recensie

Sonny Boy: Een onoverwinnelijke liefde

Sonny Boy: Een onoverwinnelijke liefde "Het leven van Waldemar raakt aan twee van de zwartste, meest met taboes beladen bladzijden in de Nederlandse historie, namelijk de slavenhandel en de jodenvervolging." Met deze zin maakt Annejet van der Zijl in het nawoord van "Sonny Boy" pijnlijk duidelijk met welke dramatische gebeurtenissen Waldemar, één van de hoofdpersonen uit Sonny Boy, heeft moeten leven.

Algemeen

Sonny Boy is nummer twee van de vier boeken die schrijfster en historica Van der Zijl tot nu toe schreef. Allemaal werden de non-fictie boeken bestsellers, van Sonny Boy gingen zelfs al meer dan een half miljoen exemplaren over de toonbank in wel 53 verschillende drukken en zes verschillende vertalingen. Het boek werd dan ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de NS Publieksprijs en de M.J. Brusse-Prijs en won zelfs de Litteraire Witte Prijs.

Samenvatting

Het verhaal gaat over Waldemar, die als Surinaamse student naar Den Haag komt en hier als kostganger intrekt bij Rika, die net gescheiden is van de man van wie ze vier kinderen heeft. Er bloeit iets op tussen de twee, maar al veel te snel, een half jaar later, blijkt Rika zwanger van hem te zijn. Het schandaal is niet te overzien: ten eerste is Waldemar zwart en ten tweede is hij twintig jaar jonger dan Rika. In de jaren die volgen, weten ze, ondanks dat het stel verstoten wordt door hun omgeving, een mooi bestaan op te bouwen. Met hun zoontje Waldy (bijnaam: Sonny Boy) in huis richten ze een pension op waar gasten hartelijk verwelkomd worden. Deze pensions zijn zo'n succes, dat het aantal zich al gauw uitbreidt. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, besluit het stel onderduikers in huis te nemen. Helaas worden ze verraden door iemand wiens identiteit altijd onbekend zal blijven en er volgen afschuwelijke gebeurtenissen.

Mening

Sonny Boy is goed te lezen voor iedereen die ervaring heeft met de (makkelijkere) literatuurboeken. Helaas geeft de titel wel een vals beeld van het boek; het boek gaat niet over Sonny Boy, maar voornamelijk over zijn ouders. De lange zinnen die Van der Zijl gebruikt zijn niet hinderlijk, ze benadrukken juist haar grote woordenschat:

"In een omgeving die er geheel op gericht was mensen hun individualiteit te ontnemen en tot een amorfe massa terug te brengen, werd hij dankzij zijn huidskleur nooit een nummer."

Ook beeldspraak wordt niet geheel weggelaten door de schrijfster:

"Maar de oorlog speelde een cynisch spel met hen die in het hart van de nazi-machinerie terechtgekomen waren."

Omdat het verhaal non-fictie is, hoef je aan de geloofwaardigheid natuurlijk niet te twijfelen. De typerende vorm van schrijven van Van der Zijl wordt wel meteen duidelijk in het boek: omdat ze vooral fragmenten uit archieven heeft gebruikt voor het verhaal, neemt het verhaal meteen een informatieve vorm aan. Zo zijn er, buiten de brieven, geen dialogen in het verhaal en door het perspectief van de alwetende verteller blijft er een afstand tussen de lezer en het boek.
Volgens Van der Zijl is het verhaal, in haar beleving, "een verhaal dat rondzwierf en graag verteld wilde worden". Wat je leert uit het boek is dat de grens tussen goed en kwaad niet helemaal duidelijk was in de twintigste eeuw. Zwarte mensen worden gezien als kwaad, maar waarom? Het wordt niet duidelijk.

Hoe ver moet je gaan om een liefde kapot te maken? In het geval van Waldemar en Rika: heel ver. Want al hadden de Duitsers alles van hen afgepakt, hun liefde zou nooit overwonnen worden.
© 2014 - 2024 Karli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – Bloedbroeders, Matt WhymanBoekverslag – Bloedbroeders, Matt WhymanDe situatie rondom straatkinderen in Colombia is schrijnend. Dat is dan ook precies wat het boek Bloedbroeders inhoudt.…
Boekenweek 2020: Annejet van der Zijl en Özcan AkyolBoekenweek 2020: Annejet van der Zijl en Özcan AkyolDe Boekenweek is in 1932 geïntroduceerd om het (Nederlandse) boek onder de aandacht te brengen en vindt jaarlijks plaats…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De MondharmonicaDe MondharmonicaVeel mensen hebben een mondharmonica thuis liggen. Maar hoe werkt hij nou eigenlijk? In dit artikel wordt wat meer verte…

Een medicijn tegen alle pijn (een kinderboek over heimwee)recensieEen medicijn tegen alle pijn (een kinderboek over heimwee)Soms kan heimwee iets leuks verpesten. Gijs gaat op vakantie en mag zijn beste vriendin Loes meenemen. Maar Loes is bang…
Antonio aan het eind van de aarde, kleiner en kleinerrecensieAntonio aan het eind van de aarde, kleiner en kleinerHeimwee is een gevoel wat moeilijk te omschrijven is. Ook als je het leuk hebt op een logeeradres kun je er last van kri…
Bronnen en referenties
  • www.annejetvanderzijl.nl
  • Boek "Sonny Boy" van Annejet van der Zijl
Karli (14 artikelen)
Laatste update: 25-04-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.