Tikspelen voor kinderen

Tikspelen voor kinderen Er zijn diverse spelletjes in de wereld. Erg leuke en veelzijdige spelen zijn de tikspelen. Hieronder staan de leukste tikspelen voor kinderen uitgelegd en worden er tips gegeven om het spel zo leuk mogelijk te maken voor iedereen. Typerend voor tikspelen is het elkaar achterna zitten en achterna gezeten worden. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden bij deze spelvorm. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft spelregels. Je kunt bijvoorbeeld matten in de zaal leggen die gelden als 'plaats waar je niet getikt kunt worden'.

Tikspelen

Zakdoekje leggen

De kinderen zitten allemaal in een kring. Vervolgens wordt het lied "zakdoekje leggen, niemand zeggen" gezongen. De kinderen in de kring houden de ogen dicht terwijl een kind de zakdoek achter een van de kinderen legt. Als het lied afgelopen is doen de kinderen de ogen open en degene die de zakdoek achter zich heeft liggen is de tikker en gaat vervolgens jagen op degene die de zakdoek neergelegd heeft. Het spel is afgelopen als de verstopper van de zakdoek getikt wordt of weer op zijn eigen plek in de kring zit.

Reus en de kabouter

Er wordt een kring gemaakt met een ruimte van ongeveer 50 cm tussen elk kind. Dit is het kabouterhuis. Vervolgens wordt er een Reus en een Kabouter aangewezen. De Kabouter gaat in het midden van de kring zitten en de Reus gaat op ongeveer 10 à 15 meter van de kring vandaan op de grond zitten.
De Kabouter gaat vervolgens proberen te Reus uit te lokken hem te komen tikken. De Kabouter is echter veilig zodra hij weer in het kabouterhuis is. Het spel is afgelopen als de Reus de Kabouter heeft weten te tikken.

Kat en Muis

Er wordt een kring gemaakt met een ruimte van ongeveer 50 cm tussen elk kind. Dit is het muizenhol. Vervolgens wordt er een Kat en een aantal Muizen aangewezen. De muizen zijn veilig zolang ze in het muizenhol zijn. De muizen moeten de Kat uit dagen hen te komen tikken. De Kat mag echter niet het muizenhol in. Het spel is afgelopen als alle Muizen afgetikt zijn.

Mattenspel

Leg vier matten in elke hoek van de zaal. Er worden 1 of meer tikkers aangewezen. De overige kinderen worden over de matten verdeeld. De kinderen gaat nu proberen om naar een volgende mat te rennen zonder afgetikt te worden door de tikker. Zodra ze getikt zijn is het getikte kind de tikker.

Vos kom uit je hol

In de zaal wordt een kast geplaatst waarachter een Vos plaatsneemt. De overige kinderen staan achter een lijn in de zaal tegenover de Vos. De kinderen moeten de Vos nu uitdagen om 'uit zijn hol' te komen. Zodra de Vos uit zijn hol is moet hij zoveel mogelijk kinderen zien te tikken, terwijl deze terugrennen naar de veilige plek achter de lijn.

Schipper mag ik over varen

Er wordt een Schipper aangewezen. De Schipper en de rest van de kinderen gaan vervolgens tegenover in de zaal staal met een flinke tussenruimte. De kinderen zingen het lied "Schipper mag ik overvaren". Vervolgens antwoord de schipper óf dat ze over mogen varen (naar de overkant) óf dat op een bepaalde manier over moeten varen, bijvoorbeeld hinkelend. De Schipper probeert vervolgens de overstekende kinderen te tikken, terwijl hij zichzelf op dezelfde manier voortbeweegt als de andere kinderen.

Koedieven

De groep wordt in twee groepen opgesplitst. De ene groep is de Eigenaar van de koeien en de andere groep zijn de Dieven van de koeien. In het vak van de Eigenaar van de koeien staan evenveel pionnen als Eigenaren. De Dieven van de koeien gaan vervolgens proberen te "koeien" (pionnen) naar hun eigen land te brengen door ze te stelen en ze achter de lijn in hun eigen vak te zetten. De Eigenaren van de koeien proberen dit te voorkomen door de Dieven af te tikken. Het spel is afgelopen als alle Koeien gestolen zijn of als alle Dieven afgetikt zijn

Staarttikkertje

Er worden een aantal tikkers aangewezen. De andere kinderen krijgen een lintje wat ze in de achterrand van hun broek moeten stoppen. De tikkers gaan vervolgens proberen de "staarten" van de kinderen af te pakken. Het spel is afgelopen als alle "staarten" afgepakt zijn. De tikker met de meeste "staarten" heeft gewonnen.

Tips

  • Let goed op of alle kinderen het spel begrijpen en dus de rol van Tikker of ander kind uitvoeren
  • Let er op dat er evenwicht is tussen de Tikkers en de groep. Niet te veel Tikkers op een kleine groep dus.
  • Geef korte tikbeurten zodat alle kinderen aan de beurt kunnen komen.

Wat te doen met de getikte kinderen?

  • Rouleren: als het vierde kind getikt is mag de eerste weer terug de zaal in
  • Door laten spelen en na afloop vragen wie er hoevaak getikt is
  • Een opdracht uit laten voeren om zichzelf weer in het spel te krijgen. Bijvoorbeeld een bal door een korf gooien.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diverse tikspelletjes voor kinderenDiverse tikspelletjes voor kinderenKinderen zijn gek op 'tikkertje'. Het wordt nog steeds veel gespeeld op het schoolplein, op straat en in de gymzaal. Een…
Waterspelletjes voor hete dagenWaterspelletjes voor hete dagenBuiten spelen terwijl het snikheet is? Jazeker! Want waar je ook bent, op de camping of gewoon thuis, spelen met water z…

Schaken, een intrigerende uitdagingSchaken, een intrigerende uitdagingSchaken is een denkspel dat zijn aantrekkingskracht nooit heeft verloren. Wie eenmaal geboeid is door de complexiteit, s…
Theater voor kinderen: het geheugen trainenHet geheugen is een belangrijk element bij het toneelspelen. Welke acteur is niet bang dat hij op het toneel met zijn mo…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 14-10-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.