Zelf touwteugels/clip teugels voor uw paard maken

Zelf touwteugels/clip teugels voor uw paard maken Wilt u leren hoe u zelf touwteugels met clips moet vlechten? In dit artikel staat duidelijk beschreven hoe dit moet. U kunt zelf de lengte en kleurencombinatie bepalen en bovendien is het erg leuk om uw eigen teugels te maken. Ook erg handig met rijden omdat de teugels niet met gespen bevestigd worden kunnen ze snel en gemakkelijk losgemaakt worden!

Touwteugels

Touwteugels zijn erg handig vanwege de clips die eraan zitten. Zo kunt u gemakkelijk de teugels aan een ander hoofdstel bevestigen. Ikzelf vind de grip van de zelfgemaakte teugels erg goed. En als u de vlecht netjes teruggevlochten heeft ligt de kwaliteit van de teugels ook erg hoog.

Wat heeft u nodig?

Er zijn een aantal materialen nodig om uw eigen teugels te maken. Hier even op een rijtje:
  • Touw, ik gebruik 4 mm dik polypropylene multifilament (PPMF). U kunt natuurlijk ook experimenteren met een ander soort touw.
  • Een meetlint
  • Stevige clips
  • Een schaar
  • Een aansteker

Stap één

Om te beginnen moet u bepalen hoe lang u uw teugels wilt maken. U kunt eerst zelf opmeten wat u een prettige maat vindt. Hieronder staan richtlijnen. We gaan een 5-voudige vlecht maken. Dit doen we door twee dubbelgeslagen en een enkel touw te gebruiken. In de tabel kunt u opzoeken hoeveel touw er nodig is voor een bepaalde lengte teugels.

Maat Lengte teugels Benodigde lengte touw
Shetland2,30 meter3,50 meter
Pony2,50 meter3,80 meter
Cob2,70 meter4,10 meter
Paard2,90 meter4,40 meter

Als u teugels voor maat pony wilt maken heeft u dus een keer een touw van 3,80 meter nodig, en twee keer een touw van 7,60 meter. Brand de uiteinden van de afgeknipte stukken dicht zodat het niet gaat rafelen.

Stap twee

Doe de twee lange touwen door het oog van de clip, zorg dat het midden van de touwen bij het oog zitten. Het korte touw moet er ook doorheen. Het oog moet ongeveer 10 centimeter van het einde van het touw zitten, zoals op de linker foto te zien is.

Als de touwen goed liggen kunt u beginnen met vlechten. Splits de zes touwen in twee groepen van drie. Het korte uiteinde doet aan het begin ook mee in de vlecht. U pakt het meest linker touw, in dit geval het donkerblauwe, en legt deze naar de andere groep. Doe vervolgens hetzelfde met het meest rechtertouw, de bruine, en leg deze naar de andere groep. Dit is te zien op de middelste foto hierboven. Dit blijft u steeds herhalen. Pak weer het meest linker touw en breng deze naar het midden, dan het meest rechter touw etc. Dit is nog te zien op de rechter foto hierboven.

Na een tijdje kan het korte uitende niet meer meevlechten. Deze steekt dan een klein stukje uit de vlecht. U kunt gewoon doorgaan met vlechten. Knip het uiteinde af en brand het dicht. Het korte uitstekende touwtje is hier links op de foto te zien. U kunt ook wachten met het afknippen en dichtbranden hiervan omdat u anders in de war kan raken met uw vlecht. Blijf nu steeds doorvlechten met de vijf overige touwen.

Stap drie

Als u nog ongeveer 20 centimeter touw overheeft kunt u gaan beginnen met het afwerken van de teugel. U neemt de tweede clip en doet de vlecht door het oog. Zorg ervoor dat de touwen niet in de knoop raken. Hieronder is te zien hoe u de uiteinden kunt terugvlechten. Met een schaar kunt u lusjes maken in de vlecht waardoor de uiteinden erdoor kunnen.

Op de eerste foto ziet u de dubbelgeslagen vlecht door het oog van de clip. Op de tweede foto is te zien de de rechter drie touwen al teruggevlochten zijn. Er is steeds een lusje gemaakt in de vlecht en daar zijn de uiteinden doorheen gehaald. Op de derde foto ziet u dat alle vijf de touwen teruggevlochten zijn. Voor extra stevigheid kunt u de touwen nog verder terugvlechten. Als u klaar bent kunt u de uiteinden afknippen en dichtbranden. Zorg ervoor dat de touwen goed dichtgebrand worden zodat de vlecht niet meer los kan gaan. En dan zijn uw zelfgemaakte teugels klaar! Als het goed is is dit dan het eindresultaat:

Variaties

Dit is de uitleg om platte teugels met vijf touwen te maken. Natuurlijk zijn hier ook nog variaties op. U kunt bijvoorbeeld met zes touwen, of zelfs meer touwen vlechten. Dit is hetzelfde principe, maar dan met een of meerdere touwen erbij. Ook kunt u ronde teugels maken. De uitleg van rond vlechten met acht touwen is beschreven in de uitleg om zelf een halstertouw te maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grondwerk - Beginnen met het werken aan de lange lijnenWerken aan de lange teugel biedt vele voordelen. Het is een leuke manier van trainen die het paard leert vertrouwen op z…
Hulpteugels voor het paardrijdenHulpteugels voor het paardrijdenHulpteugels worden in de paardensport gebruikt om het paard en de ruiter te helpen. Er bestaan verschillende hulpteugels…
Paardenbit: verschillende soorten, merken en types bittenPaardenbit: verschillende soorten, merken en types bittenHoewel bitloos paardrijden steeds meer wordt toegepast, rijden verreweg de meeste ruiters met een bit. Er bestaan versch…
Mechanische bitloze systemen: hackamore, glücksrad en flowerMechanische bitloze systemen: hackamore, glücksrad en flowerTegenwoordig gaan steeds meer ruiters bitloos rijden. Er bestaan veel verschillende soorten bitloze hoofdstellen. Er zij…

Postzegels? Verzamelen!Postzegels? Verzamelen!Sinds in 1840 de allereerste postzegel op een brief werd geplakt, zijn er in alle landen van de wereld vele duizenden po…
Kerstmis: De best geschudde nieuwjaarswensenHet opengeslagen boek en het cadeauzakje bieden veel mogelijkheden voor het maken van de inmiddels welbekende schudkaart…
Tara96 (44 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.