Winstgevend online poker: De mindset

Online poker is een geweldige manier om geld bij te verdienen, maar voordat je denkt eraan te beginnen moet je wel de juiste mindset hebben. Je zult nooit in een paar weken miljonair worden met online poker, en je zult geheid ook dagen, soms weken achter elkaar verliezen. Hoe moet je hiermee omgaan? Wat is de juiste mindset om winstgevend online te pokeren?

De lange termijn

Als je eraan denkt het pokeren op te pakken, moet je er eerst voor zorgen dat je de juiste mindset hebt. Daarbij is het allerbelangrijkste dat alles wat je doet gebaseerd moet zijn op de lange termijn. Hoe werkt dit precies? Doordat je in het poker altijd slechts een kans hebt om te winnen, heb je ook altijd een kans om te verliezen, sterker nog, je bent wiskundig verplicht ook te verliezen. Stel, je gaat all-in met twee azen en je tegenstander callt met twee koningen voor de flop. Je hebt dan zo'n 80% kans om te winnen. Prima! Veel mensen hebben echter het gevoel dat als ze 80% kans hebben om te winnen, ze altijd moeten winnen, maar het tegendeel is waar. Ze zijn wiskundig verplicht 20% van de keren dat ze precies handelen zoals ze handelen te verliezen!

De economie van het poker

In het poker werkt het zo dat de verliesgevende spelers de winstgevende spelers betalen. Het geld van de mensen die een verwachtingswaarde hebben die lager dan 50% is vloeit automatisch naar de andere groep. Jij hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je consistent in de winstgevende groep zit. Natuurlijk klinkt dit allemaal erg makkelijk, omdat je wel eerst goed moet leren pokeren. Maar hoe goed je ook bent, als je niet beseft dat je consistent goed moet zijn en denkt dat je af en toe wel even een andere beslissing kunt maken, heb je automatisch een lagere verwachtingswaarde.

Het verschil in mindset tussen winstgevende en verlies draaiende pokeraars

Daarom moet je nooit verwachten dat je altijd kunt winnen: zelfs de beste pokeraars winnen niet altijd! Wat hen goed maakt is dat hun spel, hun beslissingen een verwachtingswaarde hebben van meer dan 50% en daarom, als ze dat spel maar lang genoeg volhouden ze automatisch moeten winnen! Natuurlijk hebben ze wel eens tegenslagen die dagen, weken en soms wel maanden duren, maar op de termijn van jaren winnen ze altijd! Het verschil tussen een verliesgevende en een winstgevende pokeraar is dat de laatste van de twee weet dat hij ook wel eens verliest en dit zijn spel nooit beïnvloedt. Daarnaast gebruikt een goede pokeraar ook een goede bankroll management. Natuurlijk heeft hij eerst geleerd om goed te pokeren: een positieve winstverwachting te creëren door tegenstanders te slim af te zijn, maar hij heeft ook geleerd dat hij ook wel eens verliest. Dat eerste kunnen verliesgevende pokeraars ook hebben geleerd: als ze hun zogenaamde 'A-game' spelen spelen ze winstgevend poker... Maar voor een paar handen!

Tilt

Dan gebeurt het. Ze hebben azen, gaan all-in, worden gecalld en hebben een kans van 80% om de hand te winnen en hun inzet te verdubbelen, perfect! Toch vallen de kaarten verkeerd en verliezen ze de hand en daarmee geld. Een zogenaamde bad beat overkomt ze! Ze verliezen geld en raken van slag; ze raken zogenaamd op tilt. Hoewel ze de hand goed gespeeld hebben, een goede verwachtingswaarde hadden (80%) balen ze toch dat ze de hand verloren hebben. Hierdoor gaan ze de komende handen slecht spelen, misschien uit woede, misschien uit verlangen om het geld terug te winnen, maar ze maken verkeerde beslissingen. Hierdoor daalt hun verwachtingswaarde drastisch!

Optelsom

Wat je goed moet beseffen is dat je verwachtingswaarde een optelsom is van alles wat je doet. Zodra je een beslissing maakt die afwijkt van de beslissing die je in diezelfde situatie normaal zou maken, verlies je in principe al geld! Zelfs op zeer kleine schaal geldt dit. Als je ook maar een heel klein beetje meer of minder inzet dan je zou moeten inzetten, als je in een bepaalde situatie een hand speelt die je eigenlijk zou moeten folden en een hand foldt die je eigenlijk zou moeten spelen, verlies je geld! Zodra je altijd je 'A-game' speelt, zul je winstgevend kunnen pokeren! Natuurlijk moet je eerst wel weten hoe poker werkt en hoe je een A-game ontwikkelt, maar dat is niet aan dit artikel besteed.

Snel miljonair

Vaak wordt gedacht dat als mensen goed pokeren, ze in een korte tijd een fortuin bij elkaar kunnen schrapen. Even een paar weken pokeren, en ik heb alweer een paar ton. Zo werkt het echter niet. Poker is een spel van winsten en verliezen. Jouw taak is om te zorgen dat je winsten gemiddeld groter zijn dan je verliezen. Op korte termijn zal je grafiek wel eens naar beneden kunnen wijzen: dat kan dagen, zelfs weken duren. Maar zodra je consistent je A-game speelt, kun je op de lange termijn onmogelijk verliezen!

Conclusie

Iedereen overkomt regelmatig een bad beat. Je hebt meer kans om te winnen dan je tegenstander maar toch verlies je! Je bent boos en wilt snel je geld terug... En je speelt niet meer hoe je normaal zou spelen. Je speelt te veel handen, zet te veel in, of misschien wel andersom. Dit is echter wat je altijd moet vermijden: denk er bij na dat je altijd een kans hebt om te verliezen, maar dat als je vaak genoeg met een verwachtingswaarde van boven de 50% speelt, je altijd wint! Natuurlijk moet je eerst leren om daadwerkelijk goed te kunnen pokeren, maar als je niet beseft dat je dit altijd moet doen, zal je grafiek op lange termijn naar beneden wijzen. Poker is een spel van de lange termijn!

Lees verder

© 2013 - 2024 Joeys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pokerverslaving, hoe herken je het?Pokerverslaving, hoe herken je het?Veel jongeren spelen wel eens het kaartspel poker, maar een deel daarvan raakt verslaafd, Pokeren is onschuldig als je g…
Crazy Pineapple poker: regels en variantenCrazy Pineapple poker: regels en variantenCrazy Pineapple poker is een pokerspel waarbij elke speler drie in plaats van twee hole cards gedeeld krijgt. Voor de fl…
Spelletjes op facebook: Farmville, Café World en Zynga PokerFacebook staat op sommige viewcountingsites gerangschikt als de tweede meest bezochte site ter wereld. Waarschijnlijk za…

Winstgevend online poker: Bankroll Management tabellenBinnen het online poker is bankroll management zeer belangrijk en voor veel mensen is het erg lastig om voor zichzelf ee…
Miljoenenspel, hoe werkt dat?Miljoenenspel, hoe werkt dat?Het Miljoenenspel is een wekelijkse loterij van de Nederlandse Staatsloterij. Bij het Miljoenenspel wint niet 1 persoon…
Joeys (6 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Kansspelen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.