Fantasy Flight Games: Van Star Wars tot Game of Thrones

Fantasy Flight Games: Van Star Wars tot Game of Thrones Een van de grotere uitgevers van bord-, kaart, miniaturen-, en rollenspellen in 2016 is Fantasy Flight Games. Fantasy Flight is een uitgever die erom bekend staat grote fictielicenties om te zetten tot kwalitatief goede spellen. Heb je een bordspel van Star Wars, Game of Thrones of The Lord of the Rings gespeeld, dan is dat waarschijnlijk ontworpen en uitgegeven door Fantasy Flight Games. Fantasy Flight is zo succesvol dat het in 2016 de op vier na grootste bordspeluitgever ter wereld is geworden. Het bedrijf heeft een enorm aanbod aan spellen, dus er is voor iedere soort speler wel iets te vinden. Van de strateeg tot aan iemand die helemaal op kan gaan in rollenspellen: Fantasy Flight Games heeft vast iets dat voor jouw voorkeur gemaakt is.

De achtergrond van Fantasy Flight Games

Fantasy Flight begon in 1995 als een uitgever van Europese strips in de VS, opgericht door Christian T. Petersen. Destijds was de naam Fantasy Flight Publishing. De handel in Europese strips verliep echter niet goed en men besloot in 1997 om de eerste editie van het bordspel Twilight Imperium, een groot en langdurend strategiespel, uit te brengen. Dit bleek een groot succes te zijn. Fantasy Flight Publishing veranderde haar naam naar Fantasy Flight Games (FFG) en sindsdien staat zij bekend als een van de marktleiders in bordspellen, rollenspellen en miniaturenspellen. Vanaf 2014 is het bedrijf samengegaan met het Franse Asmodee Group: een verzameling aan spelproducenten. Ondanks de samenvoeging is Fantasy Flight een volledig onafhankelijk uitgever binnen de Asmodee Group. Spelers zijn over het algemeen lovend over de kwaliteit van de componenten en de art style van de spellen. Deze stijl is afkomstig van het eigen design, art and development-departement en wordt dus niet uitbesteed aan derden. Dit zorgt voor consistente kwaliteit en een herkenbaar merk.

Licenties: van Star Wars tot Game of Thrones

Als Fantasy Flight bekendstaat om één iets binnen de wereld van bordspellen, dan is het wel de enorme hoeveelheid gelicenseerde spellen die het bedrijf uitgebracht heeft. Populaire titels zijn Star Wars, Game of Thrones, The Lord of the Rings, Warhammer, Warhammer 40.000 en producten die gesitueerd zijn in de Cthulhu-mythos van H.P. Lovecraft. Fantasy Flight staat erom bekend deze licenties te voorzien van goede spellen, die allerminst gezien worden als een snelle cash grab. Echter: soms wordt Fantasy Flight erom bekritiseerd de licenties uit te melken door een enorme hoeveelheid uitbreidingen en spelsupplementen uit te brengen. In een enkel geval moet de speler zelfs extra supplementen kopen om het spel optimaal te kunnen spelen. Naast gelicenseerde producten maakt Fantasy Flight ook eigen producten, met hun eigen thema en setting.

Voorbeelden van populaire Fantasy Flight Games

Fantasy Flight Games heeft te veel spellen uitgebracht om allemaal een plek te geven. Maar binnen de categorieën bord-, kaart-, miniaturen- en rollenspellen zijn er een aantal zeer populair:

Bordspellen

 • Battlestar Galactica - De laatste restanten van de mensheid proberen een locatie te bereiken, maar één of meerdere spelers zijn verraders. Het spel is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie.
 • Twilight Imperium - Een spel waarin iedere speler een intergalactische beschaving speelt en die naar de overwinning moet leiden door middel van handel, oorlog, bondgenootschappen en intrige.
 • Eldritch Horror - Een coöperatief spel waarin spelers de wereld moeten redden van de monsters die bekend zijn geworden in de Cthulhu-mythos van H.P. Lovecraft.
 • Star Wars: Imperial Assault - Spelers voeren een campagne die meerdere spelsessies duurt waarbij één The Empire speelt en de rest individuele soldaten in dienst van The Alliance. Een andere spelvariant is dat men een skirmish voert: een losstaande strijd van speler tegen speler.

