Halloween-quiz voor volwassenen: monsters in boek en verhaal

Halloween-quiz voor volwassenen: monsters in boek en verhaal Halloween, het feest van spoken, geesten en andere griezels. Door alle eeuwen heen hebben ook volwassenen geloofd in allerlei monsterlijke verschijningen: weerwolven, vampiers en de Yeti. Monsters komen voor in onze nachtmerries en fantasieën. Onbegrepen natuurverschijnselen en verbeeldingen van onze angsten. Zo kwamen monsters als de reuze-spin in de boeken over Harry Potter, Dolfje Weerwolfje en andere griezels terecht in onze boeken, jeugdboeken en verhalen. Vroeger en nu, serieus geloofd of om lekker te kunnen griezelen! Wat weet u ervan? Een quiz over monsters in klassieke en hedendaagse literatuur! Een echte Halloweenquiz!

Monsters in verhalen, romans en kinderboeken

Angsten en spanningen, o.a. in de vorm van monsters, horen bij het menselijke leven. Ze spelen een rol voor jong en oud. Meer of minder serieus. Er werd of wordt in geloofd: zeemeerminnen, reuzen of het monster van Loch Ness.
Of mensen verlekkeren zich aan de spannende avonturen, waarin monsters voorkomen. Een spannend boek waarin opeens een duistere gestalte opduikt die langzaam maar zeker dichterbij komt. Maar test u eerst eens uw kennis over monsters in de literatuur. U krijgt vragen, antwoorden en achtergrondinformatie!

Quizvragen over monsters, spoken, geesten en andere griezels in de literatuur

 1. Wie schrijft de boeken over Dolfje Weerwolfje?
 2. Waar staat het kasteel van Graaf Dracula, de graaf die in een weerwolf veranderen kan, uit het boek van Bram Stokes?
 3. In de serie boeken rondom Harry Potter komt een reuze-spin voor. Hoe heet deze spin?
 4. Waaruit schiep Frankenstein het naar hem genoemde monster dat voorkomt in de roman uit de 19e eeuw van Mary Shelley?
 5. Hoe vangt 'Pietepeut', een meisje uit een verhaal van Annie M. G. Schmidt over 'Het beest met de achternaam', het Beest?
 6. Hoe maakte Odysseus de eenogige cycloop Polyphemos blind?
 7. Welke vreselijke vergissing begaat de reus uit het sprookje Klein Duimpje?
 8. Wat doet 'de vijvervrouw' in het verhaal van Godfried Bomans met mensen, als het vrijdag is en volle maan?
 9. Wat betekent de afkorting 'GVR', de titel van een boek van Roald Dahl?

Halloweenquiz: de antwoorden

 1. De boeken over Dolfje Weerwolfje worden geschreven door Paul van Loon
 2. Het kasteel van Graaf Dracula die in een weerwolf kan veranderen, staat in het moderne Roemenië
 3. De reusachtige spin in de boeken van Harry Potter heet Aragog
 4. Het monster van Frankenstein werd door Frankestein geschapen uit meerdere lijken
 5. Pietepeut zingt een zielig liedje waardoor 'het Beest met de achternaam' zo moet huilen dat zij hem kan vangen
 6. Odysseus maakte de Cycloop blind door een punt aan een paal te maken, die in het vuur te houden en dan in het oog van de Cycloop te steken
 7. De reus uit het sprookje Klein Duimpje doodt in de nacht per ongelijk zijn zeven dochtertjes i.p.v. Klein Duimpje en zijn broers
 8. De vijvervrouw staart vanuit de vijver mensen aan, wenkt en dan kunnen mensen niet anders dan de vijver in stappen
 9. GVR, de titel van een boek van Roald Dahl, betekent 'Grote Vriendelijke Reus'

Monsters in boeken voor volwassenen of jeugdboeken

1. Dolfje Weerwolfje

Dolf is een jongetje dat in een weerwolf verandert maar dan als een mensenkind blijft denken. In tegenstelling tot wat bij weerwolven gebruikelijk is: zij hebben meestal geen herinnering aan de uren dat zij weerwolf zijn. Origineel is ook dat Dolfje een weerwolf met een witte vacht is, omdat hij blond is. Ook zijn mensenbril draagt hij, als hij weerwolf is. Hij doet zo een beetje denken aan Paul van Loon, die in het openbaar altijd een donkere zonnebril op heeft.

