Wenskaarten: trucs en tips om meer te doen met stempels

Wenskaarten: trucs en tips om meer te doen met stempels Stempelen. Een heel populaire hobby, al vele jaren. Je hebt er immers niet veel voor nodig. Simpel ook, gewoon stempelen en inkleuren. Maar wist je dat je er ook een heleboel andere dingen mee kan doen? Een kort overzicht van de verschillende soorten stempels: rubberen stempels, foamstempels, zelf inkende stempels en clear stamps. Eens je een figuur gestempeld hebt, zijn er verschillende technieken om ze in te kleuren. Met je stempels kan je ook achtergronden maken en door te maskeren kan je verschillende stempels combineren. Kortom, een heleboel tips en trucs om veel meer te doen met je stempels.

verschillende soorten stempels

Traditionele rubberen stempel op hout gemonteerd

Deze klassieke stempel kost tamelijk veel, maar hij is oerdegelijk en geeft de meest perfecte afdruk. Toch raakt deze houten stempel meer en meer in onbruik, omdat je veel plaats nodig hebt om ze op te bergen.

Foamstempel

De foamstempel is meestal heel groot en meer geschikt voor het decoreren van muren. Ze zijn ook niet zo gedetailleerd.

Clear stamps

Sinds enkele jaren zijn clear stamps heel populair en vervangen ze steeds vaker de houten stempels. Het gaat hier om een plastiek vel met daarop verschillende stempels in één thema. Je hebt dus veel stempels voor relatief weinig geld. Daarnaast heb je ook een transparant plastiek blokje nodig om de stempels op te kleven voor gebruik. Het voordeel van deze stempels is dat ze doorschijnend zijn en dat je dus kan zien waar je stempelt. Na gebruik maak je de stempel schoon en kleef je hem terug op het plastiek vel. Nog een voordeel is dat ze minder plaats innemen bij het stockeren dan de gewone stempels.

Stempels die zichzelf van inkt voorzien

Vooral kleinere stempels hebben dit systeem. Of het gaat om rollers waar binnenin een inktmechanisme zit, of het gaat om kleine stempeltjes waarbij er een klein inktkussentje in het deksel zit. Op die manier heb je alles in één, maar meestal zijn het stempels van mindere kwaliteit die vaak niet erg zuivere afdrukken maken.

Huisgemaakte stempels

Stempels kan je ook zelf maken met verschillende soorten materialen. Aardappelen, kurken stoppen, ijzeren stoppen, bladeren, sponsjes,... Snijd er eventueel het gewenste patroon uit en je kan aan de slag. Bladeren en ijzeren stopjes kan je zo gebruiken. Even in de verf doppen en stempelen maar! Ook erg leuk voor kinderen. Voordeel is dat deze stempels erg goedkoop zijn, nadeel is dat je ze moeilijk kan afwassen of dat ze vergaan. Meestal moet je ze na één gebruik weg gooien.

Het inkleuren van stempels

Stempelkussens

Stempelkussens zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Je kan ze best stockeren met het kussen naar onder, zodanig dat de inkt steeds bovenaan ligt en het kussen dus klaar voor gebruik is. Met de grote modellen kan je de hele stempel ineens bedekken. De kleine inktkussens hebben dan weer het voordeel dat je zelf je stempel kan inkten en dat je dus verschillende kleuren kan gebruiken op één stempel.

Stempelstiften

Met stempelstiften kan je de stempel zelf inkleuren en dan een afdruk maken. Ook handig wanneer je verschillende kleuren op één stempel wil gebruiken.

Inkleuren met Derwent potloden

Even de randen van de stempelafdruk inkleuren met de potloden. De doezelaar in reukloze terpentine doppen en de gekleurde vlakken uitwrijven. Je krijgt dan een mooi kleurverloop van donker naar licht.

Stazon stempelinkt

Stazon stempelinkt heeft het grote voordeel dat ze watervast is. Handig wanneer je je figuurtje wil inkleuren met verf, want dan lopen je randen niet uit. Je kan met deze inkt ook op vilt stempelen.

