Kinetisch zand, zand om binnen mee te spelen

Kinetisch zand, zand om binnen mee te spelen Haal het strand naar binnen! Ben je het ook zo beu om na een dagje spelen op het strand kilo's zand uit de kleren en schoenen van de kinderen in huis te vinden? Kinetisch zand biedt de oplossing. Je giet het zand gewoon op tafel, en spelen maar. Je kan er mee boetseren, het door je vingers laten glijden, of het vanzelf laten bewegen. En het mooie van dit alles is; je hebt er achteraf geen opkuis aan.

Wat is kinetisch zand?

Kinetisch zand bestaat al geruime tijd, kende een langzame opkomst in 2013, maar wint nu pas aan populariteit in België en Nederland en is klaar om hét speelgoed van het jaar 2014 te worden. Het is in iedere speelgoedwinkel verkrijgbaar en de prijzen zijn serieus gedaald. Kinetisch zand is niets meer dan gewoon zand. 98% zuiver zand waaraan 2% polymeren zijn toegevoegd. Kinderen durven al wel eens iets in hun mond stoppen dus is deze polymeer 100% niet-giftig en bovendien zelfs glutenvrij. Op die manier is het zelfs zuiverder dan het zand in de zandbak.

Allereerst heeft kinetisch zand al de eigenschappen van gewoon zand. Je kan er mee spelen, een zandkasteel mee bouwen of verschillende figuurtjes mee maken. De schepjes en vormpjes die je gebruikt op het strand of in de zandbak kan je ook hier gebruiken. Bovendien heeft kinetisch zand nog een deel andere eigenschappen. Het zand kleeft, maar alleen aan zichzelf. Als je het uitgiet op tafel blijft het mooi samen. Geen zandkorrels in het hele huis of tussen kleren en in schoenen. Hierdoor verloopt ook het opruimen erg vlot. Gewoon alles samen vegen, oppakken en wegleggen. Het kleeft niet aan de tafel of de vormpjes die je gebruikt. Een tweede extra eigenschap is de densiteit van het zand. Het beweegt zich namelijk als een zeer dichte vloeistof. Je kan er gerust een kasteel mee boetseren, maar wanneer je er een plotse druk op uitoefent, bijvoorbeeld op slaan, valt het geleidelijk uit elkaar en kan je gemakkelijk iets nieuws maken.

Kinetisch zand neemt lucht uit de omgeving op, door de lucht uit het zand te kneden kan je stevige bouwwerken creëren, na verloop van tijd zullen deze echter steeds weer uit elkaar vallen door de nieuwe lucht die het zand opneemt. Bovendien droogt kinetisch zand nooit uit, waardoor je er een leven lang gebruik van kan maken.

Spelen met kinetisch zand beroert werkelijk alle zintuigen, waardoor het ook wordt gebruikt voor zijn therapeutisch en relaxerend effect. Het gevoel dat het geeft wanneer het tussen je vingers glijdt, valt onmogelijk te beschrijven en is iets wat je zelf moet ervaren. Voor kinderen is het ideaal om de fijne motorische handelingen te ontwikkelen. Ook de oog-handcoördinatie en de eigen fantasie worden gestimuleerd.

Zelf kinetisch zand maken?

Je kan ook zelf op een zeer eenvoudige manier kinetisch zand maken. De eigenschappen zullen misschien van iets andere kwaliteit zijn, en ook de houdbaarheid is van korte duur, maar je kan er gerust enkele uren zorgeloos mee spelen. Ideaal voor een regenachtige middag of een verjaardagsfeestje.

Benodigdheden:

  • 10 delen zand (speelzand voor de zandbak)
  • 5 delen maïzena
  • 1 deel water

Meng het zand en de maïzena zeer grondig met elkaar, en voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe tot je de gewenste dikte hebt verkregen.

waar en voor wie?

Je vindt kinetisch zand in iedere speelgoedwinkel en er zijn vele online shops die het aanbieden. Je doet er wel goed aan de verschillende soorten en merken eerst met elkaar te vergelijken. De prijzen lopen sterk uiteen. (van 15 voor 1kg tot 35 voor 5kg) Er is zelfs gekleurd zand beschikbaar.

De meeste producenten raden het product af voor kinderen onder de 3 jaar.
© 2014 - 2023 Maartends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zandbak in huis met binnenspeelzand: prijs, merken en meerDe zandbak is voor veel kinderen een bron van vermaak. Creatief bezig zijn, waarbij je kind zijn of haar fantasie lekker…
Hoe leg ik tuintegels mooi strak?Om een mooi straks terras of tuinpad aan te leggen is het belangrijk de ondergrond goed te behandelen. Doe de zaken in d…
Zoomer: hoe goed is deze speelgoed robothond voor kinderen?Zoomer is een interactieve high-tech dalmatiër. Dat klinkt bijzonder en eigenlijk is het dat ook wel. Het is een robot h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • http://www.binnenspeelzand.nl/
  • http://magischkinetischzand.be/
Maartends (19 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.