Winstgevend online poker: Bankroll Management
Als je winstgevend online wilt pokeren is het ongelooflijk belangrijk dat je goed met je geld, je zogenaamde bankroll, omgaat. Je kunt dan wel zo veel talent hebben met het spel zelf, en precies de goede mindset hebben, bad beats zullen altijd voorkomen! Je zult altijd een aantal slechte periodes hebben, maar als je je geld niet goed beheerst, kun je dit soort verliezen niet opvangen!
Goed gespeeld: toch blut
Er zijn zeer veel spelers die aardig kunnen pokeren. Ze spelen de juiste handen in de juiste posities en weten hoe ze het spel moeten vervolgen. Zelfs de juiste mindset hebben ze: ze weten dat ze soms kunnen verliezen en raken hierdoor niet van slag. Ze zijn tiltvrij. De perfecte formule voor een winstgevende pokeraar, toch? Ze spelen een paar dagen en hun grafiek loopt mooi omhoog. Van 100 euro hebben ze alweer 250 euro gemaakt! Hun geluk kan niet op: volgende week nemen ze ontslag! Dan slaat het noodlot toe. Ze krijgen een paar bad beats te verwerken en verliezen 200 euro. Ze spelen verder, winnen misschien wel wat maar raken uiteindelijk blut. Toch speelden ze goed: ze maakten geen fouten en raakten niet op tilt: hoe konden ze dan toch blut raken?
Bankroll management: de theorie
Om dit dilemma op te lossen dient eerst een stukje simpele kansberekening uitgelegd worden. Stel je sluit een weddenschap af. Je mag zo vaak je wilt een muntje op gooien en legt elke keer 1 euro in. Als je goed gokt op welke kant het muntje valt krijg je 1,50. Omdat de kans dat je wint 50% is en je meer krijgt dan je inleg maak je altijd winst! Alhoewel... op de lange termijn. Stel je hebt maar 2 euro. De kans dat je 2 keer achter elkaar verliest is 25% en je bent blut! Natuurlijk heb je een verwachtingswaarde boven de 50%, want je krijgt meer dan je inleg, maar dat betekent niet dat je niet kunt verliezen.
Natuurlijk is dit een enorm gesimplificeerd voorbeeld. In de pokerwereld werkt alles een stuk ingewikkelder, maar de basis is hetzelfde als die simpele kanssom. Je kunt dan wel een verwachtingswaarde van 60% hebben, je hebt dus op korte termijn een kans van 40% dat je verliest! Dat is ook een van de redenen dat poker als een gokspel wordt gezien. Hoe goed je ook bent, je kunt altijd verliezen. Mensen denken in de korte termijn. Toch heeft ook Barcelona een kans om te verliezen, ook de beste schakers van de wereld hebben een kans om te verliezen, en een tegenslag gebeurt altijd. Wat hen zo goed maakt is dat ze altijd zo goed mogelijk proberen te spelen en zo op de lange termijn altijd winnen!
Bankroll management: de praktijk
Maar goed, terug naar het hoofdonderwerp: het beheren van je geld, je bankroll. Sinds de opkomst van het poker in 2003 is er veel nagedacht hoe je het risico zo klein mogelijk kunt maken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet blut raken, al hebben we soms duizenden handen achter elkaar domme pech? Het antwoord was bankroll management. Dit houdt in dat je altijd een X aantal keer je inzet achter de hand hebt, zodat je niet na twee inzetten blut bent.
Om dit te verduidelijken met wat simpele kansrekening nemen we het voorbeeld van het muntje gooien terug. De speler met de winstverwachting had 25% kans om blut te raken. Als hij echter 4 euro heeft is de kans dat hij alles verliest echter nog maar 6,25%! Heeft hij 8 euro moet hij acht keer achter elkaar fout gokken om blut te raken: die kans is nog maar 0,3%. De gedachte is duidelijk: als je genoeg inzetten hebt komt de kans dat je blut raakt steeds dichter bij 0.
Toepassing op poker
In de pokerwereld wordt het feit dat je soms verliest en soms wint
variance. Dat is nu eenmaal een deel van het spel. Goed bankroll management en daarnaast goed, tiltvrij spelen met
een consistente verwachtingswaarde van boven de 50% is dé sleutel tot winstgevend poker.
Hoe je ook daadwerkelijk winstgevend leert pokeren is natuurlijk een andere verhaal. De beste manier lijkt misschien om gewoon te spelen, maar dat is niet zo. Bij poker is het namelijk erg lastig om te leren van je fouten. Het beste is waarschijnlijk om artikelen over poker te lezen. Verder zijn er op Youtube veel filmpjes te vinden en kun je op verscheidene forums terecht met vragen. Laat vooral je handen zien op forums, je krijgt vaak goede tips hoe je je spel kunt verbeteren!
Aan beide aspecten wordt veel aandacht besteed. Hier een aantal tips voor bankroll management:
- Zorg altijd dat je genoeg buy-ins achterwege hebt. Als je 10NL (0,05/0,10 blinds, 10 euro is je buy-in) speelt en je hebt maar 30 euro (3BI's) achterwege, is dit niet genoeg.
- Als je een aantal buy-ins verliest, doe dan nooit een gooi naar een hogere limiet. Blijf op of ga desnoods omlaag en speel met 5 euro, maar ga nooit met 25 euro spelen om het terug te winnen.
- Spreek met jezelf af hoeveel buy-ins je wilt hebben voordat je een bepaald niveau bereikt. Als je met jezelf afspreekt dat je voor een limiet minimaal 40 buy-ins moet hebben, ga dan niet met 25 euro spelen als je nog maar 600 euro hebt.
- Andersom geldt dat als je verliest en minder dan 400 euro (40 buy-ins) over hebt, doe dan ook een stapje terug.
- Maak voor jezelf een schema. Zet daar in welke limiet je met welke bankroll speelt, wanneer je een limiet omhoog gaat als je wint en, erg belangrijk, wanneer je een limiet terug gaat. Zie dit schema als je persoonlijke Bijbel!
- Het is prima als je af en toe wat geld van je bankroll afhaalt, maar als je dit te vaak doet wordt het onmogelijk om limieten omhoog gegaan en moet je soms zelfs limieten omlaag. En hoe sneller je naar hogere limieten kunt, hoe meer geld je verdient!
- Het voorbeeld dat gegeven is geldt voor cashgames, maar geldt precies hetzelfde voor toernooien.
Lees verder