Speelgoed: spelen met Playmobil

Speelgoed: spelen met Playmobil Playmobil is een bekend speelgoedmerk. Zij heeft haar hoofdkantoor in Zirndorf te Duitsland. Een team van 50 ontwikkelaars werkt continue aan nieuwe modellen. Er zijn al veel verschillende poppetjes en figuren verschenen. Het speelgoed wordt sinds 1975 overal verkocht en is in de loop der jaren uitgegroeid tot de belangrijkste concurrent van Lego. In Nederland zijn er verschillende winkels, bijvoorbeeld in Hattem en Wageningen, die alleen Playmobil verkopen. Ook maken zij gelimiteerde uitgaven. Zo zijn er zeven modellen van verschillende luchtvaartmaatschappijen verschenen, die alleen aan boord van vluchten van die maatschappijen worden verkocht. Dat heeft er toe geleid dat er een relatief grote groep verzamelaars is van Playmobil. Er is een heel circuit van beurzen en museums. Playmobil geeft, naast het speelgoed, ook films en fotoverhalen uit, waarin de poppetjes een rol spelen. De meeste figuurtjes zijn ongeveer 8 centimeter groot en de schaal is 1 op 24.

Playmobil

Hans Beck wordt vaak de vader van Playmobil genoemd. Hij maakte modelvliegtuigjes, maar het bedrijf waar hij voor werkte, Horst Brandstätter vroegen of hij iets voor kinderen wilde ontwikkelen. Hij deed daar drie jaar over, maar toen kwam hij met Playmobil. De figuurtjes sloegen direct goed aan. Vooral in Nederland was het speelgoed direct succesvol. In de loop der jaren werd de collectie dan ook snel uitgebreid. Vanaf 1975 verschenen ook vrouwelijke poppetjes.

Lego

De oliecrisis in 1973 zorgden er voor dat er minder olie kon worden verwerkt in de figuurtjes. Daardoor moest er worden overgestapt op steviger materiaal. Internationaal verspreide het speelgoed zich ook snel. In 1975 werd het al wereldwijd overal verkocht. Inmiddels is zij al meer dan 25 jaar één van de marktleiders, en de grootste concurrent van Lego als het gaat om speelgoedfiguurtjes. Het is niet moeilijk om de concurrentie tussen beiden terug te zien in de productielijn. Zo kwamen beide bedrijven ongeveer gelijk met het uitgeven van wagens, bestuurbare treinen, automatisch aangestuurde boten en nog meer.

Succes

Het succes van Playmobil komt voor een deel omdat de figuurtjes, binnen de grenzen van wat mogelijk is, erg dicht de realiteit raken, en een zekere representatie uitstralen. De doelgroep bestaat primair uit kinderen van 6 tot 12. Zij denken dat oudere kinderen niet meer zullen spelen met de figuurtjes, ook al zijn er veel volwassen die zich nog steeds erin interesseren. De meeste Playmobil wordt in een fabriek op Malta gemaakt. Er zijn inmiddels meer dan een miljard Playmobil-voorwerpen geproduceerd.

Geschiedenis

De eerste figuurtjes waren indianen, bouwvakker en ridders. Eén van de eerste voertuigen was een wals. Inmiddels zijn er vele, verschillende figuurtjes. Oor inspiratie wordt voor een deel geput uit het verleden, maar ook uit bewuste sectoren van de maatschappij, zoals bijvoorbeeld het boerenleven. Dan worden er ook dieren nagemaakt die de werkelijkheid dicht naderen, voor zover dat mogelijk is natuurlijk.

Playmobil kopen

Playmobil kan in elke speelgoedwinkel worden verkocht en uiteraard ook online bij grote sites zoals Amazon en Bol.com. Verder zijn er door het land verschillende winkels die zich alleen richten op Playmobil, onder andere in Hattem en Wageningen. Daar is ook tweedehands Playmobil te koop. Deze winkels richten zich daarmee ook speciaal op verzamelaars.
© 2008 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van PLAYMOBILDe geschiedenis van PLAYMOBILPLAYMOBIL vierde in 2014 het 40-jarig jubileum. De kleine poppetjes van 7,5 centimeter lang dragen bij aan urenlang spee…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Een leuk verjaardagscadeau is niet moeilijkEen leuk verjaardagscadeau is niet moeilijkIn veel huishoudens in Nederland zal het vaak een probleem zijn om een leuk verjaardagscadeau te bedenken. Op het laatst…
Lego, maar dan goedkoperLego, het bekendste bouwsteentje en kinderspeelgoed ter wereld, krijgt (eindelijk) legale concurrentie. Sinds september…

De Hoberman Sphere: speelgoed en kinetisch hoogstandjeDe Hoberman Sphere is een fraai gekleurde structuur in de vorm van een bal. Opgebouwd uit kunststof elementen, die je ku…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.