Inkleuren met Copic Markers

Dit zijn stiften die een dikke en een dunne punt hebben. Je kan er verschillende malen over dezelfde plek mee kleuren zonder dat je papier begint te rafelen of dat je vegen krijgt. Het resultaat bij de Copic Marker is dat de kleur donkerder wordt wanneer je meermaals over dezelfde plaats kleurt.

Kleurpotloden of viltstiften

Kleurpotloden en viltstiften zijn klassiekers en makkelijk te hanteren. Ze zijn goedkoop en ook geschikt voor kinderen. Met water en een penseel kan je je met kleurpotloden ingekleurde oppervlakken nog een extra touch geven.

Speciale effecten

Met embossingpoeder

Stempel het figuurtje met kleurloze VersaMark inkt. Deze blijft langer nat dan gewone stempelinkt en kleeft dus beter. Strooi hierop gekleurd embossingpoeder. Schud het overtollige poeder af. Met de Heat tool verwarm je het embossingpoeder. Het embossingpoeder smelt en bolt op. Je hebt nu een stempel in de kleur van je embossingpoeder. Als je de kleur van de stempel wil als eindresultaat, dan moet je kleurloos embossingpoeder gebruiken.

Ghosting

Figuurtje stempelen met Colorbox White op een donkere achtergrond. Goed laten drogen. Eens het figuurtje goed droog is, wrijf je het in met een donkere kleur pigment inkt, liefst in de kleur van je achtergrond. Direct weer afvegen met een doekje. De witte afbeelding komt nu mooi tot zijn recht.

Wat kan je nog meer doen met je stempels?

Maskeren

Maskeren is de kunst om verschillende figuurtjes naast of achter mekaar te zetten zonder dat ze elkaar overlappen. Om dit te doen, stempel je het eerste figuurtje op een kladblad. Je knipt dit uit. Op je net blad stempel je nu het figuurtje een eerste maal. Bedek dit figuurtje met het uitgeknipte exemplaar. Stempel nu een tweede figuur naast het eerste, liefst een beetje hoger, zodanig dat je diepte krijgt in je tekening. De figuur is deels op je net blad gestempeld en deels op het kladblad. Wil je nog een derde figuur, dan doe je exact hetzelfde nog eens opnieuw. Kladblad op de tweede figuur, iets hoger een figuurtje stempelen en je hebt drie ventjes naast elkaar! Wil je bijvoorbeeld een hond met daarachter een figuur, dan stempel je eerst de hond, legt daarover je kladblad en stempelt daarover een figuurtje. Wanneer je het kladbladje wegneemt, lijkt het of de figuur achter de hond staat. Op deze manier kan je hele taferelen maken. Een sneeuwman voor een huis, een meisje op een boot, een jongen op een fiets en ga zo maar door.

3D stempelen

Maak van je stempel meerdere afdrukken. Werk af zoals bij gewone 3D-figuurtjes. Het eerste figuurtje inkleuren en volledig op kleven. Bij het tweede laagje enkele details inkleuren en op kleven. Derde laagje idem met nog kleinere details. µop deze manier krijg je een figuur met diepte.

Achtergronden stempelen

Met één klein stempeltje, bijvoorbeeld van een bloem, kan je ook achtergronden stempelen. Neem een effen blad en stempel op gelijke afstand bloemetjes in één of verschillende kleuren. Of neem een gekleurd blad en stempel hierop op gelijke afstand zwarte motieven. Zo kan je zelf mooi achtergrondpapier maken met de kleurschakeringen die je zelf wenst. Denk ook aan tekststempels, hiermee kan je ook mooi achtergrondpapier maken voor bijvoorbeeld Kerstmis of Pasen.

Stempel als motief of embellishment

Stempel een eenvoudig motief op mooi papier, eventueel papier met tekeningen. Knip het uit en je kan het om het even waar op een kaart kleven om je kaart op te smukken. Denk aan vlindertjes, bijtjes, kerstbomen, kerstmannetjes, etc.

