Writer's Block / Geen inspiratie - Tips en oplossingen

Writer's Block / Geen inspiratie - Tips en oplossingen Wat is writer’s block? Schrijvers hebben te kampen met writer’s block als ze geen inspiratie hebben of als ze geen oplossingen vinden voor problemen in hun artikel of verhaal. Zelfs de beste schrijvers hebben last van writer’s block, maar met onze tips en oplossingen ben je binnen de kortste keren weer aan het schrijven.

Writer’s Block CD

Als je een schrijver bent, dan heb je vast al momenten meegemaakt waarin je inspiratie oneindig lijkt en de ideeën in razendsnel tempo toestromen. Wist je dat je hersenen tijdens deze momenten op een frequentie tussen 8 en 12 Hz vibreren? Het is op deze frequentie dat je de meest geniale ideeën krijgt en gemakkelijker oplossingen vindt voor bestaande problemen. Het is vrij moeilijk om op eigen houtje je hersenen tussen 8 en 12 Hz (ook alpha frequentie genaamd) te laten vibreren, maar wetenschappelijk onderzoek heeft nu een methode gevonden om dit gemakkelijk te kunnen bewerkstelligen: de Writer’s Block CD lijkt een gewone CD met klassieke muziek, maar de geluiden werden zo gecombineerd dat je hersenen automatisch naar de alpha frequentie overschakelen zodat je inspiratie plots onuitputtelijk is en je van de writer’s block verlost bent.

Willekeurige woorden

Noteer enkele willekeurige woorden op papier. Alles is goed, zelfs woorden die helemaal niets met je verhaal of artikel te maken hebben. Gebruik deze woorden vervolgens om een oplossing voor een bepaald probleem te vinden. Weet je bijvoorbeeld niet hoe de detective in je verhaal een tip over de moordenaar moet krijgen en je hebt de woorden gsm, raskat, cornflakes, dierenspeciaalzaak en laarzen opgeschreven (het mogen er ook meer zijn), dan kan je met deze woorden aan de slag om een oplossing te vinden. Misschien werkt de moordenaar in de dierenspeciaalzaak waar de detective voeding voor zijn raskat gaat halen. Of misschien ziet hij toevallig een woord op een doos cornflakes dat hem aan het denken zet.

Het gebruik van willekeurige woorden is één van de beste methodes om je terug inspiratie te geven en om een oplossing voor een probleem te vinden. Waarom het zo efficiënt is? Omdat je met willekeurige woorden werkt, ga je mogelijkheden onderzoeken waar je onder normale omstandigheden totaal niet aan gedacht zou hebben. Deze methode is ook perfect voor het creëren van originele personages.

Boeken en films

Zet een willekeurige film op of sla om het even welk boek open; het hoeft zelfs niets te maken te hebben met het genre waarin je schrijft. Vraag je bij elke gebeurtenis en scène af of dit misschien in jouw verhaal zou passen.

Structuur

Als je vooral problemen hebt om het vervolg van je verhaal of je artikel te vinden, dan moet je je gaan verdiepen in structuur. Neem een gelijkaardige roman of film en kijk hoe de schrijver zijn verhaal heeft opgebouwd. Hoe volgen de scènes elkaar op? Hoeveel actiescènes heeft hij na elkaar gebruikt en wat gebeurt er na de grote actiescène? Baseer je ook op boeken die je leren hoe je een boek of film in minder dan een maand kan schrijven. Deze boeken geven je vaak een blueprint van een structuur waarop je je kan baseren. Gebruik deze structuur om je ideeën te geven, maar pin je er niet zodanig op vast dat je opnieuw geblokkeerd geraakt.

Vakantie

Je hoort vaak spreken over schrijvers die zich enkele weken of maanden afzonderen om te schrijven. Op die manier kun je je als schrijver enkele weken lang alleen maar op je manuscript concentreren. Je zo intensief focussen zorgt ervoor dat je bijzonder productief wordt, veel productiever dan dat je af en toe een uurtje zou schrijven. Ook de verandering van omgeving maakt veel schrijvers productiever. In het beste geval kun je een vakantiehuisje huren aan de kust of in het buitenland (alléén, niet in gezelschap) en je enkele weken alleen aan schrijven overgeven. Lukt dit niet, kies dan bijvoorbeeld voor het schrijven in een gezellig cafeetje of in het park.

Freewriting

Langdurig blijven nadenken over de ideale scène of de perfecte oplossing, zorgt er in de meeste gevallen alleen maar voor dat je nog verder vast komt te zitten. Daarom is het ook belangrijk dat je blijft schrijven. Zeg tegen jezelf “Ik heb exact tien minuten om deze scène te schrijven”. Doet het dan ook. Begin met het schrijven van een scène en stop niet met schrijven tot de tien minuten om zijn. Sta je zelf toe rotslechte dingen op papier te zetten. De kans is groot dat de scène inderdaad slecht zal zijn, maar je zal versteld staan van de vele goede ideeën en stukjes dialogen die je scène bevatten. Mits een beetje herschrijven is de scène vast bruikbaar. Deze techniek wordt freewriting genoemd.

Werk in stadia

Het schrijven van een boek, film of artikel doe je best in twee verschillende stadia. In het eerste stadium zet je een eerste versie op papier met behulp van de freewriting techniek (zie boven). Deze versie schrijf je het beste in een zo kort mogelijke tijdspanne (schrijf bijvoorbeeld elke dag gedurende twee weken). Probeer je werk tijdens deze fase niet te beoordelen en begin zeker niet met herschrijven. Zorg er nu alleen maar voor dat je verhaal op papier staat. Let niet op lelijke zinnen, tegenstrijdigheden en clichés. Pas in het tweede stadium mag je je verhaal herschrijven en oppoetsen.

Durf te wissen

Durf goede scènes te wissen. De kans is groot dat je bepaalde passages niet zult kunnen gebruiken, hoe goed ze ook zijn. Soms sturen geschreven scènes je in een bepaalde richting, maar misschien is dit niet de goede. Soms wil je een goede scène niet wissen, ook al blokkeert die het verdere verloop van het verhaal. Als je echt wilt, vind je wel een manier om deze scène toch te gebruiken, maar de kans is wel groot dat dit meer tijd zal vergen dan dat je de scène gewoon wist.

Titels

Kijk naar titels van films, romans en liedjes. Welke beelden komen in je op als je aan deze titel denkt? Welke scènes zouden bij deze titel passen? Dit is vooral een goede manier om nieuwe ideeën voor verhalen te bedenken, maar het is ook efficiënt om met nieuwe scènes voor de proppen te komen.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van elke dag schrijvenDe voordelen van elke dag schrijvenWil jij een boek schrijven? Bij verhalen schrijven kun je ervoor kiezen om elke dag te schrijven. Zelfs als het even nie…
Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je begint gewoon. Voor beginnende sc…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Songwriting, hoe overwin je je writers blockJe wilt graag een song schrijven, maar krijgt geen letter op papier. Wat nu? Wat zijn de manieren om over je writers blo…

Zelf een kerststukje makenEen goed en mooi kerststukje in de winkel is meestal erg duur. Bij een bloemist betaal je al snel €20,- voor een kerstst…
Hoe schilder je zelf heel makkelijk een (zelf)portret?Hoe schilder je zelf heel makkelijk een portret van jezelf of van je kinderen? Volg onderstaand stappenplan en je kunt b…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 04-05-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.