Dobbelspelletjes voor in de kroeg
Dobbelspelletjes, wie kent ze niet. Mexico gooien, eentjes gooien of het torentje zijn een paar leuke voorbeelden die regelmatig gespeeld worden. Juist in de kroeg is het af en toe een leuk tijdverdrijf, met veel lol en plezier. Ze zitten vaak simpel in elkaar, en dat is maar goed ook, want het moet wel leuk en simpel blijven. Pak de dobbelstenen, schenk een borrel in, en begin te gooien, maar geniet met mate(n), proost!
Torentje
Benodigdheden
- een schudbeker
- 1 dobbelsteen
- 9 bierviltjes zonder merkteken
- 1 bierviltje met merkteken
- 10 borrels naar keuze
Voorbereiding
Pak het bierviltje met merkteken, en 3 zonder merkteken, en schudt deze goed door elkaar. Wanneer er goed geschud is worden ze vervolgens naast en tegen elkaar aangelegd. Plaats op elk viltje een borrel, en leg bovenop de 4 borrels weer 3 viltjes. Daar bovenop ook weer 3 borrels, en vervolgens daar weer 2 viltjes bovenop. Daar bovenop weer 2 borrels, en bovenop deze 2 borrels weer een viltje en plaats daar dan als laatste de 10e borrel bovenop.
Torentje met borrels
Torentje variant
Het spel
Vervolgens wordt er gedobbeld met een enkele dobbelsteen. Wordt er een 1 of een 6 gegooid, dan moet er wat van de toren gepakt worden, van boven af, het zei een viltje of een borrel. De eerste die een 1 of een 6 gooit, begint in ieder geval met een borrel.Vervolgens wordt de hele toren afgewerkt, net zolang tot dat iemand het viltje met het merkteken pakt. Deze persoon betaalt de borrels. Zijn er nu nog borrels over, dan gaat men gewoon door met het spel, want wie wil die borrels per slot van rekening niet?!
Eentjes gooien
Benodigdheden
- een schudbeker
- 5 dobbelstenen
Voorbereiding
Geen
Het spel
Er wordt gegooid met een schudbeker met 5 dobbelstenen. Het draait om de eentjes die er gegooid worden. Zodra iemand een of meerdere eentjes gooit gaat de teller lopen. Zolang er per gooibeurt nog eentjes tussen zitten, blijft de gooier aan zet. Zitten er geen eentjes tussen, dan is de volgende aan de beurt. Zijn er 7 eentjes gegooid, of wordt 7 gepasseerd, dan wordt er door de gooier een borrel of drankje besteld. Vervolgens wordt er gewoon door gegooid zolang er eentjes tussen zitten. Zijn er 14 eentjes gegooid, of wordt 14 gepasseerd, dan wordt de borrel door diegene opgedronken. Hierna wordt er weer verder gegooid, totdat er 21 eentjes zijn bereikt. Degene die het 21e eentje gooit, of het passeert, moet de borrel betalen.
Mexico
Benodigdheden
- een schudbeker
- 2 dobbelstenen
- voor elke deelnemer 1 eigen dobbelsteen
Voorbereiding
Iedereen krijgt een dobbelsteen en zet deze met de 6 naar boven.
Het spel
Er wordt gegooid met een schudbeker met 2 dobbelstenen, en het is de bedoeling dat er een zo hoog mogelijk aantal wordt gegooid. Het laagste getal vormt een 1-tal, en het hoogste getal een 10-tal, dus wanneer er een 5 en een 3 gegooid worden, is de score 53 (en niet 35). Daarnaast, als met beide dobbelstenen hetzelfde getal wordt gegooid, dan wordt het een 100-tal, dus 2 keer een 2, dan wordt het 200, 2 keer een 3 dan wordt het 300, etc. Nu is er op dit geheel een uitzondering, en dat is het gooien van een 1 en een 2, in feite dus de laagst mogelijk te gooien score, maar wordt bij Mexico juist gezien als de hoogste score, de Mexico!
De beginner bepaalt hoe vaak er gegooid wordt, tot maximaal 3 keer, en elke deelnemer mag daarna het zelfde aantal beurten gebruiken. Degene die nu in een ronde de laagste score gooit, moet met zijn eigen dobbelsteen een puntje zakken. Echter, als er gedurende de spelronde een Mexico is gegooid, dient er 2 punten gezakt te worden. Zijn er 2 Mexico’s gegooid, dan 4, en zo voort. Vervolgens mag degene die zojuist de laagste score heeft gegooid, opnieuw beginnen en bepalen hoe vaak er gegooid wordt. Degene die nu uiteindelijk als eerst met zijn dobbelsteen beneden de 1 komt, moet een rondje geven aan de rest van de deelnemers.
Nu is er nog een extra regel tussendoor, en die is de volgende. Stel er mag 3 keer gegooid worden, maar juist die 3e keer is de score erg laag, dan mag er schade genomen worden, en dient er 1 puntje op de dobbelsteen gezakt te worden. Dit mag alleen wanneer er in de betreffende ronde nog geen Mexico is gegooid. De reden hierbij is, dat wanneer er nog een groot aantal mensen volgen, er een relatief grote kans in zit, dat er nog 1 of meerdere Mexico’s gegooid worden, en er dan in plaats van 1 puntje, meerdere gezakt moeten worden. Het blijft een spelletje!