recensie

Ik voel me verlegen (boek uit de serie Ik voel me...)

Ik voel me verlegen (boek uit de serie Ik voel me...) Mijn eerste docu-boeken zijn informatieve boeken die kinderen helpen om de wereld om hen heen te ontdekken en te begrijpen. Ik voel me verlegen hoort bij de serie Ik voel me... , deze boeken gaan over het omgaan met emoties. Andere onderwerpen: boos, eenzaam, ongeduldig, ongerust en verlegen. De boeken zijn geschikt voor kinderen tussen de vijf en de acht jaar.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek Ik voel me verlegen

 • Oorspronkelijke titel: Feelings, Shy
 • Tekst: Sarah Medina
 • Vertaald uit het Engels door: Vrouwke Klapwijk
 • Illustraties: Jo Brooker
 • Uitgeverij Nederlandse editie: Ars Scribendi Uitgeverij
 • Gepubliceerd: 2012 (Nederlandse uitgave), 2008 (Engelse uitgave)
 • Genre: kinderboek, prentenboek, educatief boek
 • Aantal pagina’s: 25
 • ISBN: 978 90 5566 847 2
 • Geschikt voor: kinderen tussen de vijf en acht jaar

Over de schrijver, Sarah Medina

Sarah Medina heeft al veel boeken geschreven over onderwijs, maatschappij en gezondheid. De schrijver heeft zelf drie kinderen.

Over de adviseur, Patty Fillenworth

Patty heeft jaren in het onderwijs gewerkt en richt zich nu op mensen uit andere culturen en andere landen. Ze vindt dat ze net zoveel leert van kinderen als zij van haar.

De onderwerpen die besproken worden in het boek

 1. Wat is verlegenheid?
 2. Hoe voelt verlegenheid?
 3. Waarom voel ik me verlegen?
 4. Is het gek als ik verlegen ben?
 5. Hoe lang blijf ik verlegen?
 6. Hoe merk ik dat iemand verlegen is?
 7. Hoe kan ik iemand helpen die verlegen is?
 8. Ik voel me nu al goed!
 9. Welk gevoel zie je hier?

Na bovenstaande onderwerpen volgen een woordenlijst, een register en vragen voor het kind. Tot slot volgt er een overzichtje van boeken en websites die nog meer informatie kunnen verschaffen aan het kind.

Tekst en illustraties

Op de voorkant van het boek staat een meisje dat voor de klas staat en iets lijkt uit te leggen aan andere kinderen. Het meisje maakt een verlegen indruk door haar houding en uitdrukking op haar gezicht. In grote zwarte letters: Ik voel me verlegen. Ook op de voorkant het logo van Mijn eerste docu-boek.Op de achterkant informatie over het boek, over de serie, schrijver, adviseur. In het boek kom je eerst de inhoudsopgave tegen. Alle hoofdstukken in het boek beslaan twee naast elkaar liggende pagina's. De titel staat telkens op de linkerpagina, is wat groter en vet gedrukt. Daarna volgt de rest van de tekst, ongeveer een regel of tien per hoofdstuk. Het zijn korte zinnen die goed te volgen zijn voor de doelgroep. Sommige woorden zijn vetgedrukt en worden uitgelegd in de woordenlijst die je kunt vinden achterin het boek. De tekst staat in de paginagrote kleurenillustraties, maar wel op een rustige achtergrond. De kleuren van de achtergrond zijn bruin en groen, de figuurtjes op de tekeningen zijn wat kleuriger: rood, paars, geel.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

Als iemand dan tegen je praat, schrik je.
Er trekt een warme gloed door je lijf.
En op je wangen komen rode blosjes.
Je stottert en durft bijna niets te zeggen.

Fragment 2

Je voelt je misschien nu verlegen.
Maar als je ouder wordt verdwijnt dat gevoel vaak.
Het ene moment ben je misschien meer verlegen dan op een ander moment.
Het ligt eraan wat je doet.
Maak je daar maar niet ongerust over.
Dit is heel normaal.

Mijn mening

Het is best moeilijk om verlegenheid te beschrijven en een kind kan er veel last van hebben. Dit boek maakt het onderwerp bespreekbaar en het zal een kind helpen om met de emotie om te gaan. Het wordt op eenvoudige wijze uitgelegd, kinderen tussen de vijf en de acht jaar zullen de tekst goed kunnen volgen. Een kind wat zelf goed kan lezen, kan het boek zelf doornemen, maar het is wel zinnig om na te praten over het onderwerp. Het boek is niet alleen voor kinderen die zelf verlegen zijn, maar er worden ook tips gegeven hoe je verlegenheid bij anderen kunt herkennen en waar je de ander mee kunt helpen. Verlegenheid wordt bijvoorbeeld wel eens aangezien voor arrogantie of brutaliteit. Ik vind het een zeer goed boek over dit belangrijke onderwerp.

Andere boeken uit de serie Ik voel me

 • Ik voel me boos
 • Ik voel me eenzaam
 • Ik voel me ongeduldig
 • Ik voel me ongerust
 • Ik voel me onzeker

Lees verder

© 2014 - 2020 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ik ben verlegen (kinderboek over verlegenheid)recensieIk ben verlegen (kinderboek over verlegenheid)Ik ben verlegen is een boek uit de serie Ken je dat gevoel? van uitgeverij Kwintessens. Het boek gaat over een gevoel da…
Vrees voor verlegenheidVrees voor verlegenheid is een ingehouden uiting van de basisemotie angst. Onder verlegenheid gaat een reële angst verbo…
Verlegenheid en introversie, extraversieBij introverte personen wordt al snel het label 'verlegen' opgeplakt, omdat deze mensen liever op zichzelf zijn en niet…

recensieTommy Wieringa – Een mooie jonge vrouw‘Een mooie jonge vrouw’ is het boekenweek geschenk van 2014. Wieringa schrijft over een man van in de veertig die een ve…
Recensie: Kikker in de KourecensieRecensie: Kikker in de KouHet is winter. Er ligt sneeuw en ijs. Alle dieren houden van de frisse kou. Eendje in haar verenpak, Varkentje met haar…
Bronnen en referenties
 • Ik voel me verlegen (ISBN 978 90 5566 847 2)

Reageer op het artikel "Ik voel me verlegen (boek uit de serie Ik voel me...)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Verlegenheid
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!