De beste vintage games voor de Playstation 1

De beste vintage games voor de Playstation 1 De Playstation 1 is een ware game changer geweest in het landschap van de game consoles. Waar Nintendo en SEGA elkaar beconcurreerden om het grootste marktaandeel, kwam de playstation daar schijnbaar onverwacht tussendoor en nam het grootste marktaandeel over. Na de introductie van de playstation was het zelfs voor SEGA voorbij; deze fabrikant zou zich niet meer richten op de game consoles zelf en alleen nog games uitbrengen. Nintendo bleef wel nog een sterke speler, echter marktleider was de playstation geworden. Voor de Sony Playstation zijn ontzettend veel games uitgebracht, echter zijn er slechts een aantal echte klassiekers geworden. Deze vintage games voor de PS1 zijn dan ook nooit hun aantrekkingskracht verloren.

Concurrentie tussen SEGA en Nintendo

De concurrentiestrijd tussen SEGA en Nintendo was losgebarsten in het begin van de jaren negentig. Beiden hadden een 16-bit systeem op de markt gebracht met verschillende goede games. Nu kwam het er op aan om door te pakken en de concurrent voor te zijn met een nieuwe innovatie. Om dit te kunnen doen waren wel andere technologieën nodig; de cartridges die traditioneel bij de game consoles hoorden, waren niet groot genoeg om de behoefte aan steeds complexere en grotere games te kunnen bevredigen. Een nieuwe technologie moest hier de uitkomst bieden; CD's. De CD technologie was al bekend, al in de tachtiger jaren bestonden CD's.

Het ontstaan van de Sony Playstation 1 of PS1

Nintendo besloot samen met Sony een samenwerkingsverband aan te gaan om voor de SNES, de Super Nintendo, een nieuwe uitbreidingsset te maken waarbij CD's gebruikt werden. De ontwikkeling van dit product verliep op zich voorspoedig, maar toch besloot Nintendo op een gegeven moment zich uit het samenwerkingsverband terug te trekken. Dit gebeurde met als reden dat Sony zich alle rechten voor de games op CD's wilde toe-eigenen. Nintendo zocht een nieuwe collega voor het samenwerkingsverband en vond Philips hiervoor bereid. Sony daarentegen ontwikkelde het systeem waar men reeds aan begonnen was verder en bracht het in 1994 in Japan op de markt. Een jaar later volgde ook de VS en Europa. Met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren was de Playstation 1 een waar succes te noemen. Van de Nintendo SNES of de SEGA Mega Drive werden veel minder exemplaren verkocht; sterker nog, de NES die het beste verkocht had van alle game consoles tot die tijd had zelfs niet zo goed verkocht!

Het succes van de Playstation 1

Het succes van de Sony Playstation 1 is enerzijds te verklaren door het feit dat het technisch verder was dan de concurrenten die bij de introductie op de markt beschikbaar waren. Anderzijds bood het gebruik van CD's ook mogelijkheden voor de gebruikers; het gebruik van illegale kopieën van games begon pas echt te lopen met de Playstation 1; het kopiëren van cartridge games was vele malen lastiger dan het kopiëren van de CD games van de playstation 1. Dit laatste kon iedereen die PC thuis had met een CD writer of rewriter. Wel waren hiervoor kleine aanpassingen aan de playstation zelf nodig, die echter al snel overal werden aangeboden tegen lage bedragen.

De best verkochte games voor de Playstation 1

De best verkochte games voor de Playstation 1 waren:
 • Gran Turismo (11 miljoen exemplaren)
 • Final Fantasy VII (9,7 miljoen exemplaren)
 • Gran Turismo 2 (9,5 miljoen exemplaren)
 • Final Fantasy VIII (7,9 miljoen exemplaren)
 • Crash Bandicoot 2 (7,6 miljoen exemplaren)
 • Tekken 3 (7,2 miljoen exemplaren)
 • Crash Bandicoot 3 (7,1 miljoen exemplaren)
 • Crash Bandicoot (6,8 miljoen exemplaren)
 • Driver (6,3 miljoen exemplaren)

Gran Turismo 1 en 2

"The real driving simultator" stond er bij sommige versies onder de naam van de game vermeld. Dit was dan ook het doel van de game; men wilde dat de auto's in de game niet alleen er zo echt mogelijk uitzagen, maar ook nog eens zo echt mogelijk reden in de game. Om dit te bereiken had het team dat de game uitbracht uiteindelijk vijf jaar nodig. Hoewel game ontwikkeling altijd wel een bepaalde periode in beslag neemt, was vijf jaar toch een zeer lange tijd om met een game te komen. 140 verschillende auto's waren er beschikbaar in de eerste game; in de tweede versie die 2 jaar later uitkwam waren dit er al 650. Ongeacht de achterhaalde techniek, bieden de Gran Turismo games uit deze periode nog steeds hetzelfde rijgenot als toen ze uitkwamen.

