Kleuren zijn “gewoon” en we worden er de hele dag mee omgeven. Toch worden kleuren geassocieerd met een stemming, een gevoel, een persoon en noem maar op. De bijbehorende uitleg over een aantal veel voorkomende kleuren samengevat in een artikel.
Letterlijke betekenis
Kleur ontstaat uit licht. De in het zonlicht aanwezige kleuren worden door de objecten waar het licht opvalt, geabsorbeerd, opgenomen, gereflecteerd, teruggekaatst. We zien de dingen in de kleur van het teruggekaatste licht. Zo krijgen gras, bomen, stenen etc.. hun kleur door het terugkaatsen van bepaalde lichtkleuren. Als alle lichtkleuren door een voorwerp worden geabsorbeerd, zeggen we dat het voorwerp zwart is. Een voorwerp is wit als het relatief veel licht terugkaatst. Als er geen licht is, in het donker dus, zijn er geen kleuren te onderscheiden.
Rood
De betekenisvolle kleur staat voor vuur, bloed, agressie, liefde etc. en valt te vertalen naar “ aanwezig zijn”. Deze krachtige kleur wordt ook graag door vrouwen gedragen, je straalt er kracht mee uit. In het dieren- en plantenrijk is de kleur rood hetgeen aantrekt. Ben je dus bewust van wat rood tot effect kan hebben.
Blauw
Deze kleur staat voor eenvormigheid, betrouwbaarheid. De kleur kent wel verschillende tonen. Donker blauw kan heel mooi staan, maar kan ook depressie met zich meebrengen, een beklemmend gevoel geven etc. Terwijl de licht blauwe tint juist ruimte geeft (lucht) en alles wat daar tussen zit. Blauw is ook een kleur die veel mensen staat, dit heeft met de vele toonsoorten te maken. Maar blauw heeft altijd iets “degelijks” en wellicht daarom dat het nog steeds de meest gekozen kleur bij sollicitatie is.
Groen
Groen wordt vaak in verband gebracht met rust en kalmte. Dit is terug te herleiden naar de natuur en de natuur staat ook voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Groen is een relatief weinig gedragen kleur, op milieuorganisaties na, en is niet altijd goed te combineren met alle huidtypes. Vanwege milieuaspecten staat het lichte groen ook steeds vaker voor “lucht” en “ ademhalen”.
Geel
Alertheid en jaloezie zijn woorden die horen bij geel. Het is de tegengestelde kleur van blauw. De basis voor de negatieve insteek dateert al uit de middeleeuwen (uitgestotene moesten geel dragen), terwijl in het Oosten geel een keizerlijke betekenis heeft. Toch zie je tegenwoordig ook vaak dat geel iets krachtigs en sprankelends uitstraalt en ‘licht geeft”. Dit kan naar het voorjaar te herleiden zijn.
Zwart
Zwart heeft van oudsher iets met somberheid (depressie, net als het diepe blauw) en religie (rouw) maar ook met rebellie. De kleur zwart is vaak in combinatie met een andere kleur goed te dragen, echter helemaal zwart gekleed gaan versterkt maar weinig mensen. Geheel in zwart kan ook voor iets mysterieus staan, terwijl een zwart dier weer kracht uitstraalt. Tegenwoordig zie je het interieur ook steeds meer zwart terug (meubels, muren, accessoires) en laat het mystieke terugkomen. Goede gecombineerd kan het ook een eyecatcher zijn.
Wit
Ook deze kleur heeft iets met religie, maar ook met kilte en reinheid. Reinheid en maagdelijkheid is nog in de witte trouwjurk terug te vinden. Mensen die een lelieblanke huid hebben kunnen eigenlijk geen echt witte huid hebben, maar gecombineerd met een andere kleur (pastel of harde kleur) kan het weer wel. In religie zie je het wit steeds meer terugkomen als “tegenhanger” van het zwart. Een uitvaart geheel in het wit bijvoorbeeld of speciale “witte missen”.
Bruin
Bruin is onopvallend, nederig, comfort en Freud was er door gefascineerd (conflict tussen vieze poep en krampachtige ordentelijkheid). In kleding geeft het ook het onopvallende en nederige effect en fleurt vaak pas op als je het combineert met een vrolijke pastelkleur. In het interieur komt er altijd wel een bepaalde bruine kleur terug, variërend van blank hout tot het donkere hardhout.
Rose
Roze is een afgeleide kleur van rood en als zodanig lang gezien. Toch heeft ook rose een duidelijke betekenis, zoals het “neutraliseren” van een emotie of onprettige situatie. Rose als kleding dragen maakt de blanke huid vaak vaal, terwijl als deze afsteekt tegen een donkere huid het “opfleurt”.
Paars
Paars is een spirituele kleur (samenvoeging van rood en blauw). De kleur heeft iets geheimzinnigs en waardigs. Kleur komt vaak terug in combinatie met andere nuances van paars of een andere neutrale kleur die het paars nog meer laat schitteren.
Alles wat je over kleuren moet weten!Kleuren zien we door het wit licht. Als er geen licht is, kunnen we ook geen kleuren zien. Indien de lichtbron gekleurd is, zien w…
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de drie prima…
Effect van kleuren in huisKleuren in huis kunnen voor veel effect en gevoel zorgen. Kleuren wekken iets op en het is dan ook handig om te weten wat kleuren…
Indeling kinderboekenSommige schrijvers houden zich tijdens het schrijven niet bezig met een bepaalde doelgroep of leeftijdscategorie. Anderen daarente…