Stempels van stripfiguurtjes

Om aan je stempels een illusie van beweging te geven, kan je achteraan je figuurtje een paar streepjes tekenen. Om de illusie te geven dat je figuurtje heel hard loopt, kan je onderaan streepjes tekenen.

De veegtechniek

Een andere methode om de illusie van beweging op te wekken, is de veegtechniek. Maak een kladbladje zoals beschreven bij het maskeren. Stempel je figuurtje een eerste keer met een pas geïnkte stempel. Leg daarop je kladbladje. Stempel nu met dezelfde stempel, zonder hem opnieuw te inkten een tweede figuurtje. Ga zo door tot het lijkt of je figuurtje "verder loopt".

Krimpie Dinkie bedeltjes maken

Maak met de Stazon inkt een afdruk op een Krimpie Dinkie vel (dit zijn speciale plastic vellen die krimpen wanneer je ze in de oven legt.) Kleur je afdruk in. Leg het vel in de oven, de tekening krimpt en wordt hard. Neem een tamelijk grote stempel, want de folie krimpt ongeveer 35%. Denk er ook aan op voorhand met een perforator een gaatje te maken als je hem ergens wil aanhangen. Ook het gaatje krimpt en dan kan er perfect een touwtje doorheen. Je hebt nu een mooi bedeltje!

Gekleurde randen maken

Met je stempelkussen kan je ook lichtjes over de rand van een vierkantig, rechthoekig of rond stuk papier gaan, zodanig dat ook dat ineens afgewerkt is en kan aangepast worden aan de kleuren van je ontwerp.

Tips en trucs om beter te stempelen

  • Heb je je stempel bewerkt met verschillende kleuren stempelinkten maar is je eerste kleur al een beetje opgedroogd, dan volstaat het om er even over uit te ademen. Door de warmte en de vochtigheid komt de inkt terug tot leven
  • Maak je stempels droog met een vochtig doekje of met een babydoekje. Stempels best niet onder de kraan schoonmaken. Bij klassieke stempels op een houten blokje komt de rubber na een tijdje los en de foamstempels zuigen het water op en blijven lang nat
  • Gebruik geen haardroger in plaats van een Heat Tool wanneer je werkt met embossingpoeder. Met een haardroger blaas je al het embossingpoeder gewoon weg
  • Voor mensen die niet graag stempelen, bestaan er nu ook kaarten met tekeningen op die je gewoon maar moet inkleuren
  • Je kan ook digitaal heel wat tekeningen vinden die je gewoon moet inkleuren
  • Stempel op voorhand een groot aantal figuren, bijvoorbeeld om mee te nemen wanneer je op reis gaat. Op die manier moet je alleen nog stiften of potloden meenemen om alles netjes in te kleuren en wanneer je terug thuis komt, kan je aan de slag met al die afgewerkte tekeningen.
  • Het grote voordeel van stempelen is dat het snel gaat, dus als je een grote hoeveelheid kaarten moet maken, is dit een prima oplossing
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrapbook - de basis van stempeltechniekenScrapbook - de basis van stempeltechniekenIedereen weet wat stempelen is; je doet de inkt op een stempel en drukt deze af op papier. Nu kun je het natuurlijk heel…
Onmisbare scrapbook producten voor de juiste prijsDenk je erover om kaarten te maken of te gaan scrapbooken, dan zijn er zeker een heleboel mogelijkheden en ook producten…
Vaderdag cadeautjes om zelf te makenVaderdag cadeautjes om zelf te makenWe willen allemaal wel eens een keer origineel uit de bus komen bij Vaderdag. Het meest afgezaagde zelfgemaakte cadeau g…

Zelf Pokémon kaarten makenKinderen kunnen ook hun eigen pokémon kaarten maken. Naast het geld dat aan pokémon kaarten wordt uitgegeven, nu besteed…
Werken met gedroogde bloemen en plantenWerken met gedroogde bloemen en plantenBloemen geven een zomergevoel. En om dat te bewaren, kan men bloemen, planten en bladeren plukken of oprapen en daarna d…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 27-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.