Alles over Ministeck
Ministeck, de bekende gekleurde plastic blokjes die je in een bijbehorende plastic grondplaat kan vastklemmen om daarmee allerlei afbeeldingen te maken. Een soort borduurwerk maar dan anders. Naast de kant en klare Ministeck pakketten met bouwtekeningen is zijn er bijvoorbeeld op internet ook diverse Ministeck voorbeelden te vinden. Het is niet alleen speelgoed voor kinderen maar ook voor creatieve volwassenen.
De geschiedenis van Ministeck in het kort.
Ministeck is inmiddels ruim 40 jaar verkrijgbaar. De man achter MiniSteck is de duitser Helmut Gottwald. In 1958 begon de ontwikkeling bij de firma W. Kuhn. Al sinds 1965 wordt Ministeck geproduceerd en verkocht. In 1997 kreeg het bedrijf W. & H. Gottwald de merknaam alsmede alle rechten en patenten. Het klassieke Ministeck wordt momenteel nog steeds in Duitsland gemaakt bij W. & H. Gottwald. De rechten zijn in 2007 overgenomen door de firma Ministeck Creative GmbH in Nürnberg.
Soorten Ministeck
Er zijn eigenlijk twee soorten Ministeck:
- Ministeck Originals: het klassieke Ministeck (de bekende kleine stukjes in de kleurenstript)
- Ministeck Pins: de grotere plastic ronde knopjes met langere pinnetjes, geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
- Tegenwoordig heeft Ministeck ook nog andere producten, waaronder een soort lego bouwsteentjes, dit is echter minder bekend en minder populair. Alles wordt gemaakt van plastic zonder weekmakers en bevat geen giftige stoffen. Natuulijk zijn de kleinere stukjes minder geschikt voor hele jonge kinderen.
Ministeck Originals
De bekende Ministeck bouwsteentjes zijn te koop in zogenaamde kleurenstrips. De standaard strip bevat verschillende vormen van bouwsteentjes, bijvoorbeeld vierkantjes, hoekjes, en streepjes van verschillende lengte. Er is ook nog de enkele strip, die bevat de kleinste enkele 1 punts blokjes. Oorspronkelijk zijn er 24 verschillende standaard kleuren verkrijgbaar, van zwart code 601 t/m middenblauw 624. Die zijn aangevuld met 6 verschillende grijstinten uit de zogenaamde Portrait Studio serie strips. Daarnaast zijn er enkele speciale Ministeck strips verkrijgbaar met metallic kleuren en ‘Glow in the Dark’ kleuren, waarbij de laatste oplichten in het donker. De grondplaten zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar en kunnen met verbindingsstukjes aan elkaar worden gezet.
Naast de losse Ministeck onderdelen zijn er pakketten te koop met bouwtekeningen en de benodigde onderdelen om die te kunnen maken. De kleine bouwpakketjes beginnen zo rond de 500 delen. Maar de XXL serie heeft pakketten die tot over de 10000 delen gaan! Bijvoorbeeld de Ministeck Toetanchamon XXL set, is 10400 delig met een afmeting van 66x53cm.
Creatief met Ministeck
Ministeck is nog steeds populair. Niet alleen bij kinderen maar ook onder volwassenen die er hun creativiteit op botvieren door de mooiste kunstwerken te maken. Het begint meestal met een standaard pakket maar al snel slaat de verslaving toe en kunnen er de meest creatieve kunstwerken worden gemaakt.
Er is bijvoorbeeld gratis Ministeck Software beschikbaar om zelf een foto om te zetten in een Ministeck ontwerp. Met Ministeck Creativ-Atelier kan een kleurenfoto worden opgezet naar een Ministeck mozaïek patroon in kleur. Ministeck Portrait Studio maakt van een foto een patroon in grijstinten, speciaal geschikt voor Portrait Studio serie strips. Op internet zijn er diverse webpagina’s te vinden met zelf verzonnen ontwerpen en voorbeelden van Ministeck patronen.
Tot slot
Ministeck is gewoon leuk en blijft leuk, voor jong en oud! De echte Ministeck fanaten worden ook wel
Steckers genoemd. Ze zijn te vinden op internet in forums en hebben zelfs hun eigen Ministeck clubs om voorbeelden en ideeën uit te wisselen of om gewoon samen gezellig met hun hobby bezig te zijn