recensie

Boekrecensie: Jeroen, de hardloopkampioen met astma

Boekrecensie: Jeroen, de hardloopkampioen met astma Jeroen, de hardloopkampioen met astma, is een verhaal geschreven voor peuters en kleuters. Er wordt via een leuk verhaal uitleg gegeven over de problemen die kinderen met astma kunnen ervaren. Het jongetje Jeroen laat zien hoe hij met astma een normaal leven leidt. Rebecca Coenraads en Yaron Kaldenbach hebben de tekst geschreven, de illustraties zijn gemaakt door Erik Elferink. Het boek zal ook iets oudere kinderen aanspreken.

Gegevens van het boek

  • Titel: Jeroen: de hardloopkampioen met astma
  • Tekst: Rebecca Coenraads en Yaron Kaldenbach
  • Illustraties: Erik Elferink
  • Uitgeverij: Context
  • Jaar: 2004
  • Pagina’s: 29
  • ISBN: 90 78196 02 5
  • Genre: informatief boek voor de jeugd, kinderboek, prentenboek
  • Prijs: rond de 14 euro

Rebecca Coenraads en Yaron Kaldenbach, schrijvers

Rebecca Coenraads

Rebecca Coenraads werkte na haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening enkele jaren op de Kinderobservatie van astmacentrum Heideheuvel. Daarna heeft ze voor de kinder- en jeugdafdeling van het Nederlands Astmacentrum Davos gewerkt in Zwitserland. Hier was zij onder andere actief betrokken geweest bij de behandeling van kinderen met astma, maar ook bij het Moeder-Met Kind project, beleidsontwikkeling en een training voor kleuters met astma. Rebecca is nu werkzaam in het Emma Kinderziekenhuis AMC.

Yaron Kaldenbach

Yaron Kaldenbach is gezondheidspyscholoog/kinder- en jeugdpsycholoog. Hij heeft meer dan vijf jaar gewerkt bij astmacentrum Heideheuvel en kort als waarnemend psycholoog op de kinder- en jeugdafdeling van het Nederlands Astmacentrum Davos (Zwitserland). Yaron heeft verder wetenschappelijk onderzoek gedaan bij kinderen met astma en hij is sinds 1995 betrokken bij therapeutische vakantiekampen voor kinderen met astma. Regelmatig publiceert hij in vaktijdschriften. Yaron Kaldenbacht is nu werkzaam bij Altrecht, Hij doet zowel diagnostiek als behandeling. De doelgroep is kinderen en jongeren met ADHD en gedragsstoornissen. Naast behandeling - individueel of in een groep - begeleid Yaron de ouders.

Het verhaal

Jeroen is een hele gewone en aardige jongen. Hij heeft blond haar, blauwe ogen en nieuwe sportschoenen. Jeroen houdt erg van buitenspelen, voetballen en spelen met zijn spoortrein. Maar verstoppertje spelen vindt hij het leukste. Jeroen speelt vaak met zijn vrienden Olaf en Sarah. Ze zitten ook alledrie in dezelfde klas.

In de pauze op school gaan ze spelen in de zandbak. Maar Jeroen heeft niet zo’n zin, hij voelt zich een beetje moe en moet steeds hoesten. Bij een wedstrijdje kuilgraven bedenkt hij een plannetje zodat hij wint zonder te moeten graven. De juf zegt dat wie niet sterk is, slim moet zijn. En dat is Jeroen! Die middag vraagt de juf aan de moeder van Jeroen of het wel goed met hem gaat, omdat hij zo veel hoest. De moeder vertelt dat Jeroen soms benauwd is en dat ze hem dan hoort piepen. Morgen gaan ze naar de dokter.

In het ziekenhuis gaan ze naar dokter Snijboon. Jeroen moet zijn lachen inhouden, wat een gekke naam. De dokter heeft een witte jas aan, net als de slager, zal Jeroen straks een plakje worst krijgen? Jeroen wordt gewogen en zijn lengte wordt gemeten, daarna kijkt de dokter in zijn oren en in zijn keel. Dokter Snijboon luistert op de buik en op de rug van Jeroen met een stethoscoop. Ook moet Jeroen blazen in een plat doosje, een piekstroommeter. De dokter denkt dat Jeroen astma heeft. Jeroen krijgt een paarse puf, dokter Snijboon schudt ermee en spuit een wolkje in een soort plastic ballon. Jeroen moet de puf ’s morgens en ’s avonds innemen. Dan zal hij minder gaan hoesten en minder benauwd zijn.