2. Dracula van Stokes

Het boek 'Dracula' is van de Ierse schrijver Bram Stokes. Het verscheen al in 1897. In deze roman, samengesteld uit brieven en dagboekfragmenten, is de eigenaar van een landhuis 'Graaf Dracula' een oude, al grijze man, met snor, hoekige oren en scherpe (honden-)tanden. Wie door hem wordt gebeten, wordt zelf een vampier, geheel volgens de traditie van de vampierverhalen.

3. De spin Aragog in de boekenover Harry Potter

Aragog is een hele grote spin die verzorgd wordt door Hagrid, leraar Fabeldieren en half-reus. Aragog staat in principe afwijzend tegenover mensen, maar omdat Hagrid hem ooit heeft gered, respecteert hij Hagrid en ook Harry. De afstammelingen van Aragog dreigen wel Harry Potter en Ron Wemel op te eten.

4. Frankenstein

Viktor Frankenstein ontdekt een manier om een levend wezen te scheppen. Hij wil voor zichzelf een kameraad scheppen. Maar het schepsel is een gedrocht dat weliswaar eerst vriendelijk tegen hem glimlacht, maar vervolgens verdwijnt en (per ongeluk) Viktors broer vermoordt. Het bijzondere van dit monster is dat hij leert van de mensen: hij leert bijvoorbeeld spreken en lezen. Ook ontdekt het monster 'gevoelens'. 'Frankenstein', zoals het monster vaak genoemd wordt, wil een vrouw want hij is eenzaam. Viktor probeert dit maar doodt dit tweede wezen bij voorbaat. Dan doodt het monster de beste vriend van Viktor en later ook zijn vrouw. Zelf sterft Viktor Frankenstein t.g.v. uitputting in zijn jacht op het door hemzelf geschapen gedrocht.

5. Het Beest met de achternaam

'Het beest met de achternaam', Van Dalen, familie van het Lelietje van Dalen, is een kort verhaal van Annie M. G. Schmidt, o.a. verschenen in de jeugdsalamander 'Heksen en zo'. Het verhaal is een speelse parodie op sprookjes waarin prinsen monsters moeten verslaan en vervolgens, als ze dat lukt, mogen trouwen met de prinses en de helft van het koninkrijk erven. In dit geval is het een meisje dat het monster vangt. Dus mag ze trouwen met de prins, erft een half koninkrijk en bedingt dat Het Beest in een park achter het paleis mag wonen.

Bron: Polyphemos Painter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Polyphemos Painter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

6. De eenogige Cycloop Polyphemus

Cyclopen zijn reuzen met een oog op hun voorhoofd. Odysseus en zijn mannen, onderweg naar huis na de Trojaanse oorlog, worden door de Cycloop Polyphemus gevangen genomen en opgesloten in zijn grot. De reus eet steeds meer mannen op. Als Odysseus hem blind heeft gemaakt, weten hij en enkele van zijn kameraden te ontsnappen door onder de buik van de schapen van de Cycloop te gaan hangen. Als de reus zijn schapen zijn grot uit laat gaan, ontkomt Odysseus ongemerkt met enkele van zijn makkers.

7. De reus van Klein Duimpje

Reuzen zijn over het algemeen groot, dom en kwaadaardig. En: ze eten mensenvlees! Als Klein Duimpje met zijn broertjes verdwaalt, vinden zij onderdak bij de reus (die eerst niet thuis is). De reus dreigt in de nacht, als zijn dochtertjes en Klein Duimpjes en zijn broertjes slapen, hen te kelen en op te eten. Maar omdat Klein Duimpje de kroontjes van de dochtertjes van de reus heeft weggenomen en bij zijn broers en hemzelf heeft opgezet, doodt de reus zijn eigen kinderen.

