recensie

Boekrecensie: Op reis met de auto

Boekrecensie: Op reis met de auto Als de zomervakantie is aangebroken, wordt er veel gereisd met de auto. Op reis met de auto is een informatief prentenboek voor kinderen vanaf vier jaar over op reis in de wereld, in dit geval dus met de auto. Het geeft antwoord op allerlei vragen van jongen kinderen. De tekst is geschreven door Pierre Winters, de illustraties zijn gemaakt door Tineke Meirink.

Gegevens van het boek Op reis met de auto

 • Tekst: Pierre Winters
 • Illustraties: Tineke Meirink
 • Uitgeverij: Clavis
 • Gepubliceerd: 2011
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Aantal pagina’s: 31
 • ISBN: 978 90 448 1393 7
 • Geschikt voor: leeftijd vanaf vier

Over de schrijver, Pierre Winters

Pierre Winters is geboren in Hasselt, België. Na een meer dan 30 jaar succesvolle carrière in de uitgeverswereld werd hij auteur van kinderboeken.

Over de illustrator, Tineke Meirink

Tineke is illustrator sinds 1997. Ze heeft gestudeerd aan de Hogeschool voor de Beeldende Kunsten in Den Bosch, waar ze in 1996 haar diploma haalde. Tineke richt zich met haar werk voornamelijk op kinderen. Ze maakt illustraties voor boeken, tijdschriften en vrij werk. In het begin werkte ze alleen met inkt en acrylverf, tegenwoordig kiest ze ook voor knip- en plakwerk. Tineke vindt het leuk om grapjes te verwerken in haar tekeningen. De opdrachtgevers van de illustrator zijn onder andere: Zwijsen, Clavis, Malmberg, Gottmer, Wolters-Noordhoff, House of Books, ANWB en Sesamstraat.

Willewete

Boeken uit deze serie zijn informatieve prentenboeken die antwoord geven op vragen van jonge kinderen. Sommige onderwerpen staan dichtbij kinderen, andere iets verder. De boeken gaan over de wereld, over de natuur, over het heden en verleden en over het leven nu. Het boek Op reis met de auto valt onder de wereld op reis, maar je hebt ook nog: natuur, veel te doen en geschiedenis.

De opbouw van het boek

 • Inleiding: stukje tekst over jongetje Sam
 • De eerste auto’s
 • De auto van nu: een leuke manier van op vakantie gaan
 • Je kunt overal naartoe
 • We maken ons klaar om te vertrekken
 • Alle kinderen willen snel rijden
 • Er zijn zo veel wegen
 • We zijn met zijn allen onderweg
 • Hoe vinden we de weg?
 • Wat kan er allemaal gebeuren onderweg?
 • Rijden naar de horizon
 • Ga je mee op reis?
 • Maak je eigen auto (en eet hem op)!
 • Wat een gekke auto’s!
 • Miniquiz

Het verhaal

 • Sam is een klein jongetje en vindt het heerlijk om met zijn speelgoedauto’s te spelen. Zijn vader heeft een grote auto en daar kunnen ze mee op reis. Niet alle spullen kunnen in de auto, die gaan op het dak.
 • Vroeger waren er nog geen auto’s, maar wel paarden en koetsen die voortgetrokken werden door paarden. De eerste auto’s waren gemaakt van hout, leder en riet.
 • Bijna iedereen in de rijke landen waar wij wonen heeft een auto. Moderne auto’s zijn er in alle kleuren en maten. Sommige auto’s zijn geschikt om in de weide of in het bos te rijden. We hebben verwarming in de auto en vaak ook airco. Je kunt naar muziek luisteren en soms kun je filmpjes kijken op een kleine dvd-speler.
 • Je kunt overal naar toe met een auto. Het is mogelijk om rond te trekken maar je kunt ook naar een plek rijden waar het erg leuk is en daar blijven tot het einde van de vakantie. Je kunt naar de bergen of naar de stad, je kunt logeren in een hotel maar ook in een tent of caravan. Het is mogelijk om een auto te huren, die gebruik je dan en brengt deze na de vakantie weer terug.
 • Voordat je vertrekt met de auto moet je alles heel goed voorbereiden. Kleren, speelgoed, spelletjes, boeken en misschien wel een fiets. Maar niet alles kan mee, daar is een auto te klein voor. De auto moet ook fit zijn voor vertrek. De banden moeten goed opgepompt zijn, er moet genoeg olie in de motor zijn, alle lampjes moeten het doen.
 • Alle kinderen willen snel rijden, Daan wil net zo snel als zijn moeder zijn, Emma neemt de fiets, Marie duwt met haar voeten haar fiets vooruit en Ruben sjeest haar achterna. Als ze allemaal samen vertrekken, dan staan ze in de file!
 • Er zijn zo veel wegen. Het maken en onderhouden van al die wegen kost heel veel geld. Daarom moet je soms betalen om op een weg te rijden. Dat noem je tolwegen.
 • We zijn met zijn allen onderweg. Af en toe moet je even rusten, op parkeerterreinen naast de snelweg kun je stoppen. Je kunt naar het toilet gaan, iets eten of rondwandelen, voetballen. Ook kan de hond worden uitgelaten.
 • Het vinden van de weg. Langs de wegen staan borden met namen en pijlen. Al de wegen in de wereld zijn ook op een kaart getekend. En niet zo lang geleden werd de gps uitgevonden. Deze letters staan voor global positioning system. Het is een autocomputer die verbinding maakt met een satelliet, dat is een machine die hoog boven de aarde hangt. Deze satelliet weet altijd waar je bent. Als je op het apparaat ingeeft waar je naar toe wilt dan berekent die snel welke weg je het beste kunt volgen.
 • Er kan van alles gebeuren onderweg. Natuurlijk gaat er wel eens een auto stuk, de wegenwacht kan dan helpen. Als deze de klachten niet kan verhelpen dan komt de takelwagen. We moeten ons goed aan de regels houden, je moet de betekenis van alle verkeersborden kennen. De politie ziet erop toe dat iedereen zich aan de regels houdt.
 • Rijden naar de horizon. De horizon lijkt te verdwijnen. In de bergen en aan de zee, de horizon reist met je mee!
 • Maak je eigen auto (en eet hem op)! Je hebt nodig: een komkommer, vier cherrytomaatjes of radijsjes, een wortel, een paprika en negen tandenstokers. Rijden maar en daarna lekker opeten. Je kunt ook een eigen auto-bingo-spel maken. Leuk voor onderweg, wie het eerst alle tekeningen op zijn of haar kaart is tegengekomen, roept bingo en heeft gewonnen.
 • Miniquiz met tien vragen. Voorbeeld van een vraag: Hoe heten de wegen waar je moet betalen? Achter het flapje in het boek kun je de antwoorden vinden.

