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.