8. De Vijvervrouw

De Vijvervrouw is een kort, modern sprookje van Godfried Bomans in de bundel 'De vijvervrouw en andere sprookjes'. Een verwende prins verdwaald en wordt gevangen genomen door de Vijvervrouw. Een arm meisje dat van hem houdt weet hem te 'ontdooien' als zij hem onder water in de armen van Vijvervrouw aantreft. Maar ondertussen bevriest zij zelf; maar de ontdooide prins die nu beseft wat echte liefde is, neemt haar mee naar zijn paleis en redt op zijn beurt het bevroren meisje. Ze trouwen.

9. De GVR

In tegenstelling tot andere reuzen, die groot en dom en boosaardig zijn, is de GVR van Roald Dahl een vriendelijke reus. Sofie, de andere hoofdpersoon in het boek, weet samen met de GVR de koningin van Engeland een droom te bezorgen, waaruit de koningin kan opmaken hoe ze de andere boosaardige reuzen kan vangen. Dat lukt met behulp van het leger. De kwaadaardige reuzen worden in een kuil gegooid en zij krijgen voortaan vies eten. Sofie en de Reus mogen naast het paleis van de koningin wonen. Roald Dahl droeg het boek op aan zijn dochtertje dat op zevenjarige leeftijd overleed aan de mazelen.

Monsters: terug van weggeweest?

Een ding maakt deze quiz wel duidelijk: monsters zijn nooit weggeweest uit onze verbeelding en dus uit onze verhalen en boeken. Wel ondergaan ze vaak een wezenlijke verandering: er wordt geregeld de draak met hen gestoken! Getuige bijvoorbeeld 'Het beest met de achternaam' van Annie M.G. Schmidt en de GVR van Roald Dahl.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boeken van Dolfje WeerwolfjeDe boekenserie 'Dolfje Weerwolfje' gaat over Dolfje Spaan, drie nachten per maand verandert hij in een weerwolf. Dolfje…
Monster-quiz: griezels uit de Grieks Klassieke OudheidMonster-quiz: griezels uit de Grieks Klassieke OudheidMonsters, griezels, gedrochten: de Grieken konden er wat van! In de Odyssee, het heldenepos waarin Odysseus de hoofdrol…
Halloween en een pompoen met een lichtjeHalloween en een pompoen met een lichtjePompoenen worden uitgehold en er worden lichtjes in geplaatst. Kinderen gaan langs de deur om snoep te bedelen. Bellen a…
Dolfje WeerwolfjeDolfje WeerwolfjeDolfje Weerwolfje is een jongetje uit de gelijknamige boekenreeks van Paul van Loon. Dolfje Spaan verandert in de nacht…

KennismakingsspelletjesKennismakingsspelletjesEen kennismakingsspel is een leuke manier om een groep mensen beter te leren kennen. Het zijn eenvoudige spelletjes die…
Spelletjes en activiteiten met het thema: SprookjesSpelletjes en activiteiten met het thema: SprookjesEr was eens ... Waan je in de magische wereld van fantasieverhalen. Elk kind houdt van sprookjes en stiekem vinden volwa…
Bronnen en referenties
 • Site van Dolfje Weerwolfje: http://www.dolfjeweerwolfje.nl/
 • Dolfje Weerwolfje: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dolfje_Weerwolfje
 • Dracula: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dracula_(roman)
 • Harry Potter reeks en Aragog: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aragog
 • De vijvervrouw: http://www.leesplein.nl/LL_plein.php?hm=2&sm=1&leefcat=9-12&id=1670
 • Afbeelding bron 1: Polyphemos Painter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 11-10-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.