Zelf een sidepull neusriem voor uw hoofdstel maken

Tegenwoordig zijn er veel mensen die met hun paard bitloos willen rijden. Er zijn veel verschillende bitloze optomingen. Één hiervan is de sidepull neusriem. Deze neusriem ligt op het zachte gedeelte van het hoofd van het paard. Aan de sidepull zitten in totaal vier ringetjes bevestigd. Met deze ringetjes kan de neusriem bevestigd worden aan het hoofdstel, en kunnen de teugels eraan vastgemaakt worden.

Wat is een sidepull?

Een sidepull is een bitloos hoofdstel waarbij de teugels aan de zijkant van de neus zitten. De teugels worden een paar centimeter boven de plek bevestigd waar de teugels van een hoofdstel met bit zitten. De bakstukken, de frontriem en de keelriem blijven hetzelfde als bij een gewoon hoofdstel, hierdoor kunt u ook uw zelfgevlochten sidepull neusriem aan uw eigen hoofdstel maken. Verder heeft u alleen nog een kinriempje nodig. Het verschilt erg per neusriem hoe scherp deze inwerkt op het paard. Een dunne, ruw gevlochten neusriem geeft veel meer druk dan een dikke, zachte neusriem.

De sidepull neusriem heeft in totaal vier ringetjes. Twee worden gebruikt om het hoofdstel aan vast te maken, en de twee die als het ware los zitten worden de teugels aan bevestigd.

Wat heeft u nodig?

  • Touw, ik gebruik 4 mm dik polypropylene multifilament (PPMF)
  • Een schaar
  • Een meetlint
  • Vier even grote ringetjes
  • Een aansteker

Welke maten

Om te beginnen moet u bepalen hoe lang u de sidepull voor uw paard gaat maken. Hieronder in de tabel kunt u opzoeken hoe lang uw sidepull moet worden. Dit zijn standaard maten, elk paard heeft andere afmetingen dus u kunt de benodigde lengte ook zelf opmeten. U zoekt het jukbeen van uw paard op. Dit is een uitstekend bot aan beide kanten van het hoofd van het paard. Deze zit ongeveer 20-30 centimeter boven de mondhoek. U gaat hier ongeveer drie vingers onder zitten. Dit is de beste plek voor de neusriem. U trekt een denkbeeldige lijn vanuit de mondhoek omhoog, zoek dit punt ook op aan de andere kant van het hoofd. Nu kunt u de lengte tussen deze twee punten opmeten. Dit is de lengte van het touw dat nodig is, dit is dus zonder de ringetjes gemeten.

Maat Bovenmaat neusomtrek Benodigde lengte touw
Mini...-20 centimeter1,20 meter
Shetlander20-23 centimeter1,30 meter
Pony23-25 centimeter1,40 meter
Cob25-28 centimeter1,50 meter
Full28-30 centimeter1,60 meter
Groot paard, trekpaard30-... centimeter1,70 meter

Stap één

Nu kunt u gaan beginnen. Als u een sidepull neusriem van 25 centimeter wilt maken heeft u twee touwen van 1,40 meter nodig. Knip deze af en brand de uiteindes dicht. Dit wordt het midden van de sidepull en deze is alleen aan de zijkanten zichtbaar. Houd hier rekening mee in de kleurenkeuze. Nu kunt u beginnen met vlechten. Dit is dezelfde techniek als bij een halstertouw vlechten (zie hieronder bij lees verder). U zoekt het midden van de twee touwen op en legt ze neer zoals op de eerste foto te zien is. Vervolgens pakt u het meest linker touw en legt deze tussen touw 3 en 4 in. Dan doet u dit touw onder 3 door en legt hem tussen 2 en 3. Hierna doet u hetzelfde met het meest rechter touw. Eerst over de twee touwen naast hem, en dan terug onderdoor. Dit is te zien op de tweede foto. Zo blijft u doorgaan en er zal al snel een vlecht ontstaan.


Na ongeveer 5 centimeter gevlochten te hebben is het tijd om twee ringetjes te pakken. Doe het deel van de vlecht door de ringetjes, net als hoe het op de foto hieronder staat. Dan maakt u in het begin van de vlecht twee lusjes. Dit kan met behulp van een schaar of gewoon met uw vingers. De twee buitenste touwen moeten door deze lusjes. Hierna kunt u gewoon weer verder vlechten.