Kaartspellen

 • A Game of Thrones: The Card Game - Een kaartspel gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks en televisieserie afkomstig van G.R.R Martin.
 • The Lord of the Rings: The Card Game - Dit spel is gebaseerd op de fictie van J.R.R. Tolkien en laat spelers in een coöperatieve vorm spelen.
 • Star Wars: The Card Game - Een kaartspel dat Star Wars als basis neemt voor de strijd tussen twee spelers.
 • Android: Netrunner: The Card Game - Een dystopische fictiewereld van Fantasy Flight vormt het strijdtoneel voor de spelers. De setting wordt meestal omschreven als cyberpunk.

Miniaturenspellen

 • Star Wars: X-Wing - De spelers zetten miniaturen in van de bekende Star Wars-jachtschepen om elkaar af te troeven
 • Star Wars: Armada - Spelers spelen tegen elkaar met miniaturen waarbij de grootste Star Wars-schepen centraal staan, zoals Star Destroyers en Nebulon frigates.
 • Dust Tactics - In de alternatieve tijdlijn van Dust Tactics woedt de Tweede Wereldoorlog nog steeds in 1947, het jaartal waar Dust Tactics zich afspeelt. De geallieerden strijden tegen de asmogendheden en beide partijen hebben toegang tot futuristische wapens en middelen.
 • RuneWars: The Miniatures Game - Spelers strijden tegen elkaar met hun gekozen facties in een fantasy-wereld die door Fantasy Flight gecreëerd is.

Rollenspellen

 • Star Wars: Edge of the Empire - Spelers nemen de rollen aan van personages die in de Outer Rim leven van Star Wars. Dit rollenspel verkent de criminele elementen die Star Wars te vinden zijn.
 • Rogue Trader - Dit rollenspel is gesitueerd in het duistere Warhammer 40.000-universum. De spelers reizen door het heelal en komen oog in oog te staan met de vele gevaren die de futuristische variant van Warhammer te bieden heeft.
 • The End of the World Roleplaying Line - Een rollenspel met eigen fictie van Fantasy Flight. Er zijn vier settings die de spelers kunnen doorlopen: Zombie Apocalypse, Wrath of the Gods, Alien Invasion en Revolt of the Machines.
 • Warhammer Fantasy Roleplay - Een rollenspel dat zich afspeelt in de fantasy-wereld van Warhammer.
© 2016 - 2024 Dearabist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fantasy: Wat is het?Fantasy is tegenwoordig 'in'. Het begrip was vijftig jaar geleden onbekend (tenminste als literair genre), maar nu tref…
De beste vintage games voor de Playstation 1De beste vintage games voor de Playstation 1De Playstation 1 is een ware game changer geweest in het landschap van de game consoles. Waar Nintendo en SEGA elkaar be…
Filmtoerisme op bezoek op de filmlocatiesFilmtoerisme op bezoek op de filmlocatiesDe film blijkt een motor achter het toerisme te zijn. Filmliefhebbers reizen naar de locaties die dienden als decor voor…

Machiavelli: een kaartspel met een middeleeuws tintjeMachiavelli: een kaartspel met een middeleeuws tintjeGezelschapsspellen lijken in populariteit toe te nemen. Families en vrienden beleven plezier aan het spelen van bord- en…
Pokémon Go-gadgets en accessoiresPokémon Go is een spel waar veel tijd in gaat zitten. Het is de bedoeling om verschillende soorten Pokémon te vinden en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frans16611, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Fantasy_Flight_Games
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Fantasy_Flight_games
 • https://www.fantasyflightgames.com/en/about/
 • https://boardgamegeek.com/boardgamepublisher/17/fantasy-flight-games
Dearabist (6 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.