Kerstspel - gezelligheid voor het hele gezin

Kerstspel - gezelligheid voor het hele gezin Wie er aan cadeautjes doet met Kerst kan ook eens een andere weg inslaan dan alleen het uitpakken na het Kerstontbijt of diner. Het Kerstspel is een simpel spel, waar veel gezelligheid mee gemoeid is. Met een paar simpele hulpmiddelen wordt de Kerst nóg gezelliger en spannender!

Benodigdheden

 • Cadeaus (het liefst een even aantal)
 • 1 Dobbelsteen
 • Papier met spelregels
 • Een grote, gezellige familie

Spelregels

Het spel is simpel te maken en kan naar eigen inzicht aangepast worden. Hieronder volgen enkele suggesties voor spelregels.

Het Kerstspel wordt gespeeld met cadeaus die de spelers moeten winnen. Iedereen die mee doet met het spel koopt een van tevoren bepaald aantal cadeaus. Het leukste is om een even aantal te kopen, zodat iedereen evenveel cadeaus aan het einde mee naar huis kan nemen. Er kan bijvoorbeeld bepaald worden dat iedereen vier cadeaus koopt. De cadeaus worden ingepakt en bij elkaar op een hoop gelegd. Het handigst is om in een kring om de pakjes heen te gaan zitten, zodat de cadeaus makkelijk gepakt kunnen worden.

Ronde 1

In de eerste ronde is het de bedoeling dat alle cadeaus verdeelt worden onder de spelers en dat ze aan het einde van de ronde ook uitgepakt zijn. Bij ieder aantal ogen op de dobbelsteen hoort een actie van de gooier. De spelregels in ronde 1 kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • 1: cadeau pakken
 • 2: cadeau ruilen met iemand (zelf bepalen wie)
 • 3: geef je cadeau aan degene rechts
 • 4: cadeau pakken
 • 5: geef je cadeau aan degene links
 • 6: cadeau uitpakken

Wanneer alle cadeaus in het spel zijn, dus onder de spelers verdeeld, kan er bepaald worden dat wanneer je 1 en 4 gooit, dat ook betekend "cadeau uitpakken".

Ronde 2

Deze ronde begint wanneer alle cadeaus zijn uitgepakt. Het maakt nu nog niet uit of iedereen wel een even aantal cadeaus heeft, want er kan nog van alles veranderen door het spel. De bedoeling van de tweede ronde is dat er cadeaus veilig gesteld kunnen worden, zodat iedereen aan het einde evenveel cadeaus heeft. De spelregels kunnen in deze ronde zijn:

 • 1: Cadeau veilig stellen (het cadeau is nu van jou en mag niet meer geruild/afgepakt worden)
 • 2: Cadeau ruilen (weer willekeurig)
 • 3: Geef een cadeau aan degene rechts
 • 4: Pak een cadeau bij iemand weg (willekeurig)
 • 5: Iedereen moet twee plaatsen opschuiven (de cadeaus blijven liggen op hun plek. Iedereen komt dus bij een andere stapel cadeaus te zitten.)
 • 6: Cadeau veilig stellen.

Zodra iedereen een even aantal cadeaus heeft bemachtigd, is het spel afgelopen.

Variaties

De spelregels zijn gemakkelijk aan te passen. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor meerdere mogelijkheden om veilig te stellen, cadeaus te pakken bij een ander of te ruilen. Voor mensen met veel inspiratie kan er ook met twee dobbelstenen worden gespeeld, of er kunnen meerdere rondes in worden gebracht.

Het is ook leuk om met een groter gezelschap één leuk en één niet leuk cadeau te kopen. Er moet een soort strijd ontstaan om de leukste cadeaus. Het is dan de kunst om de minder leuke cadeaus zo snel mogelijk kwijt te raken en de leukste cadeaus veilig te stellen.

Strijdbare cadeaus

Aangezien de cadeaus niet voor iemand specifiek worden gekocht is het leuk om cadeaus te kopen die bij iedereen goed in de smaak vallen. Een voorbeeld van zo'n cadeau zijn krasloten. Iedere speler zal dolgraag dit cadeau in zijn bezit krijgen, omdat er natuurlijk iets mee gewonnen kan worden. Voor mannen doet bier het ook goed en voor vrouwen chocolade of wijn. Er kan natuurlijk ook gekozen worden om wel specifieke cadeaus te kopen voor een bepaald persoon, zodat die persoon per se dat cadeau wil bemachtigen.

Het spel kan naar hartenlust worden aangepast en zorgt voor een gezellige avond met de gehele familie!
© 2011 - 2024 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Elk jaar is het weer de vraag wat een leuk en origineel cadeau is om aan iemand te geven met kerstmis. December is de fe…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Kerstmis gaat gepaard met vele versieringen, kerstartikelen kunnen echter zeer prijzig zijn. Wie verstandig is koopt ker…

Black stories: zwarte verhalen met duistere raadselsBlack stories: zwarte verhalen met duistere raadselsZwarte verhalen, of black stories, zijn macabere raadsels. De raadsels worden doorgaans aan een groep mensen verteld, we…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.