recensie

Een boek over een jongetje met astma: Lo en de beestjes

Een boek over een jongetje met astma: Lo en de beestjes Veel kinderen hebben last van astma, zo ook Lo. Hij wil graag een nachtje bij zijn oma logeren, maar zijn moeder vindt dat niet zo'n goed idee. Lo en de beestjes (huismijten) is een boek uit de serie ik lees! van uitgeverij Zwijsen. Het is geschikt voor kinderen die ongeveer negen maanden leesonderwijs hebben gehad. De tekst is van Elisabeth Marain, de illustraties zijn gemaakt door Egbert Koopmans.

Gegevens van het boek

  • Titel: Lo en de beestjes
  • Tekst: Elisabeth Marain
  • Illustraties: Egbert Koopmans
  • Uitgeverij: Wolters Noordhoff
  • Jaar: 2004
  • Pagina’s: 27
  • ISBN: 90 276 7930 4
  • Genre: informatief boek voor de jeugd
  • Prijs: rond de 7 euro

Elisabeth Marain, schrijver

Elisabeth is geboren in 1943. Ze heeft acht romans geschreven, Rosalie Niemand (1980) was het grootste (verkoop)succes. Het boek gaat over een vrouw die jarenlang onterecht in een psychiatrische inrichting was opgesloten. Het werd onderwerp in de politiek en leidde tot versnelde aanpassing op de wet tot gedwongen opname. De laatste jaren schreef Elisabeth boeken voor kinderen en jongeren. Haar comeback als romanschrijfster maakte ze met Een vrouw met negen levens. Prijzen die Elisabeth Marain heeft gewonnen: Prijs voor het Beste Literair Debuut (1980), de Provinciale Premie voor Letterkunde van de Provincie Antwerpen (1982), de Provinciale Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen en de Prijs van de Vlaamse Lezer (1989). In 1990 kreeg Elisabeth Marain de Sabam-prijs voor haar gehele oeuvre.

Egbert Koopmans, illustrator

Egbert is geboren in 1960. Als kind was hij al dol op tekenen en op de natuur. Na de middelbare school volgde hij een opleiding bij de kunstacademie in Den Bosch, richting illustratief. Na zijn afstuderen ging hij werken als freelance illustrator. Egbert heeft verschillende tekenstijlen, variërend van een speelse, vrije tot realistische, natuurgetrouwe benadering. Natuur en kinderillustraties zijn thema’s die regelmatig terugkeren. De illustrator maakt gebruik van digitale technieken en soms van meer ambachtelijke technieken (aquarel, kleurpotlood, gemengde technieken).

Het verhaal

De vader en moeder van Lo gaan een avondje uit en zijn oma komt op hem passen. Maar Lo wil liever naar zijn oma toe, ze heet Mo. De mama van Lo twijfelt omdat Mo vast tapijt heeft en dat is niet goed voor Lo die astma heeft. Stofmijt is slecht voor hem en in de oude flat van Mo, daar heb je huismijt zat. Lo gaat zijn koffertje inpakken en krijgt extra veel siroop.

Mo maakt alles schoon in huis, na een uur is ze klaar. Zo schoon is haar huis nog nooit geweest. Met een loep gaat ze op zoek naar stofmijt. Maar die kun je niet zien, zelfs niet met een loep. Dan komt Lo , hij vliegt Mo om de hals. Lo gaat kijken in een kast met boeken, er zijn strips en sprookjes. Maar Lo weet niet dat in elk boek stofmijt zit, het kriebelt op zijn borst en hij moet erg hoesten. Lo puft een paar keer, met blauw, met rood en dan gaat het weer wat beter met hem. Mo zegt dat ze gaan zwemmen, in het zwembad is geen stofmijt. Mo en Lo gaan van de glijbaan, Mo vindt het erg eng.

’s Avonds eten ze bloemkool met worst, dat eet Lo het liefst. Ze spelen vier op een rij en dan gaat Lo naar bed. Hij ligt nog maar pas in bed als het hoesten weer begint. Het doet pijn in zijn borst en al dat slijm, het is zo vies. Lo wordt er moe van. Samen met Mo gaat hij op het terras zitten tot er geen hoest meer komt. Mo zegt dat ze op zoek wil gaan naar een huis in de bergen, daar is het te koud voor stofmijt. Maar Lo wil niet dat zijn oma gaat verhuizen. Oma wil in ieder geval af van de stofmijt. Stil kijken Lo en zijn oma Mo naar de maan.

De tekst, de illustraties

Op de voorkant van het boek zie je een jongetje met om hem heen diertjes die op torretjes lijken. Het moeten stofmijten voorstellen. Het jongetje lijkt te hoesten, hij is duidelijk niet blij met de beestjes. Verder het logo van de serie: ik lees!, AVI 3. Daaronder de titel (Lo en de beestjes) en de namen van schrijver en illustrator. Op de achterkant kun je lezen waar het boek over gaat en korte informatie over de serie ik lees! Verder een kleine afbeelding van Lo, het jongetje uit het boek. Het boek bestaat uit zes hoofdstukjes, ongeveer drie tot vier pagina’s per hoofdstuk. De tekeningen (aquarel) beslaan nagenoeg alle pagina’s, de tekst staat in de tekeningen maar op een rustige achtergrond. Het gaat om zo’n acht tot twintig regels tekst per keer. Een zin per regel, geen moeilijke woorden voor de doelgroep en de tekst leest fijn weg.

Fragment

Nog maar pas ligt Lo in bed.
Of daar begint het weer.
Hij krijgt een harde hoest.
Oei! Dat doet pijn in de borst.
En al dat slijm, bah! Vies!
Het maakt Lo bang.
Hou je koest, hoest, denkt hij.
Maar die hoest gaat wild tekeer.
Lo denkt aan een leeuw in een kooi.
Zijn bed schudt en kraakt.
Houdt het dan echt nooit op?
Lo wordt er zo moe van.

Voor welke leeftijd?

Op de achterkant van het boek staat aangegeven dat het boek geschikt is voor kinderen met ongeveer negen maanden leesonderwijs. Het boek is ook geschikt om voor te lezen aan kinderen van groep 1 en 2 van het basisonderwijs.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergie voor huismijtAllergie voor huismijtDe huismijt is een klein microscopisch ´spinnetje´ van ongeveer 0,3mm groot, dat verschillende allergische reacties kan…
Hoe voorkom je huisstofmijt?Stofmijt, of huisstofmijt, kan in ieder huis voorkomen. Sommige mensen hebben er helemaal geen last van, maar een hoop m…
Een kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmarecensieEen kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmaHet boek Een kus van het kriebelbeest gaat over Kaat die astma heeft. Het is een helder verhaal dat astma bespreekbaar m…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…

Boekrecensie: Jeroen, de hardloopkampioen met astmarecensieBoekrecensie: Jeroen, de hardloopkampioen met astmaJeroen, de hardloopkampioen met astma, is een verhaal geschreven voor peuters en kleuters. Er wordt via een leuk verhaal…
Bronnen en referenties
  • Lo en de beestjes (ISBN 90 276 7930 4)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.