recensie

Boekrecensie: Het appartement van Tatiana de Rosnay

Boekrecensie: Het appartement van Tatiana de Rosnay In 2012 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek van Tatiana de Rosnay "Het appartement". "Het appartement" is wel iets heel anders geworden dan het fantastische boek "Haar naam was Sarah". Veel lichter van thema, spannend, licht erotisch. De lotgevallen van de ietwat schuchtere Colombe Barou, wiens leven een nachtmerrie wordt op het moment dat ze haar droomappartement vindt! Haar bovenbuur houdt er immers bizarre gewoonten op na: iedere nacht speelt hij loeihard muziek. Colombe's werk als ghostwriter lijdt er onder en ook haar relatie met haar echtgenoot wordt in vraag gesteld. Wie is die vreemde buurman toch?

Het appartement: bibliografie

  • Titel: Het appartement
  • Oorspronkelijke titel: Le voisin
  • Datum uitgave in het Nederlands: 14 juni 2012
  • Uitgeverij voor de Nederlandse versie: Artemis & Co
  • ISBN-nummer: 978 90 472 0290 5
  • Aantal bladzijden: 216
  • Vertaler: Noor Koch - Artemis & Co, Amsterdam

Het verhaal

Het droomappartement

De schuchtere Colombe Barou gaat op zoek naar een nieuw appartement. Ze vindt haar droomappartement en wordt wonder boven wonder uit een zestigtal kandidaten gekozen als nieuwe huurster. Samen met haar elfjarige tweeling en haar echtgenoot trekken ze in het appartement. Haar echtgenoot is vaak op reis voor zijn werk en dus regelmatig afwezig. En daar wringt het schoentje nu net.

Bizarre bovenbuur

Telkens haar man afwezig is, zet haar bovenbuur tussen drie en vier uur 's nachts stevige rockmuziek op, meestal van de Stones. De muziek is alleen hoorbaar in Colombe's kamer. Oordopjes zijn geen optie, want dan hoort ze niets als er iets met haar kinderen is. Colombe's leven wordt een echte nachtmerrie. 's Nachts slaapt ze niet en overdag functioneert ze niet meer zoals het hoort door het slaapgebrek.

Ghostwriter

Haar werk als ghostwriter lijdt er onder, ze krijgt geen letter meer op papier. Ze begint zich dan ook serieuze vragen te stellen over haar werk. Waarom moet ze altijd in de schaduw van anderen blijven en gaan zij met de pluimen van een goed geschreven boek lopen. Ze zou zo graag zelf een boek schrijven, maar heeft er eigenlijk het lef niet voor. Tot overmaat van ramp vraagt haar baas haar om ghostwriter te zijn voor een actrice met een pikant leventje. De preutse Colombe ziet dit helemaal niet zitten. Ze geeft een eerste, fletse versie af. Haar baas keurt deze versie af en spoort haar aan om erotische boeken te lezen om zich in het onderwerp in te leven en het boek te herschrijven. Colombe begint dan maar 's nachts te lezen, vermits ze toch niet kan slapen door de muziek van haar buurman. De opzwepende muziek en de erotische literatuur doen haar beseffen dat haar liefdesleven ook al niet veel voorstelt.

Dokter Faucleroy

Ze slaapt steeds minder en minder en begint haar buurman steeds meer te haten. Niemand herkent de vroegere Colombe. Ze verzorgt zich niet meer, ziet er uit als een zombie, verwaarloost huis en kinderen en doet bizarre dingen met haar man. Wanneer ze bij de buren naar haar bovenbuur informeert, krijgt ze steevast hetzelfde antwoord: dokter Faucleroy is een uiterst nette en vriendelijke man. Nooit krijgt ze de man zelf te zien. Niemand gelooft haar, iedereen denkt dat ze gek is geworden. Wanneer haar man of haar zus bij haar blijven slapen, gebeurt er immers niets en blijft het de hele nacht wonderlijk rustig. En dan gebeurt er iets waardoor ze de dokter in levende lijve ontmoet, op een plaats en op een moment die de lezer niet had verwacht. Wat er dan gebeurt? Tja, dat moet je zelf maar lezen...

Eigen mening

Iedereen zegt dat het zo'n goede thriller is en dat je het boek in een ruk uitleest. Ik vond het zeker niet slecht maar een echte thriller zou ik het niet noemen. Ik zat niet bepaald nagelbijtend op het puntje van mijn stoel. Je wilt wel weten hoe het afloopt en wie die bizarre buurman nu eigenlijk is en waarom hij dit allemaal doet, maar mijn slaap heb ik voor en door het boek zeker niet gelaten. Misschien verwachtte ik gewoon te veel na het steengoede boek Haar naam was Sarah.

Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay werd in 1961 geboren. Ze groeide op in Parijs en Boston. Later ging ze in Londen wonen. Nu woont de schrijfster in Parijs. Na Haar naam was Sarah, waarmee ze internationaal doorbrak, kwamen er van Tatiana de Rosnay nog drie boeken uit, alle drie heel verschillend: Die laatste zomer, Kwetsbaar en Het huis waar jij van hield. De inspiratie voor Het appartement kreeg Tatiana de Rosnay door een ex-buurman van haar, die er ook van hield om 's nachts lawaai te maken. Hij hield haar wel uit haar slaap, maar ging gelukkig niet zo ver als haar hoofdpersonage. Ze schreef het boek in 1998 - 1999, vandaar dat er nog in franken wordt gerekend en dat men nog spreekt over disketten in plaats van over USB-sticks. Maar deze details storen helemaal niet.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elle s'appelait Sarah naar het boek van Tatiana de RosnayFilm is een schitterend medium. Je hoeft zelfs niet van geschiedenis te houden om soms toch te genieten van een prent ro…
recensieBoekbespreking Haar naam was SarahHet Amerikaanse debuut van Tatiana de Rosnay is een relaas, gebaseerd op de ware gebeurtenissen rond de arrestatie en de…
Boekrecensie: Je vous écris du Vel d'HivBoekrecensie: Je vous écris du Vel d'HivNaar aanleiding van "Haar naam was Sarah" werd er door Karen Taieb gezocht naar brieven die waren geschreven door mensen…

Vijftig tinten grijsrecensieVijftig tinten grijsVijftig tinten grijs van E.L. James Het boek "Vijftig tinten grijs" is een boek wat inmiddels in 41 landen is uitgegeven…
Boekrecensie: Op reis met de autorecensieBoekrecensie: Op reis met de autoAls de zomervakantie is aangebroken, wordt er veel gereisd met de auto. Op reis met de auto is een informatief prentenbo…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 11-06-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.