Op de eerste foto zitten de touwen nog niet door de lusjes, en op de tweede foto wel. Als dit goed zit kunt u verder gaan met vlechten. Als u denkt dat u bijna klaar bent met vlechten moet u gaan meten. In deze situatie word de sidepull 25 centimeter lang. Dit is het deel zonder ringetjes, dus alleen het touw. Vlecht na u deze lengte gemeten heeft nog ongeveer 5 centimeter door. Nu kunt u beginnen met het terugvlechten. Pak eerst de andere twee ringetjes erbij, en doe het uiteinde van de vlecht erdoor, net als op de foto. Daarna trekt u steeds een paar lusjes open van de bestaande vlecht, en doe de uiteindes steeds door ieder een ander lusje. Trek dit goed aan. Nu kunt u deze uiteinden afknippen en dichtbranden. Brand dit goed dicht, de vlecht mag niet weer losraken. Dan heeft u dit resultaat.


Als u graag een ronde sidepull wilt is dit ook mogelijk. U neemt dan in plaats van twee touwen, vier touwen. U vlecht op dezelfde manier als hierboven beschreven is, maar dan neemt u steeds twee touwen, in plaats van één. Op deze manier bent u nu al klaar met uw sidepull neusriem!

Stap 2

Nu knipt u opnieuw twee touwen af. Deze moeten ieder 2,50 meter zijn. U gaat de kern nu omvlechten. Zoek weer het midden van de touwen op en leg ze zo neer als op de foto hieronder is aangegeven. Vervolgens pakt u de linker bovenste draad op, leg deze over de draad daaronder, en vervolgens doet u de draad onder de kern door en bovenlangs weer terug. Doe hetzelfde met de rechter bovenste draad.



Zo gaat u steeds door totdat de hele kern bedekt is. Als u bij het einde aangekomen bent kunt u gaan afhechten. Doe de onderste draad onder de bovenste door en laat hem via een lus uit de vlecht naar boven komen. Doe dit met beide onderste touwen. De twee overige touwen kunt u nu onderlangs door een andere lus naar boven laten komen, net als op de foto. Het is belangrijk dat de uiteinden boven zitten, zodat er geen harde stukjes aan de onderkant van de sidepull in de neus van het paard kunnen drukken. Dit kan schuurplekjes geven. Trek de vlecht goed aan. Als u tevreden bent kunt u de uiteinden van de touwen afknippen en vervolgens goed dichtbranden zodat hij blijft zitten.



Nu is uw sidepull neusriem af! Door de dikke vlecht is deze sidepull neusriem redelijk vriendelijk tegenover uw paard. Als u stug materiaal gebruikt heeft kan de neusriem gaan schuren. Let hier goed op.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk paardrijden: bitloze optomingenBitloos en hoofdstelloos rijden is een zeer paardvriendelijke manier van rijden en wordt steeds populairder. Er zijn erg…
Westernrijden: Het westerntuigIn het westernrijden heb je veel diverse soorten hoofdstellen, bitten en zadels. Hieronder heb ik een kleine selectie ge…
Mechanische bitloze systemen: hackamore, glücksrad en flowerMechanische bitloze systemen: hackamore, glücksrad en flowerTegenwoordig gaan steeds meer ruiters bitloos rijden. Er bestaan veel verschillende soorten bitloze hoofdstellen. Er zij…
Tuig: Het HoofdstelTuig: Het HoofdstelOm paard te gaan rijden heb je verschillende spullen nodig. Ook wel tuig één deel daarvan is het hoofdstel. Deze zit om…

Postzegels? Verzamelen!Postzegels? Verzamelen!Sinds in 1840 de allereerste postzegel op een brief werd geplakt, zijn er in alle landen van de wereld vele duizenden po…
Kerstmis: De best geschudde nieuwjaarswensenHet opengeslagen boek en het cadeauzakje bieden veel mogelijkheden voor het maken van de inmiddels welbekende schudkaart…
Tara96 (44 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.