De badeend in bad

De badeend in bad Een badeend, wie heeft er niet mee in bad gezeten? Wat zit er achter het bekende gele badeendje? We duiken de badeend achterna op zoek naar zoveel mogelijk informatie over dit gele speelgoed beestje. De meeste mensen denken bij een badeend als snel aan de bekende gele badeend met oranje snavel. De moderne badeend is gemaakt van zacht plastic (meestal PVC) en blijft drijven door de lucht in het binnenste van de badeend. Vaak zit er een soort ventiel achtig gaatje onderin, soms met een piepfluitje. Of het gaatje kan gebruikt worden om de badeend vol water te zuigen om deze vervolgens leeg te spuiten op een vijandig badeendje of menselijke badgenoot. Badeendjes blijven natuurlijk het leukste speelgoed in bad voor kleine kinderen. Dat wil niet zeggen dat volwassenen er zich niet mee weten te vermaken. Er zijn verwoede badeenden verzamelaars [1] en helemaal speciaal voor volwassenen zijn er ondeugende vibrerende badeendjes op batterijen (uiteraard waterdicht).

Geschiedenis van het badeendje

Volgens meerder bronnen [2,3,4] is de exacte geschiedenis van het badeendje helaas niet bekend. Vermoedelijk is het eerste badeendje gemaakt in de laat 19e eeuw met de opkomst van de rubberfabricage en het eerste rubber speelgoed. De eerste badeenden waren dan ook gemaakt van rubber, vandaar vermoedelijk ook de engelse naam ‘Rubber ducky’.
Op televisie kreeg het badeendje ook de nodige aandacht. Ernie, uit het bekende sesamstraat, heeft een badeendje als favoriet speelgoed. In de engelstalige versie van sesamstraat werd er zelfs speciaal een liedje over gezongen, ‘Rubber Duckie’ door Jim Henson.

Badeendjes buiten het bad

De badeend voelt zich natuurlijk het beste thuis in bad. Ondeugende badeendjes willen wel eens ontsnappen en ergens anders gaan zwemmen.
Het is onbekend wie het heeft verzonnen, maar er worden voor goede doelen badeendraces gehouden [2]. Dit fenomeen is blijkbaar het populairste in Amerika, waar de grootste wedstrijd ooit, voor de ‘Freestore Foodbank’ meer dan 100000 deelnemende badeenden telde. Maar ook in landen als Australie en Engeland zijn dergelijk wedstrijden gehouden.
Badeendjes houden van water. Als ze niet in bad terechtkomen dan proberen ze alsnog te ontsnappen. Tijdens een storm in 1992 belanden drie containers met 29000 in China geproduceerde badeendjes in de oceaan. Duizenden van deze eendjes hebben een reis gemaakt over de wereldzeeën. Ze zijn hierbij zelfs gevolgd door een amerikaanse oceanograaf, Curtis Ebbesmeyer [2].
Een badeend bruidspaar schijnt tegenwoordig nog vrij regelmatig op een bruidstaart te belanden of als bedankje aan de gasten op een bruiloft te worden meegegeven. De beste plek voor een paartje bruidspaar badeendjes is natuurlijk samen in het bad met het vers getrouwde stel.

Wat is er zoal te koop aan badeend

Een badeend is bijna overal te koop en in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. En ze zijn niet duur, de kleintjes zijn al te koop vanaf 1 euro. Uiteraard kosten grotere en speciale badeenden meer.
Van een grote BUD badeend tot de radio badeend en badeend badthermometer. Badeenden in allerlei kleuren en formaten. Van een piraten beschilderen tot hartjes en bloemetjes. Het is zo gek niet te verzinnen! Er zijn badeenden met het alfabet erop! Leuk om de kinderen in bad te leren spellen.
Voor de echte badeend liefhebbers zijn er zelfs badeend tassen, nachtlampjes, usb stick en koektrommel te vinden. Uiteraard zijn deze niet voor in bad. Ook populair en grappig zijn de bekende badeendjes met een beroep of een favoriete sport. Van piloten badeendje tot de lieve verpleegster badeendjes die de voetbal eendjes kunnen verzorgen. Laten we vooral de badeendjes der liefde niet vergeten. Meestal in de kleuren rood en wit voorzien van hartjes of een cupido eendje. Zelfs buiten een valentijnsbad blijven ze lief en schattig. U ziet de bui al hangen. Er zijn teveel leuke badeendjes, die kunt u niet allemaal tegelijk in bad hebben als uw kinderen of uzelf er ook nog in moeten.

Tot slot

Alle badeendjes zwemmen graag in het (bad) water. Mocht u echter het idee krijgen om nu badeendjes te gaan verzamelen: Het wereldrecord voor de grootste verzameling unieke badeendjes staat op naam van Charlotte Lee uit Amerika, die sinds 1996 met haar verzameling bezig is en op 10 April 2011 in totaal 5631 unieke badeenden in haar verzameling heeft (zie [5]).
© 2011 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zijn badeendjes geel?Waarom zijn badeendjes geel?Je zou bijna zeggen dat het logischer is om rubber kuikentjes (van de kip) te maken, aangezien kuikens vaak een geel, pl…
Vijf lastige vragen over plastic recyclenVijf lastige vragen over plastic recyclenHet waren van die fijne, overzichtelijke reclamespotjes op tv en op billboards. Wie plastic wil recyclen, gaat op zoek n…
Huwelijkscadeau: wat cadeau te geven aan het bruidspaar?Een cadeau bedenken is niet het gemakkelijkste wat er is en zeker niet voor een cadeau dat bestemd is voor een bruidspaa…
Geef eens een ander kraamcadeauAls er een kindje wordt geboren volgt de kraamvisite al snel. Deze staat vaak voor een debacle, wat nemen we mee. Vaak w…

Sluban LEGO speelgoed: bouwstenen, thema's jongens/meisjesSluban LEGO speelgoed: bouwstenen, thema's jongens/meisjesSluban review! Sluban LEGO speelgoed, niet alleen leger spullen voor jongens, maar ook thema's voor meisjes! LEGO heeft…
Alles over MinisteckMinisteck, de bekende gekleurde plastic blokjes die je in een bijbehorende plastic grondplaat kan vastklemmen om daarmee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MirelaSchenk, Pixabay
  • [1] www.duckplanet.com
  • [2] en.wikipedia.org/wiki/Rubber_duck
  • [3] www.quackergiftshop.com/RubberDuckHistory.html
  • [4] www.rubaduck.com
  • [5] www.guinnessworldrecords.com
Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.