Final Fantasy VII en VIII

Final Fantasy kwam van Nintendo af; op deze consoles waren de vorige versies van Final Fantasy speelbaar. Niet alleen was Nintendo door het verlaten van de samenwerking met Sony dus een concurrent rijker op de game markt, maar ze was ook een prominente titel kwijt. Final Fantasy VII was de eerste die uitkwam op de playstation 1 en was meteen een revolutie ten opzichte van de voorgangers op de Nintendo. Voor de eerste keer was de game 3D.

Crash Bandicoot 1, 2 en 3

Crash Bandicoot wordt wel eens gezien als de Super Mario of de Sonic van Sony. Dit is echter niet het geval, Crash Bandicoot is niet in de markt gebracht als een soort mascotte voor de Playstation; met het succes dat de playstation vanaf het begin al had, was dit ook niet nodig. Crash Bandicoot lijkt echter wel op Super Mario in gameplay; ook hierbij gaat het om het doorlopen van levels met allerlei doosjes en artikeltjes die opgepakt moeten worden, gaten/ravijnen die vermeden moeten worden en een hele reeks aan karakters die een functie hebben in het Crash Bandicoot universum.

Tekken 3

Net als Mortal Kombat een onsterfelijke naam; Tekken. Tekken 3 is een vechtspel waarbij er net als diverse andere games uit dit genre gevochten wordt in een soort arena. De goede naam die Tekken in dit genre heeft is niet zonder reden; de bijzondere geluidseffecten en de vloeiende lijn waarmee de karakters bespeeld kunnen worden, zorgen voor een intense game ervaring. Als klassieker is deze game onmisbaar bij de Playstation 1; mocht er met vrienden gespeeld worden, is deze game ook zeker een aanrader!

Driver

Driver is dan wellicht niet de meest verkochte game op de Playstation, maar toch zeker wel een van de meest bijzondere games. In deze game draaide het in feite rond het rijden in een Amerikaanse stad waarbij allerlei opdrachten vervuld moeten worden. Dit was op zich niet niet; meerdere games hadden een rij ervaring als centraal idee van de game. Wat wel nieuw was, was dat er zoveel mogelijk was. De politie kwam achter je aan bij teveel overtredingen, de auto beschadigde snel en ging dan ook kapot, de besturing van de auto was zwaar en realistisch, de stunts die uitgehaald konden worden met de auto oneindig. Ook bood deze game de mogelijkheid om zogenaamde driving games te doen. Korte, maar uitdagende games die met de auto uitgevoerd konden worden. Ideaal om met een vriend te strijden om de snelste tijd voor het afschudden van de politie bijvoorbeeld!
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCGratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCHet kan allemaal. Gratis Playstation, waaronder PS3 games, op de PC downloaden en spelen. Met een Playstation emulator k…
Playstation Classic: games, prijs en releasedatumPlaystation Classic: games, prijs en releasedatumIn december 2018 brengt Sony de Playstation Classic uit. Dit is een kleine spelcomputer die is vormgegeven op dezelfde m…
PlayStation 4, wat zijn de mogelijkheden?PlayStation 4, wat zijn de mogelijkheden?De PlayStation 5 is in aantocht, maar wanneer de opvolger van de PlayStation 4 op de markt komt is op dit moment (mei 20…

Hoe kan ik een aquarium snel schoonmaken?Hoe kan ik een aquarium snel schoonmaken?Een mooi aquarium is een goed onderhouden aquarium. En hoewel een aquarium voor velen een leuke hobby is, is het schoonm…
De beste vintage games voor de SEGA Mega DriveDe beste vintage games voor de SEGA Mega DriveMet de introductie van de NES door Nintendo was de markt voor game consoles weer opengebroken na de Amerikaanse videogam…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Christianladewig0, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Compact_disc
 • http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-best-verkochte-spelcomputers/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/PlayStation
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bestverkopende_computerspellen#PlayStation
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Gran_Turismo_%28series%29
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Crash_Bandicoot
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.