Halloween-quiz voor volwassenen: monsters in boek en verhaal
Halloween, het feest van spoken, geesten en andere griezels. Door alle eeuwen heen hebben ook volwassenen geloofd in allerlei monsterlijke verschijningen: weerwolven, vampiers en de Yeti. Monsters komen voor in onze nachtmerries en fantasieën. Onbegrepen natuurverschijnselen en verbeeldingen van onze angsten. Zo kwamen monsters als de reuze-spin in de boeken over Harry Potter, Dolfje Weerwolfje en andere griezels terecht in onze boeken, jeugdboeken en verhalen. Vroeger en nu, serieus geloofd of om lekker te kunnen griezelen! Wat weet u ervan? Een quiz over monsters in klassieke en hedendaagse literatuur! Een echte Halloweenquiz!
Monsters in verhalen, romans en kinderboeken
Angsten en spanningen, o.a. in de vorm van monsters, horen bij het menselijke leven. Ze spelen een rol voor jong en oud. Meer of minder serieus. Er werd of wordt in geloofd:
zeemeerminnen, reuzen of het monster van Loch Ness.
Of mensen verlekkeren zich aan de spannende avonturen, waarin monsters voorkomen. Een spannend boek waarin opeens een duistere gestalte opduikt die langzaam maar zeker dichterbij komt. Maar test u eerst eens uw kennis over monsters in de literatuur. U krijgt vragen, antwoorden en achtergrondinformatie!
Quizvragen over monsters, spoken, geesten en andere griezels in de literatuur
- Wie schrijft de boeken over Dolfje Weerwolfje?
- Waar staat het kasteel van Graaf Dracula, de graaf die in een weerwolf veranderen kan, uit het boek van Bram Stokes?
- In de serie boeken rondom Harry Potter komt een reuze-spin voor. Hoe heet deze spin?
- Waaruit schiep Frankenstein het naar hem genoemde monster dat voorkomt in de roman uit de 19e eeuw van Mary Shelley?
- Hoe vangt 'Pietepeut', een meisje uit een verhaal van Annie M. G. Schmidt over 'Het beest met de achternaam', het Beest?
- Hoe maakte Odysseus de eenogige cycloop Polyphemos blind?
- Welke vreselijke vergissing begaat de reus uit het sprookje Klein Duimpje?
- Wat doet 'de vijvervrouw' in het verhaal van Godfried Bomans met mensen, als het vrijdag is en volle maan?
- Wat betekent de afkorting 'GVR', de titel van een boek van Roald Dahl?
Halloweenquiz: de antwoorden
- De boeken over Dolfje Weerwolfje worden geschreven door Paul van Loon
- Het kasteel van Graaf Dracula die in een weerwolf kan veranderen, staat in het moderne Roemenië
- De reusachtige spin in de boeken van Harry Potter heet Aragog
- Het monster van Frankenstein werd door Frankestein geschapen uit meerdere lijken
- Pietepeut zingt een zielig liedje waardoor 'het Beest met de achternaam' zo moet huilen dat zij hem kan vangen
- Odysseus maakte de Cycloop blind door een punt aan een paal te maken, die in het vuur te houden en dan in het oog van de Cycloop te steken
- De reus uit het sprookje Klein Duimpje doodt in de nacht per ongelijk zijn zeven dochtertjes i.p.v. Klein Duimpje en zijn broers
- De vijvervrouw staart vanuit de vijver mensen aan, wenkt en dan kunnen mensen niet anders dan de vijver in stappen
- GVR, de titel van een boek van Roald Dahl, betekent 'Grote Vriendelijke Reus'
Monsters in boeken voor volwassenen of jeugdboeken
1. Dolfje Weerwolfje
Dolf is een jongetje dat in een weerwolf verandert maar dan als een mensenkind blijft denken. In tegenstelling tot wat bij weerwolven gebruikelijk is: zij hebben meestal geen herinnering aan de uren dat zij weerwolf zijn. Origineel is ook dat Dolfje een weerwolf met een witte vacht is, omdat hij blond is. Ook zijn mensenbril draagt hij, als hij weerwolf is. Hij doet zo een beetje denken aan Paul van Loon, die in het openbaar altijd een donkere zonnebril op heeft.
2. Dracula van Stokes
Het boek 'Dracula' is van de Ierse schrijver Bram Stokes. Het verscheen al in 1897. In deze roman, samengesteld uit brieven en dagboekfragmenten, is de eigenaar van een landhuis 'Graaf Dracula' een oude, al grijze man, met snor, hoekige oren en scherpe (honden-)tanden. Wie door hem wordt gebeten, wordt zelf een vampier, geheel volgens de traditie van de vampierverhalen.
