recensieRecensie: ‘Kamerplanten encyclopedie’ door Nico Vermeulen
Heeft het nog zin om een naslagwerk over kamerplanten in huis te halen of kun je dergelijke informatie net zo goed van het internet halen? Dat is een vraag die men zich terdege kan stellen, zeker sinds de opkomst van de tablet en de smartphone. Uiteindelijk zal iedereen voor zichzelf moeten besluiten wat hij of zij het meest prettig vindt werken en zal deze recensie geen direct antwoord op die vraag geven. Wel zal ik proberen aan te geven wat je van een moderne kamerplanten encyclopedie als deze kunt verwachten en voor wie dat waarschijnlijk nog steeds interessant is en voor wie wellicht wat minder.
Artikelindeling (interne links)
Boeken over kamerplanten oude stijl
Nog niet zo lang geleden waren encyclopedieachtige uitgaven vaak groot en luxe. Om vooral ruim baan te geven aan illustraties en foto's hadden ze een extra groot en dik formaat, waren ze gedrukt op luxe papier en hadden ze een harde kaft. Daarmee waren het zware boeken.
In het pre-internet tijdperk waren het nuttige naslagwerken, maar handzaam, nou nee. Je kon ze niet gewoon in je hand houden of meenemen en in de boekenkast pasten ze ook al niet. Daarmee hebben dit soort boeken zichzelf in belangrijke mate gediskwalificeerd toen het internet opkwam als informatiebron.
Boeken over kamerplanten behoorden vaak tot deze categorie. Tenslotte waren het boeken waarin plaats moest worden gemaakt voor een grote hoeveelheid foto’s. Er zijn veel plantensoorten beschikbaar als kamerplant en die hebben ook nog allerhande ondersoorten. Duidelijke foto’s zijn dan van groot belang, omdat de onderlinge verschillen anders niet goed te zien zijn of mensen de betreffende plant niet terug kennen als ze eenmaal in de bloemenwinkel of het tuincentrum staan.
Een modern naslagwerk over kamerplanten
De
‘Kamerplanten encyclopedie’ van
Nico Vermeulen is niet zo'n groot en luxe boek. Hij is verschenen in een reeks van encyclopedieën van
uitgeverij Rebo, die beduidend handzamer zijn. Het formaat van deze encyclopedieën is geheel binnen normale proporties. De kaft is van dik karton, steviger dan van een normale paperback, maar toch licht en flexibel. Het boek kan in iedere boekenkast staan en je kunt het ook als referentie meenemen naar bloemenzaak of tuincentrum.
Niettemin is er totaal niet ingeboet op de foto’s. Integendeel, de uitgave staat vol met duidelijke kleurenfoto’s van hoge kwaliteit. Veel foto’s zijn paginagroot afgebeeld. De uitgeverij noemt deze methode
'flexibound'. Op veel verkoopsites staat overigens toch vermeld dat het een 'hardcover' betreft, maar dat klopt dus niet helemaal.
De inhoud
De hoofdstukken in de ‘Kamerplanten encyclopedie’ zijn overzichtelijk ingedeeld naar plantenfamilies of gedeelten van zo’n familie. Ieder hoofdstuk begint met een inleidende tekst over het betreffende type plant. Daarna volgen heldere beschrijvingen van de verschillende soorten en ondersoorten. Daarbij wordt duidelijk uitgelegd hoe de plant er, eventueel afhankelijk van het seizoen, hoort uit te zien als hij in goede doen is.
Vanzelfsprekend worden er bij de omschrijving van belang zijnde aanwijzingen gegeven over de verzorging. Daarbij besteedt auteur Nico Vermeulen speciale aandacht aan de meest geschikte standplaats voor een bepaalde plant. Hij gelooft namelijk dat een goede standplaats van doorslaggevend belang is voor het verkrijgen van een mooie plant, meer dan het op de juiste wijze water geven.
Daar kan ik het, vanuit mijn eigen ervaringen met kamerplanten, alleen maar mee eens zijn. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat planten erg sterk reageren op de aanwezigheid dan wel afwezigheid van licht. Een bloeiende plant die net wat te ver van het raam staat kan geheel verstoken blijven van bloemen. Krijgt dezelfde plant wat minder water dan gewenst maar genoeg licht, bloeit hij vaak wel.
Al met is deze encyclopedie behoorlijk compleet in relatie tot wat je in een Nederlands huishouden nodig hebt. Het handzame formaat blijkt ook geen bedreiging te zijn voor het aantal besproken soorten. De meest recente druk uit 2011 is bovendien aardig bijgewerkt voor planten die nu populair zijn.
Voor wie interessant
Zoals gezegd in de inleiding moet iedereen voor zichzelf bepalen of hij/zij een naslagwerk als dit nuttig vindt om te hebben of genoeg heeft aan het internet. Het lijkt mij echter wel dat hoe meer interesse je hebt in kamerplanten en hoe meer je er in huis hebt of wilt hebben, hoe meer een boek als dit van pas zal komen.
Zowel voor het verzorgen, plaatsen als uitkiezen van nieuwe planten is deze encyclopedie een gemakkelijk te gebruiken overzicht, waarin je snel iets hebt opgezocht.
Lees verder