Activiteiten en spelletjes voor de herfst

Activiteiten en spelletjes voor de herfst Ook in de herfst zijn er genoeg activiteiten te doen voor binnen en buiten. Juist in de herfst maakt de natuur een hele verandering door en kun je buiten genoeg leuke dingen doen. Ook kun je de natuur mee naar huis nemen om er mee te knutselen of een spelletje te doen. Sluit de dag af met een heerlijk herfstrecept.

Ga naar:


Knutselen met de herfst

Spinnetje

Wat heb je nodig:
  • Zeven grote saté prikkers
  • Een grote kastanje
  • Verschillende kleuren draad

Prik de saté prikkers naast elkaar rondom de kastanje, doe dit op een gelijke hoogte en met ongeveer de zelfde breedte tussen de prikkers. Knoop het eerste draadje aan een van de prikkers vast. (Dicht tegen de kastanje aan.) Weef dan het draadje om en om en over en onderdoor de prikkers. Je gaat dus helemaal rond. Na een tijdje knoop je een andere kleur aan het eerste draadje en weef je door totdat je mooi gekleurde spinnenweb hebt!

Bron: OpenClipartVectors, PixabayBron: OpenClipartVectors, Pixabay
Knutselen met bladeren
Wat heb je nodig:
  • Mooie herfstbladeren
  • Verf, wasco en ecoline
  • Vel papier
  • Kwasten

Laat je creativiteit de vrije loop. Verzamel allerlei soorten bladeren (grote en kleine) in verschillende kleuren. Je kunt de bladeren overschilderen op een wit papier met waterverf. Ook met ecoline krijg je mooie effecten op papier. Teken bladeren over op een wit papier en trek dit over met wasco. Kleur de bladeren in met ecoline voor een mooi effect.

Herfstslinger

Wat heb je nodig:
  • Verschillende herfstbladeren
  • Naald en draad
  • Oude kranten

Verzamel een hele boel herfstbladeren met verschillende kleuren. Pak een naald en draad en rijg ze aan het draad, niet te strak op elkaar. Droog ze tussen een aantal kranten. Hang onder het touwtje een kastanje, zodat ze mooi strak blijven hangen. Leuk om op te hangen in huis!

Spelletjes voor binnen en buiten

Vang een web

Met een gebogen twijgje kun je heel gemakkelijk een web vangen. Neem een zwart blaadje, houdt dit achter een web en schep het erop. Strooi er heel voorzichtig wat meel overheen. Doe dit wel in de ochtend, zodat de spin de tijd en kracht heeft om een nieuw web te maken.

Bron: Lichtbild Bauer, PixabayBron: Lichtbild Bauer, Pixabay
Op zoek in het bos
Ga samen op zoek naar bladeren, paddenstoelen, kastanjes en eikels in de prachtigste kleuren en vormen. Neem een vergrootglas mee om ook is onder een paddenstoel te kijken of een spin van dichtbij te zien! Ga bij regenachtig weer op zoek naar paddenstoelen en neem een spiegeltje mee. Dan kun je onder de hoed van de paddenstoel kijken en hoef je hem niet aan te raken! Hoeveel soorten paddenstoelen zie je? Wat zie je onder de hoed? Welke is het meest geschikt als kabouterhuis?

Bedenk een speurtocht in het bos, waarbij ze allerlei materialen moeten verzamelen! Op verschillende natuursites staan herfstspeurtochten die je zo kunt uitprinten en mee kan nemen naar het bos! Maak thuis van alle verzamelde materialen een herfstschaal of een herfststukje voor op tafel.

Blaadje leggen

'Blaadje leggen, niemand zeggen' op de wijs van zakdoekje leggen. Gebruik in plaats van een zakdoek, nu een blaadje!

Wie steelt de beukennootjes?

Een iemand is de eekhoorn en zit in het midden van de kring met een aantal beukennootjes voor zich. De eekhoorn doet zijn ogen dicht en zijn handen voor zijn ogen. Wijs iemand anders aan die de beukennootjes mag pakken, zo stil mogelijk! De eekhoorn mag nu raden wie de beukennootjes heeft gestolen!

Koken met de herfst

Gebakken appeltjes met vulling

Wat heb je nodig:
  • Theelepel hazelnoot
  • Theelepel rode marmalade
  • Theelepel suiker
  • Theelepel rozijnen
  • Appelboor
  • Aluminiumfolie en een bakblik

Bereidingswijze: Maak de appel goed schoon en verwijder het klokhuis met een appelboor. Leg de appel op het aluminiumfolie en vul de appel met hazelnoten, marmelade, rozijnen en de suiker. Pak de appel goed in met het aluminiumfolie. Leg dit op een bakblik en bak dit in 35 tot 45 minuten gaar in de oven op 250 graden. Vanillesaus smaakt ook heerlijk bij dit appeltje!

Pompoenensoep

Wat heb je nodig:
  • Een pompoen
  • Een ui
  • Twee theelepels rozemarijn
  • Twee bouillonblokjes
  • Een bakje crème fraîche
  • Zout en peper

Bereidingswijze: Snijd de pompoen in kleine stukjes. Kook een liter water en doe hier twee bouillonblokjes bij. Mix de pompoen en ui en hak alles heel goed fijn. Voeg ze bij de bouillon en laat het 40 minuten op zacht vuur koken. Breng je soep op smaak met peper en zout en serveer het met een scheutje crème fraîche! Eet smakelijk!

Bron: Congerdesign, PixabayBron: Congerdesign, Pixabay
Champignons met knoflook
Wat heb je nodig:
  • 300 gram champignons
  • Een flinke scheut olijfolie
  • Drie teentjes knoflook
  • Een scheutje citroensap
  • Zout en peper
  • Peterselie
  • Stokbrood

Bereidingswijze: Maak de champignons schoon en snijd ze in dikke plakken. Pers de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in de pan en voeg de knoflook toe en laat deze voor ongeveer een minuutje fruiten. Voeg de champignons toe en bak ze op laag vuur, totdat ze de olie hebben opgenomen. Wacht tot al het vocht uit de champignons is gestroomd en het vocht bijna verdampt is. Voeg peper en zout toe en een scheutje citroensap. Roer als laatste de peterselie erdoorheen en serveer dit lekkere hapje op een stokbroodje!

Lees verder

© 2013 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis uitjes en buitenactiviteiten met kinderenGratis uitjes en buitenactiviteiten met kinderenDe tijd die een gezin samen doorbrengt is erg belangrijk. De band tussen ouder en kind wordt sterker als jullie regelmat…
Activiteiten met uw peuter (buiten)Activiteiten met uw peuter (buiten)Peuters vinden het lekker om buiten te spelen en ze gaan buiten echt op ontdekkingstocht. Ze gaan op zoek naar insecten,…
Samen leuke dingen doenSamen leuke dingen doenWat gaan we doen? In dit artikel een aantal simpele ideeën en tips om samen te ondernemen tijdens een gezellige dag of a…
Activiteiten voor als het slecht weer isActiviteiten voor als het slecht weer isVoor mensen die in Nederland wonen is het soms een opgave om iets leuks te verzinnen als het wéér regent. Soms zitten me…

Sterk als een draak - HabaSterk als een draak - HabaZo sterk als een draak is wederom een zeer geslaagd spel van Haba. Het spel is makkelijk te pakken en staat zeer snel kl…
Spelletjes en activiteiten met het thema: DierenSpelletjes en activiteiten met het thema: DierenHeel veel kinderen houden van dieren. Wie is er niet een keer naar de kinderboerderij of dierentuin geweest of heeft een…
Bronnen en referenties
Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 15-02-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.