recensie

De Wadden van Toon Fey– een beeldend waddenboek

De Wadden van Toon Fey– een beeldend waddenboek Nergens ter wereld, De Wadden; zo heet het fotoboek over het waddengebied van Toon Fey dat in juni 2014 uitkwam. Fey wilde een waddenboek maken dat heel anders zou zijn dan alle andere. En dat is gelukt. Het is een prachtig boek geworden, met oogstrelende foto’s die je aan het denken zetten. De tekst is in het Nederlands en Duits. Na het bekijken en lezen van dit boek wil je het gebied leren kennen, de Wadden. Onderdeel van de Wadden is de Waddenzee, UNESCO werelderfgoed sinds 2009.

Nergens ter wereld


De Wadden - Nergens ter Wereld

‘Nergens ter wereld’ is de ondertitel van het boek De Wadden. Nergens ter wereld komt een landschap voor dat te vergelijken is met de strook tussen den Helder en Esbjerg. Het gebied is niet voor niets Werelderfgoed, het Nederlandse en Duitse deel sinds juni 2009 en het Deense sinds juni 2014. Het gebied is geologisch gezien piepjong en verandert nog dagelijks. Het is een uitgebalanceerd systeem van natuurlijke processen die heden ten dage gewoon doorgaan. Op de Wadden kun je de natuur aan het werk zien, dat maakt het gebied zo bijzonder.

Verstilde foto’s van Fey

Toon Fey maakte een fotoboek met verstilde foto’s. Ze zijn vaak simplistisch, soms geheimzinnig. Fotograaf Fey is een meester in het opmerken van bijzondere beelden en dit boek staat er helemaal vol mee. Nergens wordt aangegeven waar of wanneer de foto’s gemaakt. Daar gaat het niet om en dat maakt de foto’s tijdloos. Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken:
  1. Los zand;
  2. Van zandplaat naar eiland;
  3. Strand en duinen;
  4. Wad en kwelder;
  5. Menselijke sporen.

Thijsse

De kunstenaar volgt met zijn platen en teksten zo’n beetje de ontwikkelingsgeschiedenis van het waddengebied. Hij laat de onmetelijkheid zien en de natuur die overal is. Hij citeert Thijsse: “In Domburg, Scheveningen of Zandvoort weet je dat achter de horizont, en niet eens zo heel ver, weer Engeland ligt. Maar hier op Terschelling is geen overkant, je kijkt de wereld uit, over de Noordpool heen.”

Dynamiek van het waddengebied

Fey legt in dit boek de dynamiek van het waddengebied vast. Het zand, water en de wind maken dat het lijkt alsof de situaties zomaar daar zijn verschenen. Zonder herkenbare oorzaak of duidelijk doel liggen ze waar ze liggen, kwam Fey ze tegen en zette ze op de foto.

Geen Photoshop

De foto’s zijn de onbewerkte platen die Fey maakte. Er is geen Photoshop of andere bewerking aan te pas gekomen. Alles is eenmalig en zonder bewerking in het boek terechtgekomen.

Teksten in Nederlands en Duits

Achterin het boek staan enkele teksten die uitleg geven over het ontstaan en uiterlijk van de verschillende landschappen. De teksten zijn kort en bondig, zowel in het Nederlands als in het Duits en ook geïllustreerd met foto's. Het boek roept onmiskenbaar het waddengevoel op. De teksten geven de beelden extra betekenis.

Vormgeving

Het boek is 30 x 24 cm. Liggend en 204 pagina’s dik, een groot formaat boek dat een dikke anderhalve kilo weegt. Bij aankoop zit het in een kartonnen huls waar een venster in gestanst is. De huls moet je van het boek schuiven om het te kunnen inzien. Het is een bijzondere uitgave.

Opgedragen aan Jan Abrahamse

Wadden van Toon Fey is opgedragen aan Jan Abrahamse (1937 – 2013). Abrahamse was een groot liefhebber van het gebied. Hij bezat veel kennis en was veelzijdig en creatief. Hij zette zich zijn hele leven in voor het waddengebied.

Toon Fey - Schrijver en fotograaf

Toon Fey is schrijver van reisreportages, boeken, artikelen, columns en essays. Hij maakt foto’s voor vele doeleinden, voor omslagen, kalenders en tentoonstellingen. Hij heeft zijn eigen archief in beheer. Fey is van huis uit fotograaf, maar hij is steeds meer gaan schrijven. In diverse uitgaven combineert hij zijn fotografie met zijn teksten.
De fotograaf/ schrijver heeft diverse boeken over de wadden op zijn naam staan. Hij heeft ook prachtige boekwerken over Suriname gemaakt.

De Wadden

Toon Fey
Scriptum publishers
ISBN 978 90 5594 779 9
Prijs € 29,95

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wadden Vijfje – herdenkingsmunt voor de WaddenzeeWadden Vijfje – herdenkingsmunt voor de WaddenzeeDe Waddenzee heeft een officiële herdenkingsmunt, geslagen in de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Op 10 juni 201…
De kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksrecensieDe kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksDe kleuren van het wad is een boek van Kester Freriks. Het boek heeft als ondertitel: Van bedreigde zee tot werelderfgoe…
Van Helsdeur tot Duivels Hoorn van Pieter de VriesVan Helsdeur tot Duivels Hoorn van Pieter de VriesPieter de Vries van Texel maakte een prachtig fotoboek over het Waddengebied van Helsdeur tot Duivels Hoorn van het west…
Regiecollege Waddengebied (RCW)Regiecollege Waddengebied (RCW)In het waddengebied wonen vele mensen en werken diverse overheden en organisaties die allemaal wat te zeggen hebben over…

Recensie: "De Republiek" van Joost de VriesrecensieRecensie: "De Republiek" van Joost de VriesJoost de Vries bracht in de loop van 2013 zijn tweede roman uit. Hij won daarmee de Gouden Boekenuil 2014, maar waarover…
Boekrecensie: Milans Groote Oorlog, Patrick LagrourecensieBoekrecensie: Milans Groote Oorlog, Patrick LagrouIn 2014 zal het 100 jaar geleden zijn dat Wereldoorlog I, de Groote Oorlog, begon. Het is dan ook niet verwonderlijk dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover boek
  • http://www.ecomare.nl geraadpleegd op 28 juni 2014
  • http://www.toonfey.nl geraadpleegd op 28 juni 2014
  • http://www.scriptum.nl/auteurs/f/toon-fey geraadpleegd op 28 juni 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.