3. De spin Aragog in de boekenover Harry Potter
Aragog is een hele grote spin die verzorgd wordt door Hagrid, leraar Fabeldieren en half-reus. Aragog staat in principe afwijzend tegenover mensen, maar omdat Hagrid hem ooit heeft gered, respecteert hij Hagrid en ook Harry. De afstammelingen van Aragog dreigen wel Harry Potter en Ron Wemel op te eten.
4. Frankenstein
Viktor Frankenstein ontdekt een manier om een levend wezen te scheppen. Hij wil voor zichzelf een kameraad scheppen. Maar het schepsel is een gedrocht dat weliswaar eerst vriendelijk tegen hem glimlacht, maar vervolgens verdwijnt en (per ongeluk) Viktors broer vermoordt. Het bijzondere van dit monster is dat hij leert van de mensen: hij leert bijvoorbeeld spreken en lezen. Ook ontdekt het monster 'gevoelens'. 'Frankenstein', zoals het monster vaak genoemd wordt, wil een vrouw want hij is eenzaam. Viktor probeert dit maar doodt dit tweede wezen bij voorbaat. Dan doodt het monster de beste vriend van Viktor en later ook zijn vrouw. Zelf sterft Viktor Frankenstein t.g.v. uitputting in zijn jacht op het door hemzelf geschapen gedrocht.
5. Het Beest met de achternaam
'Het beest met de achternaam', Van Dalen, familie van het Lelietje van Dalen, is een kort verhaal van Annie M. G. Schmidt, o.a. verschenen in de jeugdsalamander 'Heksen en zo'. Het verhaal is een speelse parodie op sprookjes waarin prinsen monsters moeten verslaan en vervolgens, als ze dat lukt, mogen trouwen met de prinses en de helft van het koninkrijk erven. In dit geval is het een meisje dat het monster vangt. Dus mag ze trouwen met de prins, erft een half koninkrijk en bedingt dat Het Beest in een park achter het paleis mag wonen.
6. De eenogige Cycloop Polyphemus
Cyclopen zijn reuzen met een oog op hun voorhoofd. Odysseus en zijn mannen, onderweg naar huis na de Trojaanse oorlog, worden door de Cycloop Polyphemus gevangen genomen en opgesloten in zijn grot. De reus eet steeds meer mannen op. Als Odysseus hem blind heeft gemaakt, weten hij en enkele van zijn kameraden te ontsnappen door onder de buik van de schapen van de Cycloop te gaan hangen. Als de reus zijn schapen zijn grot uit laat gaan, ontkomt Odysseus ongemerkt met enkele van zijn makkers.
7. De reus van Klein Duimpje
Reuzen zijn over het algemeen groot, dom en kwaadaardig. En: ze eten mensenvlees! Als Klein Duimpje met zijn broertjes verdwaalt, vinden zij onderdak bij de reus (die eerst niet thuis is). De reus dreigt in de nacht, als zijn dochtertjes en Klein Duimpjes en zijn broertjes slapen, hen te kelen en op te eten. Maar omdat Klein Duimpje de kroontjes van de dochtertjes van de reus heeft weggenomen en bij zijn broers en hemzelf heeft opgezet, doodt de reus zijn eigen kinderen.
8. De Vijvervrouw
De Vijvervrouw is een kort, modern sprookje van Godfried Bomans in de bundel 'De vijvervrouw en andere sprookjes'. Een verwende prins verdwaald en wordt gevangen genomen door de Vijvervrouw. Een arm meisje dat van hem houdt weet hem te 'ontdooien' als zij hem onder water in de armen van Vijvervrouw aantreft. Maar ondertussen bevriest zij zelf; maar de ontdooide prins die nu beseft wat echte liefde is, neemt haar mee naar zijn paleis en redt op zijn beurt het bevroren meisje. Ze trouwen.
9. De GVR
In tegenstelling tot andere reuzen, die groot en dom en boosaardig zijn, is de GVR van Roald Dahl een vriendelijke reus. Sofie, de andere hoofdpersoon in het boek, weet samen met de GVR de koningin van Engeland een droom te bezorgen, waaruit de koningin kan opmaken hoe ze de andere boosaardige reuzen kan vangen. Dat lukt met behulp van het leger. De kwaadaardige reuzen worden in een kuil gegooid en zij krijgen voortaan vies eten. Sofie en de Reus mogen naast het paleis van de koningin wonen. Roald Dahl droeg het boek op aan zijn dochtertje dat op zevenjarige leeftijd overleed aan de mazelen.
Monsters: terug van weggeweest?
Een ding maakt deze quiz wel duidelijk: monsters zijn nooit weggeweest uit onze verbeelding en dus uit onze verhalen en boeken. Wel ondergaan ze vaak een wezenlijke verandering: er wordt geregeld de draak met hen gestoken! Getuige bijvoorbeeld 'Het beest met de achternaam' van Annie M.G. Schmidt en de GVR van Roald Dahl.
Lees verder