Verschillende varianten van Scrabble

Scrabble is altijd al een populair bordspel geweest. Vooral bij de wat oudere is dit woordspel vaak geliefd. In 2010 werd een Scrabble variant voor op de smartphone ontwikkeld. Sinds die tijd is ook het bordspel weer erg in trek en nu bij jong en oud. Er zijn inmiddels verschillende varianten van Scrabble. In dit artikel leest u informatie over de verschillende varianten.

Het eerste spel

De eerste variant van Scrabble werd bedacht door de architect Alfred Mosher Butts. Deze variant die hij ook wel Lexiko noemde was nog zonder spelbord. Het grote succes van het spel bleef echter uit tot James Brunot ermee te maken kreeg. De volgende aanpassingen werden er gedaan:
 • De naam veranderde in Scrabble.
 • De bonus die men krijgt als men in één beurt al zijn letters op kan leggen.
 • De premievakjes (2 of 3 keer dubbele woordwaarde en 2 of 3 keer dubbele letterwaarde).

Scrabble in het buitenland

Scrabble wordt verkocht in 29 talen verdeeld over 121 landen. Aangezien alle talen andere letters en tekens bevatten zullen niet alle Scrabble spellen hetzelfde zijn. Zo zijn er in de Italiaanse variant maar 22 letters aanwezig. Ook de punten van de letters verschillen per land. In de ene taal gebruiken ze een letter misschien veel vaker dan in de andere taal. Zo is de Y in het Engels 4 punten waard en de Y in het Nederlands 8 punten. Scrabble is zo populair dat er zelfs wereldkampioenschappen worden gehouden. In 2011 werden de wereldkampioenschappen gehouden in Warschau, de hoofdstad van Polen.

Scrabble junior

Deze versie is uitgebracht voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Het bordspel bevat twee verschillende kanten. De ene kant is meer voor kinderen van 5 tot 7 en de andere kant voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder. Bij de makkelijke kant staan de woorden al gegeven door middel van plaatjes. De kinderen proberen één voor één een woord te vullen. Per woord krijgt men een fiche, de speler met de meeste fiches wint.
Bij de moeilijke kant lijkt het bord hetzelfde te zijn als het gewone Scrabblebord. Het verschil zit in de premievakjes. Deze leveren wel bonuspunten op, maar hebben geen dubbele woordwaarde of letterwaarde. Ook mag een speler in het begin van zijn beurt één letter omruilen zodat er meer kans is dat men een woord kan maken.

Scrabble Trickster

Dit spel werkt hetzelfde als het originele spel alleen is er een extra toevoeging. Als men een woord legt over een vakje waarop staat Trick, dan mag men een Trick-kaart pakken. Op deze kaart staat een opdracht zoals: draai een letter van jezelf om en speel deze als een blanco of bekijk de letters van de tegenstander. Via de website http://www.scrabbletrickster.nl/ kunt u ook zelf extra Trick-kaarten maken.

Wordfeud

Wordfeud kan men spelen via de smartphone of via een tablet. Het is een mobiele applicatie die men kan downloaden en die men online kan spelen. De voordelen van Wordfeud zijn:
 • U kunt kiezen uit verschillende talen.
 • U heeft 72 uur om te reageren.
 • U kunt ongeveer 30 spellen tegelijk spelen.
 • U kunt bekende uitnodigen of met een vreemde spelen.
 • Het neemt enkel ruimte in beslag op uw telefoon of tablet.
 • U kunt het spel zo opstarten dat alle premievakjes willekeurig op het spelbord geplaatst zijn
Het beste is om Wordfeud te spelen als u Wi-Fi heeft, anders kan het wel veel aan internetgebruik gaan kosten.

Webfeud

Webfeud lijkt op Wordfeud alleen wordt het gespeeld via de computer. Op de website www.webfeud.com kunt u registreren en inloggen om vervolgens Scrabble online te spelen. Bij deze variant van Scrabble kunt u ook met meerdere mensen tegelijk spelen. Als u offline gaat heeft dit geen invloed op het spel, u kunt als u online gaat gewoon weer verder gaan. Het begin van de website is Engels, maar u kunt instellen dat u in het Nederlands wilt spelen.
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Ken je het spelletje Scrabble nog van het bordspel waar je uren met vrienden of familie kon spelen? Tegenwoordig is er e…
De beste "Wordfeud Helpers"Een toepassing op de mobiele telefoon die niet meer weg te denken is, is Wordfeud. Scrabble op je mobiel is helemaal in.…
Wordfeud; online scrabble op je telefoon!Wordfeud; online scrabble op je telefoon!Wordfeud, een online variant op het oude bekende bordspel Scrabble. Het spel is gratis verkrijgbaar in de app store en a…
Wordfeud: woorden met twee lettersWordfeud: woorden met twee lettersSpeel je graag Wordfeud? Dan heb je zeker iets aan deze lijst van door Wordfeud geaccepteerde tweeletterwoorden én goede…

Het gezelschapsspel Shogun oftewel IkusaHet gezelschapsspel Shogun oftewel IkusaShogun of Ikusa (de latere naam) is een strategisch bordspel voor twee tot vijf spelers. Het spel is vanwege de moeilijk…
Wordfeud: Vals spelen / CheatsHet is de meest verslavende mobiele app van dit moment: Wordfeud. Met deze app kun je scrabble spelen op je mobiele tele…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Scrabble
 • http://www.webfeud.com/
 • http://www.scrabbletrickster.nl/
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.