recensie

Recensie 'The Imitation Game'

Recensie 'The Imitation Game' Alan Turing. Deze briljante wiskundige- die prima in het rijtje beroemde Aspergers past- redde in de Tweede Wereldoorlog het leven van miljoenen mensen. Zijn werk bij 'The Government Code and Cypher School' zorgde ervoor dat versleutelde boodschappen van de Duitsers ontcijferd werden. Men beschouwt het kraken van deze zogenoemde 'Enigma- code' nog steeds als één van de belangrijkste redenen dat de geallieerden de overwinning konden behalen. Zijn leven, met name zijn werk in de Tweede Wereldoorlog, wordt op een bijzondere manier weergegeven in 'The Imitation Game'.

Het verhaal

De jonge, pas afgestudeerde Alan Turing solliciteert ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bij de 'Government Code and Cypher School'. Met zijn indringende, dominante houding jaagt hij tijdens zijn sollicitatie al het personeel op de kast. Toch wordt hij aangenomen en ontpopt hij zich als een ambitieuze, harde werker. Samenwerken is echter niet zijn sterkste kant: veelal zondert hij zich af om zijn eigen ideeën uit te werken. Met zijn ingenieuze ideeën schopt hij het- tot ontzetting van zijn baas- tot Winston Churchill, die hem steunt in zijn gedachtegang. In de loop van het verhaal verandert Alan van een Einzelgänger naar een betrokken collega. Doordat hij zijn collega's van zijn gelijk weet te overtuigen, wordt het mogelijk om in veel kortere tijd zijn machine- die gebruikt wordt om Enigma-codes te kraken- daadwerkelijk aan de gang te krijgen.

Alans leven

Hoewel de hoofdlijn van het verhaal om Alans werk aan zijn machine gaat, wordt er in het verhaal ook aandacht besteed aan zijn jeugd en zijn verdere leven.

Alan heeft regelmatig een flashback over zijn schooljeugd. Hierin speelt zijn goede (en enige) vriend Christopher een grote rol. Niet alleen was hij degene die het opnam voor Alan als andere kinderen met hem aan de haal gingen, ook was hij degene die Alan kon overtuigen van zijn intelligentie. Als kijker wordt het dan al duidelijk dat Alan Christopher als meer dan een goede vriend beschouwde.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Alan opgepakt voor zijn homoseksualiteit (dat was in die tijd nog strafbaar). De veroordeling is hard: hij moet kiezen tussen chemische castratie, of twee jaar in de gevangenis. Een aantal jaar na zijn veroordeling pleegt hij zelfmoord. Over zijn dood wordt nog steeds gespeculeerd of dit inderdaad zelfmoord is geweest, of dat er iets anders is gebeurd.

De hoofdrolspeler

De hoofdrolspeler, Benedict Cumberbatch, is onder andere te zien (geweest) in de moderne versie van Sherlock Holmes, de tv- serie'Sherlock'. Daarnaast was hij te bewonderen in onder andere 'Amazing Grace', 'The Last Enemy' en 'Atonement'.

De regisseur

Morten Tyldum is een Noorse regisseur. Nadat hij diverse korte films, videoclips, reclames en reclames geregisseerd had, debuteerde hij in 2003 met zijn eerste grote productie 'Buddy'. 'The Imitation Game' is zijn vierde film.

Aanrader?

Hoewel de achtergrond van Alan Turing je wellicht, in ieder geval door het lezen van dit artikel, bekend was, is deze film een absolute aanrader. Niet alleen de perfecte vertolking van de rollen, ook de haarfijne schakeling tussen heden en verleden maken dat je als kijker twee uur lang aan je stoel geplakt zit.
© 2014 - 2020 Bo1995, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De beste vintage games voor de SEGA Mega DriveDe beste vintage games voor de SEGA Mega DriveMet de introductie van de NES door Nintendo was de markt voor game consoles weer opengebroken na de Amerikaanse videogam…
Het Huis Anubis: Alles over de games en spellen van AnubisHet Huis Anubis: Alles over de games en spellen van AnubisDe serie Het Huis Anubis op Nickelodeon is een doorslaand succes. De serie ziet er dan ook fantastisch uit en is supersp…
De beste vintage games voor de Playstation 1De beste vintage games voor de Playstation 1De Playstation 1 is een ware game changer geweest in het landschap van de game consoles. Waar Nintendo en SEGA elkaar be…
Fantasy Flight Games: Van Star Wars tot Game of ThronesFantasy Flight Games: Van Star Wars tot Game of ThronesEen van de grotere uitgevers van bord-, kaart, miniaturen-, en rollenspellen in 2016 is Fantasy Flight Games. Fantasy Fl…

recensieRecensie: Het meisje met de negen vingersLaia Fabregas heeft met haar debuut 'Het meisje met de negen vingers’ knap werk verricht voor iemand die in een andere t…
Recensie: King Kong - Tomas RossrecensieRecensie: King Kong - Tomas RossIn 2006 verscheen de roman 'King Kong' van Tomas Ross. Dit is het laatste deel van het drieluik 'Voor Koningin en Vaderl…
Bronnen en referenties
  • http://www.aspergersyndroom.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=14
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
  • http://www.encyclo.nl/begrip/einzelg%C3%A4nger
  • https://www.pathe.nl/film/20185/the-imitation-game
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Benedict_Cumberbatch
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Morten_Tyldum

Reageer op het artikel "Recensie 'The Imitation Game'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bo1995
Laatste update: Mei 2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 6
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!