Na een paar weken kan Jeroen al heel goed zijn medicijnen innemen. Hij wordt er wel een beetje bij geholpen door zijn papa en mama. Het gaat veel beter met Jeroen, maar soms wordt hij nog benauwd als hij druk aan het spelen is. Ze gaan opnieuw naar dokter Snijboon, Jeroen vindt het nu niet spannend meer want hij kent de dokter al. Hij mag weer op de piekstroommeter blazen. De dokter denkt dat hij nog een blauw pufje medicijnen en een pilletje erbij moet hebben. De blauwe puf moet hij innemen als hij benauwd is, het pilletje elke dag. Thuis mag Jeroen buitenspelen, maar het rennen gaat niet zo goed. Hij gaat naar huis en moet bijna huilen. Zijn moeder geeft hem de nieuwe blauwe puf, na een poosje voelt Jeroen zich een stuk beter, hij gaat weer naar buiten. Olaf en Sarah doen net zijn lievelingsspel: verstoppertje. Jeroen wint, hij moet wel hijgen, maar dat heeft iedereen die hard rent. Hij is niet benauwd.

De tekst, de illustraties

Op de voorkant van het boek zie een blozend jongetje, sportief gekleed en met een rood petje op zijn blonde haren. In grote gele letters: Jeroen, daaronder in kleine gele letters: de hardloopkampioen met astma. Op de achterkant van het boek beknopte informatie over de inhoud van het boek. Boven de naam van de uitgeverij (Context) staat het logo van Vereniging Nederland – Davos. De schutbladen zijn blauw en groen en er staan afbeeldingen op van Jeroen. Lachend, maar ook verdrietig kijkend met een voetbal in zijn hand. Bijna alle tekeningen beslaan een dubbele pagina, aquarel in frisse kleuren. De tekst staat in de tekening, zwarte letters, op een gekleurde achtergrond of op een witte achtergrond. Er is geen verdeling in hoofdstukken. De korte zinnen lezen gemakkelijk weg, moeilijke woorden worden goed uitgelegd zoals puffer en piekstroommeter. De tekeningen maken het verhaal nog aantrekkelijker, ze zijn grappig en erg leuk om naar te kijken voor kinderen. Je ziet duidelijk hoe Jeroen zich voelt, de ene keer lachend, de andere keer zeer benauwd of verdrietig.

Fragment

Zijn juf Marleen is een hele lieve juf.
‘Jeroen is soms benauwd’, vertelt mama aan de juf.
‘Ik hoor hem dan piepen.’
Jeroen vindt het een raar woord.
‘Ik ben toch geen muis?’, denkt hij.
‘Het gaat niet zo goed met Jeroen’, zegt zijn moeder.
‘Ik ga morgen met Jeroen naar de dokter.
Misschien weet hij waarom Jeroen zo vaak moet hoesten.’
Juf Marleen knikt.

Voor welke leeftijd?

Achterop het boek staat dat het verhaal geschreven is voor peuters en kleuters. Ik vind het persoonlijk ook zeer geschikt voor wat oudere kinderen, zo tot een jaar of acht.

Mijn mening

Dit boek gaat over een belangrijk onderwerp: astma. Veel kinderen hebben te maken met astma, of ze hebben er zelf last van of een kind in hun omgeving, een vriendje of klasgenootje. Het voorlezen van het boek zal bijdragen tot herkenning en erkenning van de problemen die kinderen met astma kunnen ervaren. Jeroen is een zeer grappig en vrolijk jongetje dat laat zien hoe hij met zijn astma een normaal leven leidt. Dit boek mag in een schoolbibliotheek niet ontbreken.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astma bij kinderenAstma bij kinderenAstma is een van de meest voorkomende chronische kinderziekten. Astma is een lastige aandoening, zeker voor een kind. In…
Een kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmarecensieEen kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmaHet boek Een kus van het kriebelbeest gaat over Kaat die astma heeft. Het is een helder verhaal dat astma bespreekbaar m…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…

Recensie: ‘Kamerplanten encyclopedie’ door Nico VermeulenrecensieRecensie: ‘Kamerplanten encyclopedie’ door Nico VermeulenHeeft het nog zin om een naslagwerk over kamerplanten in huis te halen of kun je dergelijke informatie net zo goed van h…
Een boek over een jongetje met astma: Lo en de beestjesrecensieEen boek over een jongetje met astma: Lo en de beestjesVeel kinderen hebben last van astma, zo ook Lo. Hij wil graag een nachtje bij zijn oma logeren, maar zijn moeder vindt d…
Bronnen en referenties
  • Jeroen: de hardloopkampioen met astma (ISBN 90 78196 02 5)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.