De tekst en de illustraties

Op de kaft een afbeelding van een auto met daarin een vader, moeder en kind. Op het dak is een koffer bevestigd met daarop een knuffelbeer. In grote groene letters staat de titel vermeld (Op reis met de auto) en daaronder de naam van de schrijver en van de illustrator. Links van de titel kun je zien dat het om een boek gaat uit de serie willewete (de wereld). Op de achterkant korte informatie over willewete en over de inhoud van het boek. Op de schutbladen afbeeldingen van autowegen, water en een tunnel. Het boek begint met een kort verhaaltje over Sam, daarna volgen de hoofdstukken over andere zaken die met auto’s te maken hebben. De tekeningen in het boek beslaan nagenoeg een hele pagina. Het boek is speels opgebouwd, er zijn een soort flapjes, soms kun je een bladzijde openklappen. Royale tekeningen van allerlei soorten auto’s met veel uitleg. Op bijna iedere bladzijde kom je een soort ballon in een felle kleur met 'weetjes' tegen. Dus bijvoorbeeld: Wist je dat de brandweer, de ziekenwagen en de politie heel snel komen helpen als er een ongeval gebeurt? De tekeningen zijn erg leuk om te zien, in frisse kleuren uitgevoerd. Er is genoeg te zien voor kleuters, maar ook voor kinderen die ietsje ouder zijn. De tekst leest prettig voor, maar ik kan mij voorstellen dat een vierjarige nog niet alle zinnen zal begrijpen. In eigen woorden vertellen is dan de oplossing. Bijvoorbeeld: Als iedereen zich aan de regels houdt, verloopt het verkeer vlotter en veiliger en gebeuren er minder ongevallen. Er staat een knutseltip aan het einde van het boek, deze is erg leuk en lekker. Duidelijke uitleg hoe je een auto moet maken, zowel in de tekst als op de afbeeldingen. Ook de quiz is leuk om te doen, je kunt direct controleren wat een kind heeft onthouden van de inhoud van het boek.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

Sam speelt met zijn auto’s. Hij heeft er een heleboel. De kleine, oranje wagen is zijn lievelingsauto. Hij laat al zijn autootjes achter elkaar rijden. Vroem vroem … boem! Soms botsen ze ook wel eens. In zijn verzameling heeft Sam precies dezelfde auto als zijn papa. Alleen is die van papa groot. Heel erg groot…

Fragment 2

Nu heeft iedereen een auto, maar dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. Mensen hebben altijd geprobeerd zich sneller en steeds verder te verplaatsen. Lange tijd gebruikten ze hiervoor paarden en koetsen die voortgetrokken werden door paarden. De eerste auto’s leken heel erg op paardenkoetsen, maar dan met een motor in plaats van een paard. Zo hadden ze nog geen dak en moest je de lampen met een lucifer ontsteken. De auto’s konden toen nog niet zo snel en zo ver rijden als vandaag.

Mijn mening over Op reis met de auto

Ik vind het een zeer informatief prentenboek over reizen met de auto. Het is een boek wat een kind niet snel zal vervelen.
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…
De Winterbeurt - Wat te controleren aan de autoDe Winterbeurt - Wat te controleren aan de autoOnderhoud van de auto voor aanvang van de winter. Zodra mist, sneeuw en gladheid de Nederlandse wegen weer kunnen gaan b…
Op safari in het KrugerparkOp safari in het KrugerparkHet Krugerpark is één van de grootste toeristische attracties van Zuid-Afrika. Het is een droom van vele dierenliefhebbe…
Een zomerbeurt: goed voorbereid op zomervakantie met de autoEen zomerbeurt: goed voorbereid op zomervakantie met de autoZomer en vakantie horen bij elkaar. Het vooruitzicht op een vakantiereis met de tent of caravan geeft een goed gevoel. D…

Boekrecensie: Het appartement van Tatiana de RosnayrecensieBoekrecensie: Het appartement van Tatiana de RosnayIn 2012 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek van Tatiana de Rosnay "Het appartement". "Het appartement" is we…
Bronnen en referenties
 • Op reis met de auto (ISBN 978 90 448 1393 7)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.