Hoe maak je de kleur bruin?

Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de drie primaire kleuren met elkaar te mixen, maar vaak kom je dan op aparte bruin uit die je niet wilt. Het gemakkelijkst is dan om een primaire kleur te mengen met een secundaire kleur. Je kunt eindeloze tinten bruin maken door het mixen van de primaire kleuren rood, geel en blauw. Het gemakkelijkst is om twee van de primaire kleuren te mixen om een secundaire kleur te maken en deze te mixen met zijn complementaire kleur.
Indien je bruin wilt maken omdat je iets wilt schilderen, is het aangeraden de kleuren te mixen met een palet in plaats van een kwast.

Primaire, secundaire en complementaire kleuren

Primaire kleuren

Onder de primaire kleuren vallen rood, geel en blauw (de hoofdkleuren).

Secundaire kleuren

Deze kleuren ontstaan door de mengen van twee primaire kleuren. Door de menging van de primaire kleuren rood en blauw ontstaat de secundaire kleur, paars.

Complementaire kleuren

Zoals bij de kleurencirkel te zien is staan primaire kleuren tegenover secundaire kleuren. Kleuren die tegenover elkaar liggen noemen we complementaire kleuren. De complementaire kleur van rood is dus groen.

Maak bruin van de primaire kleuren

De meest gemakkelijke manier om bruin te maken is door de drie primaire kleuren te mengen. Je hoeft hierbij niet evenveel van iedere kleur te gebruiken. Naast dat je de kleur lichter en donkerder kunt maken door toevoeging van wit en zwart, kun je ook geel en blauw gebruiken.

Maak bruin van groen en rood

Maak groen door blauw en geel te mixen. Het beste is om van geel en blauw evenveel te gebruiken, zodat je een goede standaardgroen krijgt. Als je te veel groen gebruikt wordt de kleur te donker, en wanneer je te veel geel gebruikt wordt de kleur te licht. Wanneer je groen hebt kun je deze mixen met rood. Voeg steeds een beetje rood toe om naar bruin toe te werken aangezien je niet erg veel rood nodig hebt. Je kunt aan deze bruin dan nog gemakkelijk wat groen of rood toevoegen om je bruine kleur een tint te geven.

Bruin maken van blauw en oranje

Maak eerst oranje door rood en geel te mixen. Aangezien je minder nodig hebt van geel dan rood is het verstandig steeds een beetje geel aan rood toe te voegen. Het resultaat moet enigszins een roodachtig oranje zijn. Wanneer je deze kleur hebt voeg je steeds slechts een klein beetje blauw toe aan deze mix. Je kunt hierna de bruin nog donkerder maken met blauw en lichter maken met oranje.

Bruin maken van paars en geel

Paars krijg je door de kleuren rood en blauw te mengen. Gebruik hiervoor evenveel blauw als rood. Wanneer je dat hebt gedaan mix je deze donkere paarse kleur met geel. Wanneer je je bruin donker wilt houden gebruik je weinig geel, wanneer je je bruin lichter wilt krijgen gebruik je wat meer. Ook deze bruin kun je gemakkelijk donkerder en lichter maken door paars of geel te gebruiken.

Aangezien hierboven steeds 3 primaire kleuren zijn gebruikt, kun je ook bruin maken door alle drie de primaire kleuren tegelijk te mixen. Maar dit is natuurlijk een stuk minder secuur aangezien je veel minder controle hebt over de tint bruin die je dan krijgt. Houd in je achterhoofd dat door steeds geel toe te voegen je tint bruin steeds lichter wordt en door blauw en of rood toe te voegen zal het donkerder worden.
© 2015 - 2024 Florisdekok, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Een mooi shirt gekocht in een opvallende kleur? Heel leuk, maar thuisgekomen gebeurt het weet hoe vaak dat je vertwijfel…
Alles wat je over kleuren moet weten!Alles wat je over kleuren moet weten!Kleuren zien we door het wit licht. Als er geen licht is, kunnen we ook geen kleuren zien. Indien de lichtbron gekleurd…
Lichtkleuren versus inktkleurenLichtkleuren versus inktkleurenLichtkleuren kunnen worden beschreven met de RGB-kleurencode. Elke lichtkleur kan immers worden samengesteld door rood,…
Sneller bruin worden in de zonSneller bruin worden in de zonIn de zomer rennen we massaal naar buiten, gewapend met zonnebril, zonnebrandcrème en handdoek. Bruin worden willen we,…

Een originele zwangerschapsherinnering: een gipsbuikDe nieuwste trend als origineel aandenken van je zwangerschap: een gipsafdruk van je buik. Deze gipsafdruk kun je met mo…
Investeren in goud: het Wilhelmina tientjeEen zeer populaire gouden munt om in te investeren is het Nederlandse gouden tientje. Vooral die tientjes die geslagen z…
Florisdekok (7 artikelen)
Laatste update: 12-08-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.