recensie

Antonio aan het eind van de aarde, kleiner en kleiner

Antonio aan het eind van de aarde, kleiner en kleiner Heimwee is een gevoel wat moeilijk te omschrijven is. Ook als je het leuk hebt op een logeeradres kun je er last van krijgen. Antonio gaat logeren bij zijn oma, door heimwee wordt hij steeds kleiner. Het is een boek met fantasievolle tekeningen in kleur. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf.

Gegevens van het boek Antonio aan het eind van de aarde, kleiner en kleiner

 • Oorspronkelijke titel: Antonio on the other side of the world, getting smaller
 • Schrijver: Malachy Doyle
 • Vertaald uit het Engels door: Edward van de Vendel
 • Illustraties Carll Cneut
 • Uitgeverij: De Eenhoorn (Nederlandse uitgave)
 • Gepubliceerd: 2003 (Engelse en Nederlandse uitgave)
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Aantal pagina’s: 26
 • ISBN: 90 5838 195 1
 • Geschikt voor: kinderen vanaf vijf jaar

Over de schrijver, Malachy Doyle

Malachy (vernoemd naar een plaatselijke heilige) werd geboren in Noord-Ierland in 1954. Hij ging naar een middelbare school in Belfast en daarna naar Bolton, Lancashire, hij volgde hier een studie psychologie. Malachy heeft onder andere in de reclamewereld gewerkt, administratief medewerker, adjunct-hoofd bij een school. Toen hij al een gezin had begon hij met het schrijven van kinderboeken, nu schrijft hij full-time. Zijn boeken zijn verkrijgbaar in elf verschillende talen.

Over de illustrator, Carll Cneut

Carll is geboren in 1969 in Roeselare. Hij volgde de studie Grafisch Vormgeving aan een instituut in Gent. In 1996 verscheen het eerste boek waar hij de illustraties voor gemaakt had: Varkentjes van marsepein. De boeken van Carll vallen vaak in de prijzen zoals bijvoorbeeld Het geheim van de kleel van de nachtegaal. Dit boek kreeg in Nederland de Woutertje Pieterse Prijs (2009). De tekeningen van Carll staan erom bekend dat ze nooit helemaal af zijn, een kind kan de tekeningen aanvullen met de eigen verbeelding.

Het verhaal

Antonio gaat bij zijn oma (lieve Grootje) logeren aan het andere eind van de aarde. Ze hebben het zeer gezellig met elkaar en doen leuke dingen zoals varen in een bootje en smijten van boterhammen naar de zeebeesten. Na een week kan Antonio niet meer bij de roeispanen van de boot, hij wordt kleiner. Nog een week later kun je Antonio bijna niet meer zien zitten in de boot. Antonio mist zijn moeder en oma vindt het tijd voor haar kleinzoon om naar huis te gaan. Ze geeft hem een rugzak vol met broodjes met jam mee. Antonio is zeer klein geworden inmiddels maar toch weet hij werk te vinden als scheepsjongen. Uiteindelijk weet hij op een paard, gekregen van een cowboy, zijn moeder te vinden. Door veel liefde en lekker eten wordt Antonio weer groter.

Tekst en illustraties

Op de voorkant zie je een klein jongetje dat op een reddingsband zit samen met twee grote vogels. De lange titel begint met grote letters, die steeds kleiner worden. De tekeningen in het boek zijn royaal van formaat, de meeste illustraties beslaan een dubbele pagina. Maar je vindt ook wat kleine tekeningen in het boek. Ze zijn kleurrijk en fantasievol, de zeebeesten zijn bijvoorbeeld erg leuk om te zien. Een soort vrolijke monsters. De tekst staat in de tekeningen maar wel op een rustige achtergrond. Lange en korte zinnen, de doelgroep zal de tekst goed kunnen volgen. Antonio herhaalt in het verhaal bepaalde zinnen (over dat hij naar huis gaat, naar zijn mammie) en die staan cursief gedrukt.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

Antonio stapte van de trein en zag een cowboy,
die afsteeg na een moeilijk zadeldagje.
'Meneer,' zei Antoniootje,
'mag ik een ritje maken op uw paard?
Ik ben op weg naar huis. Naar mijn eigen mammie thuis.'
'Voor een cowboy ben je behoorlijk klein,'
zei de man terwijl hij naar beneden tuurde,
'maar mijn paard mag je lenen als je wilt.
Het is te levendig voor mij.'


Fragment 2

Ze gaf hem knuffels en kusjes, ze
zette hem op haar knie en zei:
'Wat heerlijk dat je terug bent,
kind, maar wat vetmesterij kan
geen kwaad.'

Mijn mening

Heimwee is zo moeilijk te omschrijven, maar in dit boekje wordt dit gevoel op een mooie manier bespreekbaar gemaakt. Ook al heeft Antonio het heel erg naar zijn zin bij zijn oma, toch verlangt hij naar zijn moeder. Vaak wordt een kind stiller en verdrietig, bij Antonio laat de heimwee zich op een andere manier zien, hij wordt steeds kleiner. Eigenlijk stelt de oma heel nuchter vast dat het tijd is voor Antonio om naar huis te gaan. Onderweg naar zijn moeder beleeft hij nog wat avonturen en komt uiteindelijk op een paard van een cowboy bij zijn moeder aan. In het boek herhaalt Antonio dat hij op weg is naar zijn mammie, deze herhaling zal zeker in de smaak vallen bij de doelgroep. Het verhaal kent een leuke afloop met knuffels en lekker eten. Ook al woont lieve Grootje aan het andere eind van de wereld, op de laatste bladzijde van het boek zie je Antonio op het dak van zijn huis zitten, terwijl hij zwaait naar zijn oma. Oma is groot afgebeeld en vanaf haar eilandje zwaait ze terug naar Antonio.

Lees verder

© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Eén miljoen vlinders (over verliefdheid)recensieBoekrecensie: Eén miljoen vlinders (over verliefdheid)Als olifantje Stach een wolk vlinders om zich heen ziet, vertellen zijn ouders hem dat het tijd is dat hij de wijde were…
Ziek van verlangen: heimweeZiek van verlangen: heimweeHoewel het erg fijn kan zijn om van huis weg te zijn, zeker wanneer je op vakantie gaat, (lang) van huis zijn is niet al…
Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Sommige mensen kunnen eigenlijk nooit ver van huis: ze hebben last van heimwee. Hoewel het bij volwassenen minder voorko…
Je kind uit logeren zonder problemenJe kind uit logeren zonder problemenAls je je kind af en toe uit logeren laat gaan leert het daar zelfstandig van te worden. Het leert dat het best een nach…

Sonny Boy: Een onoverwinnelijke liefderecensieSonny Boy: Een onoverwinnelijke liefde"Het leven van Waldemar raakt aan twee van de zwartste, meest met taboes beladen bladzijden in de Nederlandse historie,…
Recensie Turks FruitrecensieRecensie Turks FruitTurks Fruit is geschreven door Jan Wolkers (26 oktober 1925 - 19 oktober 2007). Wolkers schrijft over de steeds verder o…
Bronnen en referenties
 • Antonio aan het eind van de aarde, kleiner en kleiner (ISBN 90 5838 195 1)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.